Stress-signalen bij katten

Stress-signalen bij katten

Met veel plezier kijk ik regelmatig naar uitzendingen van Animal Planet. Maar er zijn ook uitzendingen waar ik met kromme tenen naar kijk. Daarom schrijf ik dit artikel over stress-signalen bij katten.
Zo is er een programma waarin ‘leuke’ filmpjes worden vertoond waarin dieren de hoofdrol spelen. Ik zet aanhalingstekens omdat de filmpjes leuk bedoeld zijn, maar ik er regelmatig heel erg verdrietig van word.

Staartjagende kat

Een heel bekend voorbeeld is de staartjagende kat. Dat schijnt erg komisch te zijn. Maar een kat die obsessief achter zijn eigen staart aanjaagt, is echt niet leuk. De kat heeft enorm veel last van stress en het staartjagen is een obsessie geworden. Naast het feit dat het tot wonden kan leiden, is het een ernstige vorm van chronische stress. Katten die hier veel last hebben van dit obsessieve gedrag hebben vaak langdurige gedragstherapie nodig. Het is één van de duidelijkste stress-signalen bij katten.

Pratende kat

Een ander filmpje dat ik ooit heb gezien was van een kat die doodsbang was. Zo doodsbang dat ze een soort ‘pratend’ geluid maakte. Ook dat zijn stress-signalen bij katten. Ze was bang voor een bepaald geluid. De mens bij het dier vond het heel komisch, dus wat doet hij? Hij maakt het geluid waar de kat zo bang voor is steeds opnieuw, zodat hij een ‘leuk’ filmpje kan opnemen. Ik krijg daar buikpijn van.

Stress-signalen bij katten oppakken

Het geeft ook aan hoe belangrijk het is dat de mensen van een kat de signalen van de kat kunnen lezen. Ik wil je dan ook vragen om goed naar je kat te kijken. Signalen als grote pupillen (als er voldoende licht is), platliggende oren, (licht) zwiepende staart, hijgen, grommen, brommen, etc. betekenen dat de kat het niet naar zijn/haar zin heeft. Als je die signalen vaker ziet, vraag dan advies bij een kattengedragstherapeut. Die kan met jou zoeken naar de oorzaak van het gedrag. Ook kun je zelf de TTouch uitproberen om je kat te laten ontspannen.

Wil jij jouw kat daadwerkelijk leren kennen? Leren weten waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert of zich gedraagt? Dan heb jij baat om ons ebook te downloaden: Gratis tips om zelf met je kat te praten!

Over de schrijver
Monique
Door

Monique

op 13 Feb 2013

Bij mij thuis wonen naast mijn 2 katten ook een man en 2 kinderen! En o,o,o wat is het af en toe moeilijk voor man en kinderen om de katten gewoon kat te laten zijn. Expres laten schrikken, mee dansen, mee rond zeulen, een hoed opzetten, e.d. Hoe vaak ik moet reopen; laat ze nou met rust!! Het zijn 2 schatten (de katten...) en gelukkig kunnen ze best wat hebben, maar wat vinden ze het heeeeerlijk als iedereen de deur uit is en er rust in de tent is!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 19 Feb 2013

Wij herkennen dat wat je schrijft. Veel foto's ook die op Facebook rondgaan met kittens of pups erop zijn niet helemaal koosjer tot stand gekomen. Soms worden die kleintjes zelfs gedrogeerd om maar een leuk plaatje te krijgen. Vroeger vond ik die plaatjes ook zo schattig. Tot ik wist wat er nodig was om al die dieren tegelijk leuk voor de lens te krijgen. Mensen bewust maken, ook daarvoor is deze site bedoeld. Dank je voor je reactie.

Bart
Door

Bart

op 23 Jun 2016

Ik was bijna helemaal mee met uw uitleg. We hebben zelf 3 katten. De ene loopt al eens achter haar staart aan, de andere maakte al wel eens mensengeluidjes om aandacht te krijgen en wanneer die aandacht er is en/of ze een snoepje krijgen is het "spelen" weer over dus.... Met uw laatste zin ("gratis tips om zelf met je kat te praten") was u me weer kwijt. Miauw!

Reactie plaatsen