Objectief in gesprek met een dier

Objectief in gesprek met een dier

Objectief in gesprek met een dier. Het klinkt zo gemakkelijk maar de praktijk wijst soms anders uit. Is dit ook herkenbaar voor jou? Dan kun je onderstaand verhaal misschien ook wel plaatsen. Eens nam ik een paard een consult af. Het dier vertelde mij zijn hele levensloop. Het was een heel zuiver gesprek en het dier vertelde ook zeer gedetailleerd. Het paard vertelde hoe goed zijn leven was, dat hij paard mocht zijn zoals een paard bedoeld is, dat hij voedsel kreeg dat voor paarden bedoeld was en dat hij een geweldige band had met zijn mensen. Maar tussen alles door wat hij mij vertelde, liet hij me telkens het plaatje zien waarin hij zijn protest kenbaar maakte.

Tekenen van protest bij paarden

De vrouw bij het paard was in haar nopjes met het consult. Ze had inderdaad altijd het beste voor met haar paard. Toen ik haar vertelde dat het paard het toch ergens niet mee eens was omdat hij telkens een vorm van protest liet zien, probeerde ik te achterhalen wat ik dan niet goed had opgevangen van het dier. Het hele gesprek immers was hij vol lof over zijn leven, maar die rode draad leek toch echt dat protest.

Objectief in gesprek met een dier?

De vrouw dacht na … nee, ze kon niks bedenken waarover haar paard niet tevreden zou kunnen zijn.
‘En toch laat ie mij protest zien.’, meldde ik.
De vrouw dacht nog eens na. Nee, er was niets waarin zij dat protest kon herkennen.
‘En toch zie ik hem telkens steigeren’.
De vrouw schoot in de lach: “Wij doen steigertraining’ met hem. Dat heeft hij je laten zien!”

En inderdaad, ik had zijn plaatje van steigeren op verzoek, gemakshalve vertaald in ‘protest’.

Ratio uitschakelen in de communicatie met dieren

Zorg daarom dat je objectief blijft in dat wat het dier je laat zien. Ga niet zelf interpreteren en inkleuren. Gewoon beschrijven wat je ziet.
Als ik alleen had gezegd: ik zie hem steigeren, dan had deze vrouw gezegd: ja, klopt, wij doen steigertraining met hem.
Voor hetzelfde geld geeft een volgend paard dat je ziet steigeren wel een vorm van protest aan.
Hoe blijf je objectief? Vertel alleen wat het dier je laat zien. Niet wat je met je ratio en je subjectieve waarneming denkt te zien.

Als je dit artikel interessant vindt, misschien vind je onze Cursus Communiceren met Dieren ook wat! Je kan ook het boek Dieren – Sprekend als Mensen lezen!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
H.Evers
Door

H.Evers

op 13 Feb 2013

Wat een super site.Hiernaar heb ik gezocht en eigenlijk op gehoopt.Het bevestigt wat ik bij mijn hond zie:ze begrijpt zoveel meer.Praten geeft zoveel onderling vertrouwen.Ik ben er heel blij mee en hoop nog veel van jullie te leren.GA ZO DOOR,GEWELDIG!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 19 Feb 2013

Ja, we gaan zeker door. Help jij ons mee het Communiceren met dieren op de kaart te zetten? Tip deze site dan aan zoveel mogelijk vrienden en bekenden. Je doet ons er een enorm plezier mee!

Reactie plaatsen