Helpt meditatie bij depressie of angststoornis?

Helpt meditatie bij depressie of angststoornis?

De effecten van meditatie bij depressie of angststoornis zijn uitgebreid onderzocht. En wat blijkt: meditatie is net zo effectief als het innemen van antidepressiva als je lijdt aan depressie of angststoornissen. Onderzoek wijst namelijk uit dat de positieve effecten van mediteren niets te maken hebben met een placebo-effect of met wensdenken maar dat het je lichaam en geest binnen twee maanden werkelijk meer in balans brengt.

Meditatie bij depressie of angststoornis

Acht weken lang deden proefpersonen mee aan een meditatieprogramma waar geleide en niet-geleide meditaties werden aangeboden. De deelnemers ondervonden van het volgen van deze meditaties net zoveel profijt als van het slikken van antidepressiva. De heftigheid van de symptomen die gepaard gingen met hun depressie of angststoornis verminderden door de meditatie.

Onderzoek bij 3.500 patiënten

Wetenschappers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore analyseerden 47 studies waarbij meer dan 3500 mensen betrokken waren met uiteenlopende gezondheidsproblemen. Zo namen er mensen deel met diabetes, hartaandoeningen, stress, angststoornis, depressie, slapeloosheid, drugsmisbruik, kanker en chronische pijn.
Tijdens het onderzoek mediteerden de deelnemers acht weken lang 2 x 20 minuten per dag. De veranderingen die de patiënten ondergingen, waren significant meetbaar. De effecten van meditatie bij depressie of angststoornis en bij de andere genoemde gezondheidsproblemen waren veel groter dan het gebruik van  placebo’s hadden kunnen bewerkstelligen. Zie ook JAMA Internal Medicine.

Online 3 gratis meditaties

Dat mediteren dus enorm gezond is voor lichaam en geest, dat zal geen verrassing meer zijn.
Wil jij zelf ervaren wat mediteren met jou doet? Neem dan de proef op de som en meld je aan voor onze Gratis Drie Meditaties
Wij hopen dat je er veel baat bij hebt.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Ilse
Door

Ilse

op 17 Nov 2015

Ik zou graag gebruik willen maken van de gratis meditaties, maar krijg telkens de melding dat mijn e-mailadres al in het bestand zit... Lieve groetjes Ilse

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Hoi Ilse, dat klopt, je staat al bij ons ingeschreven. Daarom kun je rechtstreeks naar:http://leden.dezomerhof.nl/Veel plezier!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Nov 2015

Hai Ilse,Ik zie in het systeem dat je inderdaad al eerder hiervoor je e-mailadres hebt gebruikt, dus snapt het programma het niet :-) Je kunt in jouw geval dus direct naar leden.dezomerhof.nl. Veel plezier!

Carla Haitsma
Door

Carla Haitsma

op 17 Nov 2015

Ik zit al maanden in diepe depressie. Komt elk jaar erger terug lijkt wel. Zie en spreek geen mens meer; lig zowat hele dagen in bed en doe niks.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Ik hoop dat je goede hulp hebt gezocht, Carla. En mediteren kan nooit kwaad en kun je ook liggend op bed doen als je het niet zit zitten om er uit te komen. Wie weet is het precies wat je nodig hebt. Sterkte!

Marjon
Door

Marjon

op 17 Nov 2015

Ik slik al meer dan 20 jaar antidepressiva vanwege een chronische depressie. Heb nu ook medicatie voor te hoge bloeddruk.Zou heel graag medicijn vrij zijn maar durf niet...

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Begrijpelijk Marjon. Mediteren náást de medicijnen kan een goed begin zijn. Het kan sowieso rust geven. Kijk maar eens wat het voor je kan doen.

Lucienne
Door

Lucienne

op 17 Nov 2015

Mediteren werkt net zo goed als medicatie?????ik heb een angst/ paniekstoornis sinds 30 jaar zodaning dat ik helaas medicatie nodig heb om dit leefbaar te maken. Als er sprake is van een biochemische stoornis kun je mediteren naar mijn ervaring alleen inzetten om op bepaalde ogenblikken wat rust in te bouwen.Ik mediteer ook tweemaal daags om tot rust te komen. Zal wel liggen aan de mate waarin je last hebt van depressie/ angststoornis. Fijn voor de mensen die hier wel baat bij hebben

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Dank je voor het delen van jouw ervaring Lucienne en het aanbrengen van de nuance. Gelukkig hebben velen er wel baat bij en kun jij het ook gebruiken voor wat rustmomenten. Ook dat is waardevol.

Asha de Zwart
Door

Asha de Zwart

op 17 Nov 2015

Hallo Mieke en Nathalie Ik zat behoorlijk tegen een depressie aan en vreselijk moe. Ik dacht als dit het is.... Op het moment dat ik het niet meer zag zitten kreeg ik een adres van een therapeute in Ruurlo. Wat bleek, ik had ernstige tekorten aan vitaminen. Na 3 maanden gericht slikken en acupunctuur heb ik weer het plezier in mijn leven. Ik had al veel gedaan, yoga,meditatie. Allemaal prima maar dat hielp niet. Zo zie je maar er is altijd hulp. Harte groet Asha

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Tjee, Asha, wat naar. Door depressies in mijn directe omgeving weet ik hoe akelig het is. Wat fijn dat voor jou de oplossing gevonden is! Heel veel lieve groeten van ons!

Nancy
Door

Nancy

op 18 Nov 2015

Hallo,Ik zou graag gebruik maken van de 3 gratis meditatie's maar krijg steeds de melding dat het e-mailadres al in het bestand zit. Mvg,Nancy.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 18 Nov 2015

Hoi Nancy, als je dan even een mailtje wilt sturen naar info@dezomerhof.nl, voegen we je toe, zodat je er ook van kunt genieten.Veel plezier!

sas
Door

sas

op 11 Jan 2016

hoi hebben jullie ook iets voor een depressie die wordt veroorzaakt door een moordlustige buurman? Hij lokt en vangst al jaren katten in een val in zijn tuin de katten zitten gevangen in een kooi waarin ze zich niet kunnen wenden of keren .Ze blijven in de val zonder drinken of eten tot ze dood zijn daarna laat hij de katten verdwijnen. Vanavond helaas getuige geweest van deze moord.Ik was sinds 26 dec weer een van mijn katten kwijt en ik weet dat hij een val heeft dus ik ben via de daken van de buren naar zijn tuin geklommen ik heb dagen gezocht hoorde mijn poes wel maar zag hem niet.4 dagen geleden verdween er weer een buurpoes en vanncht om 3.40 hoorde ik deze poes zijn laatste doodskreet terwijl ik vlakbij was maar dus niks kon doen!! deze buurman heeft dus al 6 katten van mij zo omgebracht al 8 van een andere buur 2 van andere buren etc etc al jaren lang!! daar wordt ik dus depressief van.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 12 Jan 2016

Wat een afschuwelijk verhaal, Sas. Is er helemaal niets aan te doen? Kan de dierenbescherming niet eens een kijkje bij hem nemen wanneer jullie zeker weten dat er weer een kat vast zit, zodat hij op heterdaad wordt betrapt? Wij wensen je in ieder geval sterkte hiermee!

Katrien
Door

Katrien

op 02 May 2020

Ik geraak niet bij de gratis meditatie, geeft de melding dat ik in een doodlopend straatje ben terecht gekomen mvg

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 02 May 2020

Vreemd Katrien, hier doet hij het wel. Misschien de pagina een keer verversen?! Onder aan de bladzijde vind je in ieder geval de 16 seconden meditatie. Daar kun je zeker bij! Misschien lukt het dan later wel.

Reactie plaatsen