Kun je mediteren leren?

Kun je mediteren leren?

Kan je mediteren leren? Denk jij ook vaak dat mediteren heel lastig is? Dat je veel moet oefenen voordat je echt kunt mediteren? En denk je wel eens dat jij het helemaal niet kan leren? Dat het voor anderen is weggelegd, mensen met meer rust, die al ver spiritueel ontwikkeld zijn? Dan hebben we bijzonder nieuws voor je. Lees snel verder!

Kun je mediteren leren?

Dit is een vraag die we vaak horen. En er is een heel makkelijk en eenduidig antwoord op te geven. Nee, mediteren is niet te leren. Iedereen kan namelijk al mediteren. Je hebt hier geen cursus voor nodig of een opleiding. Geen van beide. Iedereen kan mediteren.

Regelmatig mediteren

Mediteren op zich is heel simpel, zoek de stilte op, om je heen, ga zitten of liggen in stilte en wees gewoon. Je hoeft niets, je moet niets. Dit is al de essentie van meditatie. Maar hoe makkelijk het ook klinkt om gewoon te zitten of te liggen en niets te doen, dit is vaak moeilijker dan gedacht. Jouw gedachten dwalen namelijk heel snel en heel makkelijk af.

Geleide meditatie

Gelukkig is daar een goed foefje voor. Een manier die jou helpt te mediteren en die je begeleidt in jouw meditatie. Namelijk een geleide meditatie. In een geleide meditatie volg je een stem en ga je mee op haar verhaal. Zo hoef je dus alleen maar een plaats uit te zoeken waar je ontspannen kunt zitten of liggen en je bent al klaar. Zo simpel is het. Een kind kan de was doen.

Over de schrijver
Sandra
Door

Sandra

op 07 Apr 2020

Ik vind het jammer dat het in Engels is. Ik zou het ook graag willen leren maar weet niet hoe? Stille plekjes genoeg hier maar mijn gedachten dwalen steeds af

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 07 Apr 2020

Hallo Sandra, dat je gedachten steeds afdwalen geeft niks. Het idee dat je tijdens het mediteren nergens aan mag denken, dus geen gedachten mag hebben, is niet waar en ook onmogelijk. We denken altijd wel iets. Wanneer je tijdens het mediteren merkt dat je gedachten afdwalen, hoef je niks anders te doen dan dat opmerken en je aandacht met mildheid terug brengen naar je ademhaling. Je focust je op je ademhaling en je bent alweer in het nu. En gebeurt het weer, dan doe je dat weer.. zonder oordeel of frustratie. Je hoeft namelijk helemaal niks te presteren. Het is een momentje voor jezelf waar je van mag genieten. In het begin zal dat misschien vaak gebeuren, maar je zult merken dat het, wanneer je vaker mediteert, steeds gemakkelijker zal worden om dichtbij jezelf te blijven. Dichtbij je ademhaling. Succes en geniet!

Jean
Door

Jean

op 16 Jan 2021

Meditatie is een proces dat onstaat in diepe ontspanning de verschuiving van je bewustijn dat zich nesteld in je gedachten centrum het ego veruimt als het zichzelf voor het eerst bewust ervaart , je herkent het omdat het er altijd al is geweest , het is alsof je na jaren lang opgesloten zit weer de buiten lucht ervaart maar dan van binnen uit.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 17 Jan 2021

Dankjewel Jean, voor deze mooie omschrijving!

Reactie plaatsen