Ik lijd aan basisonzekerheid

Ik lijd aan basisonzekerheid

Ik lijd aan basisonzekerheid.
Als ik dit in mijn omgeving hardop zou zeggen, zou ik vierkant worden uitgelachen. Jij? Jij aan basisonzekerheid? Woehahaha!
Maar het is wel degelijk zo. Helaas. Op bepaalde vlakken ben en blijf ik onzeker.

Ik lijd aan basisonzekerheid

Dat was 25 jaar geleden al zo, als in mijn eigen bedrijf – het bedrijf waar ik directeur, schoonmaakster, vertaalster, koffiejuf en boodschappenmeisje was – de telefoon ging. Er is namelijk een tijd geweest dat ik ‘m dan niet eens op durfde te nemen: Stel je voor, misschien was het wel een klant! Maar nog veel erger: stel je voor dat het een klant was met een klacht! Heus. Ik heb veel telefoontjes met mijn hand boven de telefoon laten uitrinkelen, uit angst om die hoorn op te pakken.

Ik durfde geeneens foto’s op te halen

Of herinner jij je de tijd nog van de fotocamera’s met filmrolletjes?
Ik werkte in mijn tienerjaren bij een fotograaf en ik kan me herinneren dat ik in die tijd hier en daar wat bijkluste met het maken van bruidsreportages. Je leverde dan je volgeschoten rolletjes in bij de fotovakcentrale en een week later kon je je foto’s afgedrukt en wel ophalen. En dacht je dat ik dat durfde?

Die foto’s maken was het probleem niet, maar het ophalen, wat een hel. Of dan die envelop opendoen om te kijken wat het was geworden … Het kon zomaar zijn dat ik iets verkeerd had gedaan met de basisinstelling van de camera waardoor het hele rolletje onder- of overbelicht was geraakt. Of stel je voor dat ik het rolletje niet goed had geplaatst waardoor hij niet telkens werd getransporteerd naar een volgend stukje negatief. Dan had ik 1 groot wit vlak en 35 niksies. Wat een stress als je dan razendsnel een vluchtige blik wierp op alle foto’s en achteraf opgelucht kon ademhalen.
Ik weet zeker dat de grijze haren die ik nu driftig wegverf, deels hun oorzaak hebben in het maken van bruidsreportages ;-)

Er is altijd wel wat

Als ik vandaag de dag zeg: ik lijd aan basisonzekerheid, dan heb ik het niet meer over het aannemen van de telefoon of het maken van foto’s. Dan heb ik weer wat nieuws.
Dan gaat het namelijk over het communiceren met dieren. Echt waar. Deze dierentolk lijdt aan basisonzekerheid met betrekking tot het communiceren met dieren. Hoeveel consulten ik ooit heb afgenomen of ooit zal afnemen … ik denk dat het niet uitmaakt. Of dat er 1000 zijn of 2000 tot 10.000 …. Joost mag het weten … maar die basisonzekerheid? Die blijft.

Zenuwen zijn in mijn geval heel normaal

Net als met de fotorolletjes van 35 jaar geleden, blijf ik zenuwachtig als ik na het gesprek met een dier, zijn of haar mensen spreek om het consult door te nemen: Heb ik het wel goed opgevangen? Heb ik er geen dingen bij verzonnen? Heb ik niet teveel uit mijn kennis over deze diersoort geput? Ben ik wil zuiver gebleven? …. Etc. etc.
Je kunt je niet voorstellen hoe groot de opluchting is die ik voel als ik van de mensen hoor dat wat ik heb
waargenomen, allemaal of bijna allemaal klopt ;-)

Heb ik dan een kronkel? Ongetwijfeld.

Vele mensen lijden aan basisonzekerheid

Ik trek me dan maar een beetje op aan een interview dat ik ooit heb gelezen met de Nederlandse zanger Rob de Nijs. De man zit inmiddels al 105 jaar in het vak, als het niet langer is. In dat interview vertelt hij dat hij, sinds hij zich kan herinneren, zich back stage vlak voor hij opmoet, leegkotst. Van de zenuwen. Voor elk optreden.
Zo heeft iedere gek, zijn gebrek.

Lijd jij ook aan basisonzekerheid? Deel jij jouw verhaal dan hier? Dan voelen Rob en ik ons niet zo moederziel alleen hierin … ;-)

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Edith Snijder
Door

Edith Snijder

op 30 Jan 2014

Hoi Mieke, volgens mij heeft iedere dierentolk wel last van enige mate van onzekerheid. Ik denk dat dat ook goed is. Als je dat niet hebt krijg je bij elk dingetje wat niet helemaal klopt of je verkeerd hebt geintepreteerd een terugslag. Daar word je dan pas onzeker van. Dus kan je beter vooraf onzeker zijn, dan is alles wat goed is gegaan weer bijzonder. En daar put je dan weer energie uit om hier vooral mee door te gaan, want het is toch zulk goed, fijn en mooi, bijzonder iets dat we dit kunnen om de band tussen dieren en mensen te verbeteren. En dat mensen en dieren elkaar beter gaan begrijpen.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 30 Jan 2014

Hoi Edith, Fijn om te horen hoor dat jij je ook af en toe onzeker voelt. Met name voor de lezers die zelf nu beginnen met dieren te praten. Vaak is het tijdens de cursus ook een steun in de rug voor de deelnemers als ze horen dat ik ook heel onzeker kan zijn. Dan mogen zij het ook zijn van zichzelf: Oh, als Mieke dat al is .... ;-)

Reactie plaatsen