Homeopathie

Homeopathie

Ik kan en wil mijn ogen niet geloven … Vanochtend open ik De Telegraaf op de pc en lees tot mijn grote schrik, verbazing en ontzetting het volgende stuk over homeopathie:

Geen uitleg voor homeopaten
door Arianne Mantel , geplaatst in De Telegraaf

ELBURG – Patiënten en consumenten in ons land raken totaal in de war van de nieuwe verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen. Daar mag voortaan niet meer op staan voor welke klacht het gebruikt kan worden.

Deze maatregel is genomen omdat er geen wetenschappelijk bewijs is van de werking van homeopathie. Uit onderzoek blijkt dat zelfs de consumenten die niet geloven in de werking van deze producten -dat is ongeveer 40 procent van de ruim 1000 ondervraagden- het kabinetsbesluit tot het schrappen van de indicatie op de verpakking negatief beoordelen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie vindt dat het verdwijnen van de indicatie zijn doel voorbij schiet: „Voor ons is het belangrijk. Door helemaal niets meer erop te zetten, wordt de boel onduidelijk.”

Verpakking van homeopathische middelen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 80 procent van de ondervraagden het voor de keuze van een product cruciaal vindt dat op de verpakking aanduidingen staan zoals ‘bij onvoldoende weerstand, griep of verkoudheid’ of ‘bij kneuzingen en spierpijn’.

Op dit moment komen langzaam aan in apotheken en drogisterijen de nieuwe verpakkingen van producenten van homeopathie zoals Vogel en VSM zonder indicatie. Walborgh Kieskamp, directeur van Biohorma van de Vogel-producten en Martine Verhagen van VSM: „Het is alsof je geblinddoekt voor het schap wordt gezet en dan een keuze moet maken. We vinden het een onverantwoordelijke maatregel en dringen ook aan op het terugdraaien ervan.” Ook de patiëntenorganisatie Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland hoopt dat het volgende kabinet de regeling ongedaan maakt.

De Vereniging Skepsis juicht echter de maatregel toe. „Nederland volgt eindelijk de Europese regels! Van een middel moet bewezen zijn dat het werkt en dat kunnen deze producenten niet. Als middelen hoogverdund zijn en homeopathisch, hoef je volgens deze regels ook geen bewijs te leveren. Maar dan mag je ook geen indicatie op de verpakking zetten.”

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Stella Beumer
Door

Stella Beumer

op 24 Sep 2012

Te belachelijk voor woorden. Waar is het bewijs dat een anti-rimpelcrème werkt? Een wasmiddel écht stralend wit wast? Tandpasta? Superontvettend poetsmiddel? En waar is het bewijs dat een politieke partij écht doet wat 'ie belooft? Toch mogen in al deze gevallen misleidende tekst en slogans gebruikt worden, zonder bewijs van werking. De homoepathie is al jaren mikpunt van kritiek. Als ze bewijs willen, laat ze dan kijken naar wat de homeopathie bewerkstelligt bij dieren en kleine kinderen, die kunnen het immers niet 'tussen de oren' hebben.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 24 Sep 2012

Juist Stella, het is niet te bevatten. Het zou toch zo anders kunnen zijn. En dan die Skepsis..... bah. Als je toch eens op een rijtje zou zetten wat voor een goede resultaten er geboekt zijn en worden met homeopathische middelen, daar word je gewoon weer blij van.

Corrina
Door

Corrina

op 24 Sep 2012

Inderdaad te bezopen voor woorden :-( De petitie heeft dus duidelijk geen effect gehad / men wil niet luisteren naar de mensen...grrr

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 24 Sep 2012

Gelukkig verbindt het de mensen wel sterker die er positief tegen over staan. Op dit moment boeken we niet de gewenste resultaten, maar hopelijk verandert dat snel.

drs. Laura Brokken
Door

drs. Laura Brokken

op 24 Sep 2012

Wat is dit nou voor iets vreemds? Het lijkt wel een te vroeg geplaatste 1 april grap. Het is werkelijk te absurd voor woorden. Stella heeft gelijk wanneer ze zegt dat er ook geen bewijs is voor de werking van een anti-rimpelcreme. Dit is precies hetzelfde (los daarvan heb ik zoveel meer vertrouwen in de homeopathie dan in de anti-rimpelcremes). Al die dieren die zo goed reageren op homeopathie dan, en kinderen inderdaad? Kinderen en dieren kunnen de werking toch niet simuleren, die zijn werkelijk oprecht in hun genezing of verbetering, hier speelt immers geen gedachtekracht die het genezingsproces versnelt of juist tegenwerkt. Wat zonde dat daar nou niet naar wordt gekeken. En, wat werk je nu in de hand? Dat mensen maar iets gaan uitkiezen wat er leuk uit ziet, of wat een grappige naam heeft, met wie weet welke werking, met het idee van: baat het niet dan schaadt het niet. Dat is ten eerste ongezond en niet te bedoeling, en ten tweede ook nog eens schadelijk voor de homeopathie an sich. Mensen nemen nu iets krijgen daar misschien een negatieve ervaring van, omdat het middel wat zij nou toevallig hebben gekozen niet werkt voor hun klacht maar juist voor wat anders (want homeopathische middelen werken wel, laten we wel wezen), Al met al geen prettig bericht dus inderdaad, en een teleurstelling dat we eerder tegen 1 oktober dan tegen 1 april aanlopen. Misschien een idee met zn allen een half jaar gewoon over te slaan?

Agnes Jansen
Door

Agnes Jansen

op 24 Sep 2012

Ja het is verschrikkelijk! het is juist zo omdat de homeopathie zulke goede resultaten geeft, dat het zo wordt tegengewerkt! Ik wilde het eerst niet geloven, maar voor mij is nu volkomen helder dat het de farmaceutische bedrijven, multinationals, banken en oliebedrijven zijn waar nu nog de echte macht ligt in de wereld en lobbyen bij politici en veel vreselijke maatregelen voor de mensheid, de dieren en moeder aarde en het milieu erdoor krijgen. D.m.v. vriendjespolitiek krijgen die mensen ook belangrijke functies toebedeeld na hun politieke loopbaan. Maar wij mensen kunnen de natuur echt niet verbeteren! No way! Gisteren stond er op internet dat zelfs 50% van de gewone medicijnen volkomen nutteloos is! en 5% is zelfs echt gevaarlijk! De rest werkt wel, maar met flinke bijwerkingen! In Frankrijk hebben nl. 2 artsen de werking van medicijnen onderzocht en een 900 pagina's dik boek uitgebracht! Het is ingeslagen als een bom. Walgelijk toch! Zie http://www.wanttoknow.nl/nieuws/helft-van-de-geneesmiddelen-deugt-niet/ Big Farma wil ons graag met geweld giftige medicijnen laten slikken! Wat we zelf kunnen doen is de petitie tekenen, liefde, licht en positieve energie sturen naar dit tof thema of bidden en voortaan kiezen voor een poltieke partij die het mileu en dierenwelzijn hoog op de agenda heeft staan!

drs. Laura Brokken
Door

drs. Laura Brokken

op 25 Sep 2012

Ja dat klopt. Ik wilde er al niets eens over beginnen, maar kijk eens welk kabinet dit besluit heeft gemaakt en kijkt dan nog eens welke partij wederom de grootste is geworden. Gelukkig zijn er steeds meer tegengeluiden te horen, en heeft de PVDD, ook al hebben ze weer twee zetels, toch grote winst geboekt deze verkiezingen. Bijna overal hebben zij meer stemmen behaald dan bij de vorige verkiezing. Dat is toch een flinke opsteker in deze tijd!!

Reactie plaatsen