"Gratis Tips Om Zelf Met je Paard Te Kunnen Communiceren"

Afzender: Mieke Zomer
Datum: 23 februari 2016

Een jaar of acht was ik, toen ik paard begon te rijden. Het was mijn lust en mijn leven. Zodra ik vrij was van school, zocht ik de manege op. Daar was ik niet weg te branden. Wat hield ik zielsveel van die dieren.


Cap op, rijbroek en -laarzen aan, sporen om, zweepje in mijn hand ...


Bereed ik eens een paard dat niet meewerkte, dan volgde ik de instructies op van de instructeur die me verzekerde dat ik ervoor moest zorgen dat het paard besefte dat ík de baas was en niet het paard.


Na 15 jaar les op verschillende maneges zat ik op een dag op een merrie die absoluut niet meewerkte. Telkens als ik haar met mijn hulpen de hoefslag indreef, weigerde ze erin te gaan. Benen erbij, zweep erbij. Niets hielp. Ze bleef die hoeken maar afsnijden.


De invalinstructeur zag de worsteling die ik elke hoek van de bak met dit paard had: "Jij daar op Ramona, ga jij eens recht op die knol zitten!" Recht op die knol zitten? Recht op die knol zitten? Waar had die vent het over?! Ik zat toch recht! Zo zat ik altijd! Wat dacht ie wel! - "Ik zit toch recht!", protesteerde ik. "Nee, dat zit je niet. Schuif eens iets meer naar rechts op dat zadel." Dus deed ik wat deze 'wie dacht hij wel niet wie hij was', mij opdroeg. Voor mijn gevoel zat ik nu pas echt scheef. "Ja, dit is beter". Dus vervolgde ik de les in een voor mij bijna onmogelijke zithouding. Ik zat oncomfortabel, het deed me zelfs lichamelijk pijn. Maar het merkwaardige was dat Ramona opeens veel beter luisterde. Ze nam zelfstandig de hoefslag. Ik hoefde haar niet te drijven, geen sporen, geen zweep.


Hoe kon dit dan? Deze nieuwe instructeur leerde mij dat je tijdens het rijden o.a. met je evenwicht kon spelen en hiermee het paard vanzelf onder je liet lopen. Hierdoor had je geen sporen nodig, geen zweep ...


Zielsveel had ik van al mijn manegepaarden en -pony's gehouden. Met heel mijn hart had ik ze geleerd dat ík de baas was en niet zij. Jaar in jaar uit had ik netjes de aanwijzingen van de instructeurs opgevolgd. Omdat ik dacht dat het zo moest. Uit liefde voor de dieren had ik ze zelfs geslagen met een zweep, geschopt met mijn benen. Omdat ik niet beter wist. Omdat ik zag dat iedereen dat zo deed.


Hoe ontluisterend was het besef dat ik al die 'hulpen' in feite helemaal nooit nodig had hoeven hebben. Dat niet het paard fout was, maar dat ik het zelf verkeerd deed. Het schuldgevoel over het gebruik van mijn 'hulpen' maakte dat ik na 15 jaar les, van de ene op de andere dag besloot nooit meer op een paardenrug te gaan zitten. En dat heb ik tot op de dag van vandaag volgehouden.


Gelukkig is inmiddels het Natural Horsemanship flink aan de bak aan het timmeren. Maar in mijn tijd, was daarover niets bekend.


Veel paardenmensen die ik spreek, vragen zich af hoe ze kunnen leren hun paard beter te begrijpen. Mede op hun verzoek heb ik dit gratis e-book geschreven dat toepasbaar is op alle dieren. Zij weten nu hoe ze nog beter de signalen kunnen opvangen die hun paard afgeeft.


Voel jij je soms ook zo machteloos? Omdat je niet weet wat jouw paard jou wil vertellen? Omdat je niet begrijpt wat jouw paard tegen jou wil zeggen? Maar je wil jouw paard wel graag helpen? Maar je weet niet hoe?


Dat gevoel van onmacht, daar kun je iets mee!

Wat als je wel kon verstaan wat jouw paard met jou communiceerde? Zou je daar blij van worden? Zou jullie band dan nog steviger worden? Hoeveel liefde zou jij je paard dan kunnen teruggeven?


Ontvang vandaag nog de 5 GRATIS TIPS die de basis vormen voor het communiceren met je paard

Mijn verdriet en mijn gevoelens van onmacht wil ik jou besparen. Ik wil zoveel mogelijk paardenmensen de kans geven om niet alleen hun eigen paard maar ook paarden in hun omgeving te helpen. Voor hen hebben wij een lespakket samengesteld. Het is helemaal gratis en omvat
 • een prachtig full-colour 13 pagina's tellend e-book met daarin de basisstappen om o.a. paarden te begrijpen 
 • de kennis over de wijze waarop paarden communiceren
 • de manier om het leven van jou en je paard in positieve zin te veranderen
 • oefeningen in de vorm van videomateriaal
 • ingesproken meditaties in de vorm van audiomateriaal
 • columns o.a. over het communiceren met paarden
 • ervaringsverhalen van onze cursisten
Onze ervaring wijst uit, dat door toepassing van deze 5 tips
 • je paard zich gehoord voelt
 • je paard zich begrepen voelt
 • je paard zich vrijer gaat gedragen
 • je paard blijer wordt
 • je paard gelukkiger wordt
 • jij als mens je gelukkiger voelt
 • de band tussen jou en je paard enorm wordt verdiept

Jij houdt heel veel van je paard. Dan wil je toch graag begrijpen wat het met je wil delen?

Vul hier meteen je naam en e-mailadres in en je krijgt binnen 48 uur toegang tot ons 13 pagina tellende e-book inclusief het overige lesmateriaal (filmpjes, ingesproken meditaties, columns). Alles is gratis. Wij doen het voor hen. Voor hen die geen stem hebben. Voor wie download jij het?


Let op! Aan jouw inschrijving zijn geen kosten verbonden. Als je erachter komt dat je toch niet met je paard wilt kunnen communiceren, kun je jouw e-mailadres heel simpel uit ons bestand verwijderen. Niet alle informatie die wij je gratis willen geven, past in dit e-book. Het zou bovendien teveel worden. Daarom krijg je het videomateriaal, de meditaties en de oefeningen na het e-book toegestuurd. Gratis. Geen kleine lettertjes. Overzicht 5 Tips