Lieve lezer(es),


Nadat je onze mail hebt gelezen, heb je ook de link ontvangen om onderstaand bericht te kunnen lezen.

Hartelijk dank voor het vrijmaken van je tijd hiervoor.

Het is een heel verhaal geworden, maar we kunnen niet minder schrijven omdat we Liza niet te kort willen doen.


Het verhaal hieronder gaat dus over Liza, onze Duitse Herder.


Fokker

Liza, Duitse Herder van 7 jaar (16 juni 2010). Eén van de 8 pups uit het nestje. Bij de fokster in huis te Limburg geboren en de eerste 9 weken daar geleefd. Daar woonden nog drie volwassen Duitse Herders. De fokster zelf was op dat moment ook zwanger. Daarnaast werd er in huis verbouwd. Er gebeurde dus veel om hen heen. Het was het eerste nestje van de fokkers.


Socialisatiefase

Met negen weken hebben we Liza opgehaald. Socialisatiefase is iets anders verlopen dan gemiddeld, doordat we de methode van Jan Fennel hebben gevolgd. We hebben Liza dus wel kennis laten maken met andere honden en verschillende situaties, maar niet zo intensief als we met onze vorige en volgende honden hebben gedaan. Achteraf zouden we de socialisatiefase dus zeker intensiever hebben willen doen, terwijl we toen dachten dat we er goed aan deden om Liza eerst meer vertrouwen in ons te laten krijgen, waarna ze daarna meer en meer blootgesteld zou worden aan indrukwekkende dingen in de buitenwereld.


Opgegroeid

Ze is opgegroeid bij onze andere (nu overleden) Duitse Herder Easy. Deze hond had reddingswerk gedaan en luisterde erg goed. Easy was meer een mensenhond, om andere honden gaf ze niet zo veel. Liza is dus niet door Easy gestimuleerd om te spelen. Wel is Liza door Easy goed ‘opgevoed’. Liza heeft veel wenselijk gedrag van Easy geleerd. Ze heeft veel cursisten op en rond ons erf ontmoet. Is altijd erg waaks geweest, maar als ze eenmaal vertrouwd met je is, gaat het prima. Tijdens de cursus (groep van 12 mensen) is Liza vaak aanwezig geweest. Dan is ze heel rustig en lief. Ook aan opstellingen heeft ze meerdere keren deelgenomen. Haar aanwezigheid is dan zeer zacht en rustig.


Trainingen

Individueel: aan aantal maanden bij Flip Tienkamp

Doglistener aan huis gehad, vier uur privéles, als voorbereiding op komst Liza.

Training gevolgd bij Jan Fennel (zonder hond) van drie dagen, groepsgewijs.


Nestje

Liza heeft eenmaal een nestje gehad. Pups zijn geboren op 24-4-2015. Negen gezonde pups die allemaal goed en gezond zijn opgegroeid. Liza was een geweldige moeder. Heeft alles echt prima gedaan. De bevalling, het verzorgen van de pups, de opvoeding. Een natuurtalent. Liza genoot hier ook echt van. Ook kon ze de pups goed loslaten, nadat ze de eerste weken voor ze gezorgd had. We hebben de pups met tussenpozen stuk voor stuk naar hun nieuwe huisjes laten gaan.


Inhoud leven op dit moment

Gezins-, erf- en waakhond.


Zware tijd

In de cursus geven we de cursisten mee dat je nooit je dier kunt beloven dat hij/zij altijd bij je zal blijven. Het is namelijk een belofte die je niet altijd na kunt komen. Maar wat is het pittig als je dan zelf in zo’n situatie terecht komt.


Wat is het geval?

Onze Liza heeft in mei 2017 het buurhondje Milano te grazen genomen. Het gebeurde op ons erf. Liza zat binnen en heeft de deur open gemaakt. Het buurhondje was in ons weiland. Liza is het weiland binnengedrongen en is op Milano afgestormd. Liza probeerde de indringer al schuddend uit te schakelen. Het was een heel heftige ervaring. Voor alle betrokkenen. Gelukkig is Milano weer helemaal opgeknapt.


Heftig gedrag

Voor ons ook een grote schrik, omdat we dit gedrag van Liza heftig vinden. Ook al is het op haar eigen erf en wil ze de boel bewaken: ze wil het zelf regelen, als ze op dat soort momenten niet goed wordt aangestuurd. Voor ons maakt dit het ook moeilijk om hier goed mee om te gaan. We willen niemand anders (inclusief mensen en dieren en dus ook Liza) aan dit soort situaties bloot stellen. Het is dan gevaarlijk.


Gesprek met de dierentolk

Na de eerste schrik te boven te zijn gekomen, is onze dierentolk Marjon met Liza in gesprek gegaan. Kort door de bocht samengevat: gelukkig geen tumor in het koppie, dus eventueel inslapen als optie viel af. Maar wel gaf Liza aan dat ze bij ons klaar is met 'leren', ze mist een zeer duidelijke leider.

Wij kunnen Liza zelf niet meer bieden waar ze blijkbaar gelukkiger van wordt. Mieke is al vanaf 2013 lichamelijk niet in orde en Nathalie heeft niet voldoende natuurlijk overwicht wat betreft leiderschap naar honden.

Naast dat wij uiteraard niet willen dat er zich nogmaals een zelfde soort escalatie voor kan doen tussen Liza en ander wezen (door gebrek aan leiderschap in en om het huis), gunnen we haar uiteraard ook alle geluk van de wereld. Een gouden mandje bij iemand anders, waarbij Liza gelukkig kan zijn.

Liza geeft bij dierentolk Marjon aan dat ze dan een deurtje verderop wil om meer uit haar leven te halen, om meer bij te dragen aan iets belangrijks in deze wereld. Prachtig natuurlijk, maar ook verschrikkelijk moeilijk en pijnlijk. We houden zo veel van haar en willen uiteraard het beste voor haar.

We hadden het zo graag anders gezien.

Liza heeft bij ons mogen helpen bij de cursus, bij opstellingen, heeft zich mogen voortplanten, haar zoon opgevoed, dat gaf haar voldoening...en .... wil nu iets actief anders. Maar het vinden van een gouden mandje voor Liza, een hond met een gebruiksaanwijzing, is pittig.


Sterilisatie

We laten Liza 2 oktober 2017 steriliseren. Ze heeft nogal last van haar hormonen rondom haar loopsheid. En ook omdat we geen nestje meer voor haar willen.


Heupen

Haar heupen worden gecontroleerd op het moment dat Liza bij de dierenarts is voor de sterilisatie.


Karakter Liza

Liza is een ontzettend lieve, zachte hond voor de mensen die ze kent. Daarin is haar gedrag heel goed te voorspellen. Zo vertrouwen we haar bijvoorbeeld ook 100 % als we met haar knuffelen. Hiernaast is Liza onzeker. Ze heeft iemand nodig die haar altijd leiding geeft. Iemand met natuurlijk overwicht. Iemand die het heerlijk vindt haar goed te lezen, met haar aan het werk te zijn. Mede door haar onzekerheid heeft ze altijd leiding nodig. Anders zal zij zelf bepaalde keuzes maken (zoals in de aanval gaan), waar niemand bij gebaat is. Liza kan niet met andere honden. Liza kan goed met haar eigen zoon, maar dat is niet zo gek, aangezien hij bij ons en haar is opgegroeid. Met andere honden die ze tegenkomt, is voor haar aanval de beste verdediging. Andere honden komen bij ons dus ook nooit in haar buurt. Omdat Liza ook kinderen terecht zou kunnen wijzen, vertrouwen we haar niet met kinderen in de buurt. Hoe lief ze ook, in eerste instantie, voor de kinderen is. Als er een kind per ongeluk op haar valt, gaat rennen of iets anders onvoorspelbaars doet, kan Liza zelf een ongewenste beslissing nemen en bijvoorbeeld een correctie willen uitvoeren.

Aan de lijn lopen

Liza vindt het lekker om aan de uitrolriem te lopen. Ze heeft dan wat meer ruimte om te snuffelen, waardoor ze eigenlijk weinig/niet trekt. Als ze met iemand wandelt die haar meer begeleiding (positief) geeft, dan kan ze gewoon aan een kortere riem. In het begin zal ze ws meer trekken, maar dat is goed te trainen. Als het trainen maar op een opbouwende/positieve manier gebeurt.


Muilkorf

Als we nu gaan wandelen met Liza, krijgt ze haar muilkorf om. We noemen de muilkorf ‘snoet’. Ze laat hem goed omdoen, laat hem goed zitten en redt zich er prima mee onderweg. Ze weet dat als ze haar snoet omkrijgt, we gaan wandelen. Het is dus okay voor haar om de snoet een aantal keer per dag om te hebben.


Zoekertje / snuffelmat / wandelen / trainen

Liza vindt het leuk om samen dingen te ondernemen. Zo ook, het doen van zoekertje. Wij verstoppen ballen in de tuin / op het erf / in het weiland. Daarna geven we het commando ‘zoek’. Liza  gaat de ballen stuk voor stuk opzoeken. Als ze een balletje komt inleveren krijgt ze in ruil daarvoor een stukje worst. De snuffelmat als hersenspel vindt ze ook leuk om te doen. We verstoppen dan een paar snoepjes in de fleece-mat, waarna ze die opsnuffelt. Samen op pad in de rustige buurt vindt ze ook fijn. Trainen vindt Liza ook leuk. Samen bezig zijn dus.


Werken – bijdragen aan iets belangrijks

Liza zou het liefst iets belangrijks doen, iets dat bijdraagt aan een betere wereld.


Bezoek

Zoals gezegd is Liza flink waaks. Op ons erf is dat erg fijn, omdat wij er ons veilig door voelen. Maar op een plotse confrontatie met onaangekondigd bezoek, reageert Liza heftig. Zo heeft ze de buurvrouw een keer 'gesnapt' toen zij ineens in de tuin stond.

Als we bezoek binnen ontvangen, roepen we Liza even naar een andere kamer. Als het bezoek binnen zit, mag Liza erbij. Ze komt dan op een rustige manier even aan de mensen snuffelen waarna ze een plekje opzoekt om te gaan liggen. Een hele fijne, rustige manier dus, waarbij Liza zich ook rustig voelt.


Wie / wat / waar willen wij voor Liza vinden?

Even voor de zekerheid: we zoeken geen bepaalde trainingsmethode die we met Liza kunnen gaan volgen. We zoeken een gouden mandje.


Gouden mandje

Op dit moment zijn we dus (in besloten kring) bezig om te kijken naar een gouden mandje voor haar. Dit is niet alleen emotioneel heel moeilijk, ook praktisch. Want Liza is niet de makkelijkste te herplaatsen hond. Hoe lief ze ook voor ons is, ze heeft een stevige gebruiksaanwijzing. Ook willen we haar niet op Facebook of iets dergelijks plaatsen, omdat we het niet aan zouden kunnen als er negatieve reacties zouden komen. Onze keuze is niet over 1 nacht ijs gegaan, zeker niet. We zijn er al vanaf mei dagelijks mee bezig.


Duidelijke leider

Liza is een hond die een heel duidelijke leider nodig heeft. Die heel actief met haar bezig is, die natuurlijk overwicht heeft. Waarbij zij zich kan laten leiden. Dat mist ze bij ons. Bij ons heeft en krijgt ze teveel vrijheid (in ruimtelijke zin) en mist ze haar missie. Ze wil nog meer uit haar leven halen. We denken bijvoorbeeld aan: actief waken op een terrein samen met een mens. Zonder in direct vrij contact te kunnen komen met andere honden of bezoekers.

We vinden graag iemand die met twee benen stevig op de grond staat. Die begrip heeft voor het haar gedrag. Er begrip voor heeft dat Liza bang is voor onweer, bang is voor nieuwe dingen. Dat is de aard van dit beestje. Iemand met een voorliefde voor Duitse Herders. Iemand met ruime ervaring met honden. Een liefdevol echtpaar zonder (klein)kinderen, zonder andere dieren. Een plek waar ze fijn geknuffeld wordt, maar niet te veel prikkels krijgt.


Locatie

Liza heeft nooit in de stad, of midden in een dorp gewoond en wij vermoeden dat je haar daar geen plezier mee doet. Ze zou het te druk hebben met waken.


Tip

Mocht je nu een tip voor ons hebben, dan lezen we dat uiteraard graag. Ben je zelf die persoon die Liza haar gouden mandje kan bieden? Of ken je iemand? Of weet je via via iemand die wellicht de gouden match met Liza kan hebben. Zou je je tip/vraag dan willen sturen aan info@dezomerhof.nl


Emotioneel

We zitten nu ook weer met tranen over onze wangen, brok in onze keel, dit bericht te typen. Wij dachten altijd dat een hond voor haar/zijn hele leven bij ons zou wonen. Onze 'waarheid’ moeten we nu toch bijschaven. Wel hebben we het vertrouwen dat we een gouden mandje vinden.

Ook hebben we een opstelling aangevraagd. Als daarover informatie te delen valt, zullen we dat in bovenstaand verhaal verwerken.


Al met al is dit een heel proces. Een ongelooflijk moeilijk proces.


Bedankt voor het lezen.


Liefs,

Mieke en Nathalie