Is dat een optie; een mens/dier-opstelling voor een zieke hond? Via een opstelling kom je vaak achter problemen, achter de oplossingen van die problemen en je leert jezelf erg goed kennen. Maar wat nou als je je huisdier heel goed leert kennen? Dat zou ook erg fijn zijn, nietwaar?
Ik kom hier later in dit artikel op terug. Eerst eens kijken naar hoe gezond de dieren zijn.
Steeds meer dieren met klachten?
Valt het jou ook zo op dat veel dieren klachten hebben? Dat de dierenartspraktijken steeds voller lijken te lopen? Dat er elk jaar weer meer geld aan de dieren wordt uitgegeven aan medicijnen, operaties en zalfjes?
Geven we de goede hulp aan de dieren?
Gaat het nu echt slechter met de dieren of geven we wellicht de verkeerde hulp?
Laten we die vraag eens beter bekijken.
Hoe vaak hoor je niet dat mensen al honderden euro’s aan de dierenarts hebben uitgegeven, maar dat de geboden behandeling niet goed geholpen heeft?
Als alleen het symptoom wordt bestreden en niet de oorzaak zelf, kwakkelen we zo nog wel even door met de dieren.
Zou het niet een heerlijk gevoel geven als we de oorzaak van de klacht helder krijgen en daar efficiënt mee aan de slag gaan, zodat je dier weer lekker in z’n vel komt te zitten?!
Uit balans raken
Om eerst meer inzicht te krijgen in wat er gebeurt als een dier niet lekker in zijn vachtje zit, vergelijken we dit met een plafondmobile. Je kent het wel; zo’n mobile, die vaak aan het plafond hangt in de babykamer.
Het mobile is opgebouwd uit verschillende elementen, die met elkaar in evenwicht zijn.
Maar op het moment dat er één element afgehaald wordt, raakt het mobile uit balans en gaat scheef hangen.
Dit is vergelijkbaar met de gezondheid van de dieren. Als er iets niet in balans is voor het dier, kan hij hier zowel lichamelijk als geestelijk last van hebben.
Het systeem van hond Boris
We nemen Boris als voorbeeld. Boris is een hond, die bij de mensen Olga en Tim woont.
Boris, Olga en Tim vormen tezamen een systeem, waar Boris mee te maken heeft, waar hij een verbinding mee heeft. Een systeem kunnen we vergelijken met het plafondmobile. Een geheel van verschillende elementen (mensen en dieren) die met elkaar in verbinding staan en in bepaald evenwicht zijn.
Boris wil graag helpen
Op het moment dat Olga te horen krijgt dat ze ernstig ziek is en haar emoties opkropt, ontstaat er spanning tussen Olga en Tim. Boris voelt zich loyaal aan Olga en wil er het liefst voor zorgen dat Olga snel weer vrolijk en blij is. Boris denkt dat als hij maar goed genoeg zijn best doet, het hem wel lukt om Olga en Tim weer gelukkig te maken.
Hoe Boris ook zijn best doet, hij slaagt er niet in om de balans weer terug te krijgen. Hij voelt zich een mislukkeling.
Door de overtuigingen van Boris raakt er duidelijk iets uit balans in het systeem, gaat het mobile als het ware scheef hangen.
Boris wordt er ziek van
Natuurlijk heeft dit flinke impact op Boris. Hij wordt lusteloos, eet slecht, kijkt dof uit zijn ogen en trekt zich steeds meer terug. Boris is ziek geworden.
Nu maakt Olga zich weer zorgen om Boris en … het kringetje is rond.
Boris blijkt zo sterk verbonden met Olga, dat hij als het ware een last over wil nemen van haar. Voor hem voelt het zwaar dat Olga haar emoties niet uit. Omdat Boris Olga niet kan verlossen van haar ziekte of negatieve emoties, raakt Boris uit balans.
Wat is wel een goede oplossing?
Als je dit leest, snap je ook wel dat medicijnen, een operatie of een zalfje niet zal aanslaan.
Maar wat helpt dan wel?
Om goed te kunnen kijken naar de oorzaak van de klachten van een dier, maken wij op De Zomerhof gebruik van een mens/dier-opstelling. Maar wat is een opstelling precies?
Mocht je geïnteresseerd zijn in het communiceren met dieren, dan raden wij je aan om de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren op te halen. Het is helemaal gratis! Ook kun je je inschrijven voor de cursus Communiceren met Dieren. In deze cursus komt een opstelling ook aan bod! Tevens is het een echte aanrader als je wilt leren te praten met je dier, je dier te begrijpen en te laten merken dat je van je dier houdt.