Dierentolk praat met kat

Wil je ook weten wat dieren je kunnen vertellen? Hoe je naar ze kunt luisteren? Hoe je ze hun stem teruggeeft, zodat je zeker weet dat ze het fijn bij je hebben?


Je hebt slechts enkele dagen de kans om deze waardevolle informatie te bekijken, voordat we deze uitzending van onze site afhalen.


In dit artikel leg ik je met behulp van een filmpje de kneepjes van het vak Dierentolk uit. Voor de VPRO heb ik namelijk een paar jaar terug een serie afleveringen gemaakt over het Communiceren met Dieren. Ik heb voor de serie met paarden en katten gewerkt, met ratjes, een konijn en een ezel en met een hond.


Voor de serie "Wat zeg je nou? van Villa Achterwerk van de VPRO ga ik voor Maureen in gesprek met haar kat Jane. Het probleem van Maureen is dat Jane bang lijkt voor mannen. Ook wil Jane eigenlijk nooit door Maureen worden geknuffeld.


Op verzoek van Maureen, ga ik in gesprek met haar kat Jane. Het filmpje hebben we bijgevoegd.


Onder het filmpje neem ik je mee in de analyse van hoe zo’n gesprek in zijn werk gaat. Veel plezier ermee ;-)Wat gebeurt er tijdens dit gesprek?

Ik maak eerst mijn hoofd leeg en ga naar de stilte in mijzelf. Daarvoor maak ik gebruik van mijn innerlijke werkkamer. Dat is een ruimte die wij je tijdens de cursus leren inrichten. Vervolgens nodig ik Jane in gedachten uit in mijn innerlijke werkkamer.


In welke staat van bewustzijn moet Jane verkeren voor een gesprek?

Zoals je ziet, hoef ik Jane niet aan te raken als ik in gesprek met haar ga. Ze hoeft mij niet aan te kijken, ze hoeft niet wakker te zijn, ze mag zelfs gewoon slapen. Zelfs als Jane volop in haar spel zou zitten, kan ik zo een gesprek met haar aangaan. Jane hoeft zelfs niet eens in de zelfde ruimte aanwezig te zijn, als ik met haar communiceer. Vanzelfsprekend wordt niet het hele gesprek uitgezonden. Dat zou een saaie bedoening zijn. In een gesprek vallen namelijk veel stiltes waarbij ik voor een buitenstaander niks lijk te doen. Maar intern ben ik dan hard aan het werk. Maar dat is voor de kijker geen interessante tv. Dus komt de kijker 'binnen' als mijn gesprek met Jane al in volle gang is.


Jane laat mij plaatjes zien en geeft mij een gevoel mee

Als Jane mij laat zien wat er gebeurt als er een man binnenkomt, zie ik dat ze naar de man kijkt en gelijktijdig in een nanoseconde de gevoelens van Maureen oppikt. Die gevoelens creëren onrust bij Jane en de kat gaat hiermee om door er vandoor te sprinten.


Ik vraag Jane haar gevoelens nog meer te omschrijven

Vervolgens vraag ik Jane om nog uitvoeriger te zijn in haar relaas. Dit doet zij door mij de tweestrijd te laten voelen die zij oppikt bij Maureen.


De gevoelens vormen een verhaal

Met dit verhaal kan ik verder en heb daarom tussendoor telefonisch ruggespraak met Nathalie. Zij is systemisch werker en vertelt mij hoe wij Jane en Maureen met behulp van de foto's van haar twee ouders kunnen helpen in deze situatie. Met Nathalie's adviezen help ik Maureen een stukje op weg.


Welk effect heeft dit op kat Jane?

Jane reageert als volgt op deze simpele 'oefening': voor het eerst in twee jaar laat zij zich knuffelen door Maureen en wel in die mate dat ze - hoe uitzonderlijk - zelfs op schoot blijft zitten. De angel lijkt uit de onuitgesproken tweestrijd te zijn gehaald. Maureen ontlaadt.


Ik hoop je met dit verhaal Dierentolk praat met kat wat inzicht te hebben gegeven in de mogelijkheden van het communiceren met dieren.

En het goede nieuws is: als ík het al kan, kun jij het helemaal! Ik heb het geleerd, en wij kunnen jou leren hoe jij dit zelf kunt.

Vind je deze informatie nuttig en/of waardevol? Help ons dan het Communiceren met Dieren steeds bekender te maken onder een steeds groter publiek. Dus ook in jouw vrienden- en kennissenkring. Wie weet maak je een van je vriend(inn)en wel heel erg blij met deze tip voor ons handboek: Gratis Tips om zelf met Dieren te kunnen praten.