Dierentolk Marjon in gesprek met een kat.

Dierentolk Marjon in gesprek met een kat.

Wat een prachtige kat is Yoda, maar o, wat voel ik bij hem een nervositeit.

Ik heb al op verschillende manieren hem willen uitnodigen om met mij in contact te komen, maar telkens voelde het nét niet goed. Alsof ik een manier moet vinden om hem héél subtiel te benaderen, zodat hij niet wegschiet en dus dan niet met mij in contact wil.

Yoda is er wel, maar ook weer niet.

Ik ga mijn meditatietrap af en houd Yoda ’s beeld heel goed vast, in de hoop dat hij met mij mee de trap ‘afloopt’. Dan ga ik mijn innerlijke ‘werkkamer’ in waar ik een heerlijke dikke mand leg, waar Yoda zich veilig in kan voelen zodat hij er misschien in wil gaan liggen. Zo’n mand die om het lichaam sluit. Zelf ga ik naast deze mand liggen en ga een meditatie doen waarin ik Yoda meeneem.

Is het misschien prettig voor hem om in de woonkamer een katteniglo te hebben waar hij zich in terug kan trekken en waar hij dan ook met rust gelaten wordt?

En wellicht eens kijken hoe zijn andere spullen staan? Staan ze op doorlopende routes? Of op veiligere plekken?

In het begin van de meditatie voelde ik hoe Yoda ’s hart in zijn keel klopte. Het contact is er gelukkig dus wel. Subtiel, zonder dat ik hem direct voor ‘het blok’ heb gezet.

Nadat de meditatie klaar was, en ik nog even extra ademhalingsoefeningen gedaan heb, voelde Yoda rustig genoeg aan om met hem te gaan communiceren.

“Welkom mooie Yoda.”

Ik stel me toch nog even aan hem voor en vertel hem waarom ik op deze manier contact wil. Dat jij, Paul, enkele vragen hebt voor hem. Ook vertel ik hem dat ik de sessie emotioneel traumaverwerking mag geven.

Het voelt of Yoda véél te vroeg uit het nest weg is gehaald en hij daardoor niet helemaal is gesocialiseerd door zijn moeder. Daarnaast merk ik dat hij naderhand ook niet direct verder gesocialiseerd werd. De eerste zeven weken na de geboorte zijn gewoon heel belangrijk. Eigenlijk zijn de eerste 16 weken belangrijk, maar de eerste zeven weken héél belangrijk. Ik krijg het gevoel dat Yoda niet in een huiselijke kring, in de huiskamer dus eigenlijk, is geweest de eerste zes/zeven weken. Waardoor hij aan de huiselijke geluiden niet heeft kunnen wennen. Maar de weken daarna voel ik bij hem ook een gemis wat betreft de socialisatie.

“Lieverd, hier wil ik zo meteen even op doorgaan. Ik wil het dan vooral hebben over jouw schuwe en angstige gedrag. Maar eerst zou ik het leuk vinden wanneer je mij wat meer over je dagelijkse bezigheden wil vertellen?”

Volgens Yoda komt hij niet buiten. Is te gevaarlijk, zo heeft hij eens horen vertellen. Kijk ik in de omgeving dan zie ik een sloot in de buurt.

De woonkamer ligt aan de achterkant met een open keuken aan de voorkant. Naast de keuken zie ik een gangetje, waarvan de deur de woonkamer in komt.

Jullie zien er jong uit, zoals Yoda me laat zien. Hij laat me een vrouw zien die redelijk klein is, halflang lichtkleurig haar. Het accent van de vrouw klinkt grappig, vindt Yoda. De man die ik te zien krijg is een stuk groter met een normaal postuur. Brildragend.

Yoda is geboren op een boerderij. Hij heeft behoorlijke jagersgenen in zich.

“Dagelijkse bezigheden zijn saai. Ik verveel me soms heel erg en lig dan maar wat te luieren en te bedenken hoe ik mijn energie kwijt kan. Mijn mensen zijn ook niet de hele dag bij me.”

“Je wilt maar zelden aangehaald worden. Wil je vertellen waarom dat zo is?”

“Het voelt gewoon verkeerd dat ze mij willen aaien en aanhalen.”

“Maar jij komt wel soms naar je mensen om aangehaald te worden, klopt dit?”

“Hm, half, half, ik ga naar mijn mensen wanneer ik iets wil en dan denken ze dat ik graag geaaid wil worden. Ik laat het dan weleens toe, omdat ik toch wel weet dat ze dit leuk vinden. Maar meestal ga ik naar iemand toe wanneer ik me verveel, of wil eten.”

“Duidelijk.”

“Wandelen in de omgeving zou al een fijne afleiding voor je zijn, is het niet? Maar daarnaast zou je veel meer activiteit op de dag moeten krijgen. Je hebt jagersbloed in je, dus je bent van nature een hele actieve kat. Ik begrijp dan ook wel dat je de meubels kapot maakt. Daar kun je behoorlijk goed je energie in kwijt.”

Hij kijkt nu een beetje schuldig. Yoda weet namelijk toch wel dat dit eigenlijk niet mag. Maar hij heeft dit al van kleins af aan gedaan (aangeleerd gedrag) en het voelt altijd zó bevredigend. Zijn frustratie, verveling, energie kan hij erin kwijt.

Daarnaast merk ik dat Yoda op die manier jullie spullen toe-eigent. Op die manier voelt hij zich veiliger.

Nogmaals: Yoda is niet in een huiselijke kring geboren en weet ook niet goed wat nu wel en wat nu niet kapot mag, of mee gespeeld mag worden. Hij is dat gaandeweg wel aan het leren, maar hij weet dit pas wanneer hij iets kapot heeft gemaakt en jullie reactie hierop ervaart.

De spullen die jullie voor hem hebben aangeschaft ruiken niet naar jullie, dus daar kan hij helemaal niks mee.

Paul, wanneer jullie meer met hem spelen gebruik dan ook de krabton en de ander spullen van hem. Zodat zijn, en jullie, geur er beter op komt.

Ik krijg het gevoel alsof de spullen die voor hem zijn gekocht niet helemaal op de juiste plek staan. Misschien eens wat verplaatsen. Dichterbij de bank misschien.

Het aaien en aanhalen komt wel, heb geduld. Het aaien is voor Yoda nu nog niet belangrijk. Zolang jullie hem niet geheel in zijn behoefte kunnen voorzien is het aaien nog niet relevant voor hem.

Hij maakt jullie wakker, omdat de nachten voor hem extra saai én lang zijn.

Voordat jullie naar bed gaan, speel dan nog even goed met hem en geef hem daarna nog wat eten. Hij moet écht moe gemaakt worden Paul. Wanneer jullie meer met hem spelen zal hij uiteindelijk ook niks meer slopen.

“Paul vraagt zich af of jij het gevoel hebt niet veilig te zijn bij je mensen.”

“Ik voel me wel veilig bij hen, maar voel me gewoon niet prettig bij anderen. Ik weet daar gewoon niet mee om te gaan.”

Ook hier voel ik weer dat het wel beter zal gaan wanneer jullie actiever met hem werken. Én niet te snel willen.

Wanneer je bezoek ook actiever met Yoda wil spelen zou dat alleen maar mooi zijn. Maar heb geduld met hem.

“Yoda, ik wil graag de sessie emotioneel traumaverwerking gaan geven. Heb je er zin in?”

O ja, hij heeft er zeker zin in.

Sessie traumaverwerking:

Bij de sessie emotioneel traumaverwerking help ik Yoda de trauma’s, die vastzitten als blokkade, los te kunnen laten.

Blokkades

Eigen emoties – Yoda heeft intensieve hulp nodig om een ‘huiskat’ te kunnen worden.

Zijn eigen emoties gaan soms alle kanten op. Hij voelt de liefde en wil ook liefde teruggeven. Maar het is allemaal zo vreemd geweest voor hem. Wat voor jullie vanzelfsprekend leek en lijkt, was en is dit voor hem totaal niet.

Overgenomen emoties – vooral veel medelijden voel ik rondom hem. Maar er is ook iemand die het niet kan begrijpen hoe Yoda zich voelt en vindt hem een ‘aansteller.’

Beide energieën zijn niet goed voor Yoda.

Verbinding – de verbinding tussen Yoda en jullie heb ik gezuiverd.

De verbinding met hem en zijn verleden heb ik verbroken.

Healing – “Lieve Yoda, ik ga je nu een chakrahealing geven. Hiermee komt je innerlijke energie weer terug in balans.”

Advies: leg bij een slaapplek van Yoda een ajoiet. Deze steen werkt kalmerend en brengt balans en rust. Omdat het sterke negatieve emoties vermindert, helpt de steen bij onder andere angststoornissen.

Ondersteuning

Bescherming voor herwinnen van vertrouwen – om Yoda heb ik een beschermlaag gevisualiseerd. Deze laag zorgt ervoor dat hij beschermd is voor hetgeen ik omgezet en/of weggehaald heb.

Tevens heb ik de volgende intentie meegegeven:

“Deze beschermlaag zorgt ervoor dat jij weer een fundamenteel gevoel van vertrouwen krijgt. Je mag er zijn in al je puurheid, zodat je vanuit een zuiver beeld weer kan zien wie goed voor je is en wie niet. Waarna je ook de keus hebt om aan dit gevoel toe te geven.”

Omarming van angst, verdriet, gewoonte en boosheid – Yoda heb ik geholpen om zijn angst liefdevol te omarmen.

Vanuit mijn hart stuur ik energie naar Yoda en laat zijn angst samensmelten met heel zijn wezen. Op deze manier kan hij gaan loslaten.

Dit heb ik herhaald met zijn gewoonte.

Verdriet en boosheid voelde ik niet bij hem.

“Mooie Yoda, je hebt zo fijn meegewerkt, bedankt hiervoor.”

Yoda is blij dat hij deze uitdaging is aangegaan. Het was voor hem best moeilijk om aan iets onbekends te beginnen, maar hij is jullie dankbaar dat jullie hem dit hebben gegeven.

“Als laatste wil ik nog iets voor jou visualiseren.”

Visualisatie – terwijl ik zit te denken wat voor leuks ik ga visualiseren komen er automatisch al beelden van verhogingen in de woonkamer. Waarop Yoda zich veilig voelt zonder dat hij moet lopen daar waar het bezoek ook loopt. Meerdere verhogingen waar hij overheen kan lopen en dan op een veilige afstand naar de mensen kan kijken.

“Dat is al een héle fijne visualisatie. Geweldig Yodaatje.”

Verder laat ik hem zien hoe hij door de woonkamer heen vliegt. Achter een nepvogeltje aan een stokje aan. Hij springt wel een meter (zo lijkt dat) in de lucht en maakt een sierlijke draai om goed terecht te komen. Hij is wel wat snel buiten adem, maar na even op adem te zijn gekomen wil hij meer.

“Mooie afsluiting van ons contact. Vind je ook niet lieverd?

Is er iets wat jij nog graag wil delen?”

Hij heeft zelf niks meer te delen. Ook vragen heeft Yoda niet.

“Dank je wel voor ons contact en je vertrouwen, stoere knapperd”.

Paul:

Dank je wel voor het uitgebreide verslag. Ik vond het wel emotioneel om te lezen, maar heel fijn om wat inzicht te krijgen in (het gedrag van) Yoda.

Natuurlijk klopt niet alles 1 op 1 met onze situatie (ik draag geen bril, alhoewel ik wel vaak met een zonnebril binnen kom).

Het grappigst vond ik het accent van mijn vriendin, zij is Russische en spreekt inderdaad Nederlands met een accent.

Het is duidelijk dat we meer met Yoda moeten spelen. Ik snap dat het voor hem saai kan zijn. We hebben niet een heel groot appartement en het balkon is alleen toegankelijk als we het open zetten.

We krijgen binnenkort van Mieke de bachbloesem druppels en ook een spray tegen angst.

Ik hoop dat we hem daarmee wat beter in zijn vel kunnen laten komen.

Dit dier is nu energetisch afgesloten voor communicatie.

Wil jij zelf voor jouw dier een gesprek aanvragen?

Wil jij zelf leren om met dieren te communiceren?

Mail naar info@dezomerhof.nl

Wij helpen je daar met liefde verder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen