Brandweer redt paard uit sloot

Brandweer redt paard uit sloot

Brandweer redt paard uit sloot.
Altijd verdrietig om te zien hoe zo’n dier in nood kan verkeren. En dan toch weer fijn dat er die brandweer is, de stoere mannen die zich ook bekommeren om dieren in sloten, op daken en in bomen. Klik op Lees verder om de fotoserie te bekijken en mijn commentaar te lezen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21730864/__Brandweer_redt_paard_uit_sloot__.html

Brandweer redt paard uit sloot

En terwijl ik de foto’s bekijk en zie hoe uitgeput dat paard is, dat het zelfs op het droge uitgeput blijft liggen, dan heb ik het erg met het dier te doen. Wat zal dat dier een doodsstrijd hebben geleverd om maar uit die sloot te komen die hem er telkens dieper inzoog. En daarnaast: als prooidier moet deze actie een vreselijk trauma achterlaten. Het paard valt eerst ten slachtoffer aan de sloot, daarna aan roofdieren (de mensen), hij kan nergens naartoe, en in zijn uitputting krijgt hij ook nog eens (in zijn ogen) levensbedreigende stroomstoten toegediend.

Paard heeft trauma opgelopen

Ik verwacht niet dat dit dier opgelucht is en dankbaar maar dat hij voor zijn leven is getekend. Alle goede bedoelingen ten spijt. Dit trauma kan van emotioneel trauma ook nog eens overslaan op fysiek trauma. Dit betekent dat dit paard, dat voorheen kerngezond was, over een half jaar opeens, net als bij mensen, een of andere enge ongeneeslijke ziekte zou kunnen krijgen.

Paard behandelen tegen opgelopen trauma

Tenzij je dit paard behandelt tegen dit ernstig opgelopen trauma. Maar paardenlievend Nederland is in de regel nog niet zo ver. Veel paardenliefhebbers beseffen niet dat paarden trauma kunnen oplopen. Wel merken ze dat hun paard opeens onhandelbaar wordt, of niet meer bereden wil worden. Dan wordt het paard verkocht, en weer verkocht en doorverkocht. De laatste koper is de slager. Die draait er salami van. Veel sportpaarden vieren niet eens hun zevende (!) verjaardag. Terwijl een paard met gemak een jaar of 30, 40 kan worden.

Paard in sloot door menselijke fout?

Maar dat is niet alles. Als ik de serie foto’s voor de tweede keer bekijk, zie ik tot mijn grote schrik dat het paard zijn zadel nog omheeft en scheenbeschermers draagt! Dat paard is dus niet door eigen domheid in die sloot terechtgekomen, maar – ik bid dat het niet waar is – door menselijk toedoen!

Geloof jij dat paarden trauma kunnen oplopen?

Schaar jij je onder dat deel van paardenlievend Nederland dat erin gelooft dat paarden trauma kunnen oplopen? En dat je dat trauma kunt behandelen? Lees dan in elk geval het artikel Dierentrauma’s behandelen met Bach-bloesems.

En mocht je zelf bij je paard zijn geweest terwijl het trauma opliep, vergeet dan niet om het middel zelf ook in te nemen. Heus, de schrik verdwijnt uit je lijf. Misschien moet je wat extra huilen, maar dat is allemaal bedoeld om je systeem weer vrij te maken van dit trauma.

Ook zou je in een gesprek met je paard je excuses kunnen aanbieden voor jouw inschattingsfout of voor de actie van een ander waarvan jouw paard de dupe was. Hoe je dat doet, leer je o.a. in ons gratis e-book
5 Tips om zelf met paarden te kunnen praten.

Wij wensen je veel wijsheid en hopen je met dit artikel een stukje op weg te hebben geholpen. Vind je dat veel meer paardenmensen dit artikel zouden moeten lezen? Like of Tweet het dan door. Alleen zo kunnen we het bewustzijn van mensen ten opzichte van dieren verruimen. Wij zijn je nu al dankbaar.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Terry Houtkooper
Door

Terry Houtkooper

op 04 Apr 2014

Hallo Mieke en alle anderen op de Zomerhof, zou eigenlijk niet iedereen eens De Paardenfluisteraar moeten lezen, en dan bedoel ik ook iedereen, ook als het huisdier een hond, kat, konijn of vogel betreft. Door zulke verhalen worden we erop gewezen dat er op zielsniveau met dieren kan worden gewerkt. Goed, ieder in zijn/haar eigen taal, maar open en eerlijk contact maakt heel veel méér mogelijk dan mensen vaak geneigd zijn te denken. Ik ben geschrokken van dit bericht en kan alleen maar het allerbeste wensen, voor paard en ruiter. Petje af voor alle redders in nood. Hartelijke groet van Terry.

Laura
Door

Laura

op 10 Apr 2014

Hallo Terry, Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad een erg goed idee als meer mensen het belang weten van op zielniveau met dieren communiceren. Daarmee kan een boel leed voorkomen worden. Dat is ook de reden dat we ons e-book '5 tips om zelf met dieren te communiceren' gratis aanbieden. Zodat steeds meer mensen kennis leren maken met wat er mogelijk is in de communicatie tussen mens en dier. Dank je voor je bericht!

els
Door

els

op 29 Oct 2014

Ik ben er 100% van overtuigd dat ook dieren een trauma op kunnen lopen, meerdere zelfs. Ik ben zelf werkzaam in een dierenasiel en daar zie ik het vaak, helaas.... Ook de (goed bedoelde) acties van mensen om een dier te vangen, ik krijg er rillingen van. Op dit moment hebben we thuis oa 2 katten met een trauma, maar gelukkig weet ik ook dat het goed kan komen. Jammer genoeg vinden soms mensen dat je één en ander kunt forceren, bv bij angst, maar dat werkt niet, alleen tijdelijk. Geduld en liefde, dat zijn de basis ingrediënten.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Oct 2014

Ja Els, in dierentolkgesprekken of mens/dier-opstellingen zien wij ook zeker terug dat dieren een trauma soms een trauma hebben. En wat gaan veel dieren daar dapper mee om! Gelukkig kunnen we het dier erin helpen om lichter/vrijer verder te kunnen. Dat geeft altijd zo'n fijn gevoel. Heerlijk. Dat is genieten voor het dier en voor ons erbij :-) Geduld en liefde Els, dat is een mooie benadering. Tijdens onze gratis webinars Licht en Liefde sturen we ook straal positiviteit naar de dieren. Sommige dieren reageren daar direct al heel goed op. En sommige dieren wat later. Al met al; we gaan daar lekker mee door.

Reactie plaatsen