Bestaat dominantie bij katten?

Bestaat dominantie bij katten?

Er is al veel over gezegd en geschreven: bestaat dominantie bij katten? Kennen katten dominantie? Het antwoord is wat mij betreft “nee”. Althans, als we met dominantie bedoelen dat er 1 kat binnen een groep altijd de baas is, de beste hapjes krijgt en de beste plekjes opeist. Het zit bij katten anders in elkaar. Katten kennen een ingewikkeld systeem van onderlinge ‘afspraken’ en ‘signalen’ waarmee ze de beste plekjes onderling verdelen. Waarmee ze afspreken wie wanneer de ‘baas’ is.

Het zijn hele subtiele signalen die wij mensen meestal missen (o.a. geuren, kleine wijzigingen in de lichaamshouding, etc.).

Onderling wegjagen is geen teken van dominantie bij katten

Maar als je meerdere katten hebt, herken je vast wel de situatie dat een kat heerlijk in een mandje ligt te slapen tot er een andere kat komt kijken. De liggende kat staat op en vertrekt terwijl de andere kat zich even lekker in het mandje nestelt. Je zou dan denken dat de kat die zich meldde en de andere kat ‘wegjoeg’, de dominante kat is. Maar zo simpel is het niet. Het kan zomaar zijn dat 3 uur later de situatie zich precies omgekeerd voltrekt.

Bestaat dominantie bij katten?

Rangorde bij katten ligt erg gevoelig. Het kan wel zo zijn dat er in een groep katten één kat is die wat vaker dan de anderen de lekkerste plekjes bezet en het beste snoepje krijgt. Voor het gemak zeggen we dan wel eens dat dat de dominante kat is, maar je weet nu dat het veel subtieler ligt. Als er binnen een groep katten een kat overlijdt of weggaat, moeten de afspraken ook weer opnieuw worden gedefinieerd. Het is heel boeiend om te zien hoe zich dat dan ontwikkeld. Het kost soms een paar weken, maar dan is er meestal weer een nieuw evenwicht in de groep, de afspraken zijn dan wel voor alle katten helder. En wij mensen… wij staan erbij en kijken ernaar.

Lijkt het je leuk om met katten te praten? Schrijf je dan nu gratis in voor onze Gratis tips om zelf met katten te kunnen praten! Er zal een wereld voor je opengaan! Door middel van veel leuke oefeningen leer jij met jouw kat te praten en je leert erachter te komen wat hij/zij jou graag wil vertellen!

Over de schrijver
Caroline
Door

Caroline

op 16 Oct 2013

Hallo annemieke, wij hebben 2 zeer lieve (gecastreerde) broertjes van ongeveer 16 maanden. Ze ravotten samen regelmatig maar er is eigenlijk niets aan de hand. Begin vd zomer kwam een poes vd overburen regelmatig bij ons binnenwandelen. De heren vonden alles best, eten werd opgegeten etc. De dame was pas bevallen maar kwam eigenlijk bij ons uitrusten. Ze was dan ook broodmager. Vanaf t moment dat ze uitgemonsterd was kwam ze steeds meer langs. Het probleem bij haar thuis is vooral dat haar broer haar niet echt accepteert en haar aanvalt zodra hij haar ziet. Hij is eigenlijk heel lief en is grote vriend geworden van n kitten dat is gebleven. Broer en zus zijn 2 maincones. Vooral de man is zeer groot. Inmiddels durft onze aanwaaidame niet meer naar huis. Natuurlijk heb ik meerdere gesprekken gehad met de eigenaars Ik vind het heel zielig dat de poes, inmiddels gesteriliseerd, niet echt n thuis heeft. Het probleem begint zich echter de laatste te uiten in een vorm van agressie naasr mijn lieve mannen. Ze valt ze aan, ze is groter en veel sterker, de mannen doen niet veel terug behalve grommen en zich terugtrekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn vriend zet haar dan buiten. Ik heb echter t gevoel dat ze het zelf n beetje uit moeten zoeken Maar ik vind t wel belangrijk dat mijn mannen zich gelukkig en prettig voelen thuis. Het weer wordt slechter en ik kan t echt niet over mijn hart verkrijgen de dame in de kou of totaal verregent te laten staan. Maar aan haar agressie moet wel iets veranderen. Heb je misschien een advies. Hartelijke groetjes Caroline

Annemieke
Door

Annemieke

op 21 Oct 2013

Dag Caroline, Je beschrijft een situatie die zonder ingrijpen niet zal verbeteren, alleen zal verergeren. Eigenlijk heb jij uit pure dierenliefde de problemen van een ander overgenomen. Dat de Maine Coon poes het nu niet meer met haar broer kan vinden, moeten je buren oplossen. Jouw katten worden nu de dupe. Want ik verwacht dat de poes jouw katten steeds meer zal verdringen uit hun eigen huis, als je haar haar gang laat gaan. En dat lijkt me niet de bedoeling. Jouw katers moeten zich inderdaad veilig en prettig voelen in hun eigen huis. Mijn advies is daarom toch het advies wat jij eigenlijk niet wilt horen: houd de poes buiten de deur. De kans is anders heel groot dat zij jouw eigen katten verjaagt uit hun eigen huis of zorgt dat zij zich er niet meer veilig voelen. En dat lijkt me niet eerlijk tegenover je eigen katten. Zet een kattenluikje in de deur wat op de chip van je eigen katten reageert. Op die manier kunnen jouw katers altijd binnen komen, maar andere katten niet meer. Dat de Maine Coon poes buiten blijft en misschien wel verregent is niet jouw probleem. Dat kun je het best met haar eigenaar bespreken, die moeten dat oplossen. Ik weet het, dit advies klinkt harteloos, maar ik vind dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen katten net zoals jouw buren moeten zorgen voor hun katten. En in alle oprechtheid: de Maine Coon poes komt op mij over als een poes die heel goed voor zichzelf kan zorgen… Dus: houd vol en houdt de poes buiten de deur! Sterkte daarmee! Hartelijke groet, Annemieke

Ria Vermeulen
Door

Ria Vermeulen

op 19 Nov 2013

Wij hebben 2 katten uit het asiel. En dame en een heer, beiden gesteriliseerd. Ze zijn 2 en een half jaar oud. De man wordt steeds agressiever naar het meisje, zij sluipt door het huis en verstopt zich steeds vaker. We hebben hem al een belletje omgedaan, dat helpt niet natuurlijk maar dan hoort ze hem in ieder geval aankomen. Heb iets gelezen over territoriale agressie, moeilijk aan te pakken. Heb jij misschien suggestie? Ria Vermeulen, Leiderdorp

Ria Vermeulen
Door

Ria Vermeulen

op 19 Nov 2013

PS. Wij waren een paar jaar geleden bij jullie voor een weekend met de ezeltjes..... we waren zeer onder de indruk van jullie en hebben echt genoten!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 20 Nov 2013

Wat lief om te horen Ria, en wat ontzettend fijn dat jullie zo hebben genoten. Wist je trouwens dat we bezig zijn met een nieuwe site voor de ezeltjes? www.wandelenmeteenezel.com Er staat al wat op. Hij is nog lang niet klaar, maar als je het leuk vindt om 'm te bekijken ...

Annemieke
Door

Annemieke

op 20 Nov 2013

Dag Ria, Ik merk dat ik het lastig vind om je antwoord te geven op je vraag. Het is echt te weinig informatie om een gefundeerd advies te kunnen geven. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen. Het lijkt er in elk geval op dat ze steeds banger voor hem is geworden. Maar mij is nu absoluut onduidelijk wat daar de oorzaak van kan zijn. Het kan zijn dat de kater gewoon wat fanatieker in zijn spel is en daarmee de poes heeft laten schrikken. Het is ook mogelijk dat de kater ergens anders agressief over was en dat heeft uitgeleefd op de poes die daardoor angstig voor de kater is geworden. Het kan zelfs nog seksuele agressie zijn. En het kan inderdaad territoriale agressie zijn. Ik kan je eigenlijk alleen maar adviseren een kattengedragstherapeut in te schakelen. Die kan dan op huisbezoek komen en een advies geven wat gebaseerd is op de oorzaak van het probleem. Als ik nu een advies zou geven terwijl de oorzaak van het probleem nog niet duidelijk is, is er slechts een kleine kans op succes. Dat is alleen maar frustrerend. Overigens, als het echt territoriale agressie is, is daar best wat aan te doen.

Ria Vermeulen
Door

Ria Vermeulen

op 20 Nov 2013

Dank! Ik ga op zoek naar een 'specialist'.

Ria Vermeulen
Door

Ria Vermeulen

op 20 Nov 2013

Heb gekeken, wat een leuke site! Ook nog een reactie er in gezet....bij het filmpje van spelende ezeltjes. Zou Annemiek nog op mijn probleem met de katten willen reageren? Hartelijke groet.

Ria Vermeulen
Door

Ria Vermeulen

op 06 Jan 2014

Ik heb helaas geen reacties ontvangen op mijn oproep en ondertussen hebben we een afspraak gemaakt met katten gedragstherapeute. Ze komt donderdag. Hoop dat er wat uitkomt!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 07 Jan 2014

Beste Ria, wat vervelend om te lezen dat je geen andere reacties hebt gekregen op je oproep. Je hebt wel gezien dat kattengedragsdeskundige Annemieke op jouw bericht heeft gereageerd, hè? Fijn dat er een afspraak gepland staat met een katten gedragstherapeute. We wensen je heel veel succes! Op naar de goede uitkomst!

paul
Door

paul

op 10 Jan 2014

hallo, wij hebben 2 enorm lieve poezen, de ene hadden we al zo'n 5 jaar, toen kwam de ander als kitten er bij. nu is het zo, dat die jonge poes duidelijk overheersend gedrag vertoont tov. de poes die we al hadden. ook zit ze vaak met een dikke staart achter de oudere poes aan die zich dan schilijk terug trekt. nu zeg ik er bij dat onze oudere poes heel schuw is, niet naar ons hoor maar naar alles dat maar enigzins vreemd is. de jonge poes overheerst en hierdoor heeft de oudere poes bijna geen leven. wij geven de jonge poes dan wel een standje dmv. stemverheffing iets als "calina, foei!" nu is het zo dat ik voor de jonge poes de favoriet ben, dat scheelt, dan is het weer een poosje over. maar ik zou graag zien, dat ze wat vriendelijker tegen de oudere poes is, ze gaat achter de oudere poes aan die blaast maar verder gebeurt er niets. we hoopten dat de oudere poes haar eens een flinke tik zou verkopen, dan zou het over wezen denken wij. maar dat is heel vreemd de jonge poes (calina) durft toch ook niet het gevecht aan te gaan. de oudere poes (janneke) is heel tolerant blaast dus wel maar gaat ook niet vechten. wat kunnen we doen om de situatie voor janneke te verbeteren? zij is door deze situatie erg stresserig.

Annemieke
Door

Annemieke

op 24 Jan 2014

Hallo Paul, Uit je verhaal begrijp ik dat Janneke een wat angstige poes is, die plotseling een vreemde poes in haar domein heeft gekregen. En angstige poezen houden niet van verandering.. Ze hebben altijd meer tijd nodig om ergens aan te wennen. Calina was toen een kitten, en kittens willen vooral spelen. Dat kan heel overweldigend, bedreigend bijna, zijn geweest voor Janneke. Tot de leeftijd van ca. 2 jaar zal het spelen van een kat alleen nog maar fanatieker worden. Calina zal het waarschijnlijk niet kwaad bedoelen, maar voor Janneke is het gewoon te veel. Maar ze is te angstig om te reageren. Wat in elk geval belangrijk is: zorg dat er voldoende met Calina wordt gespeeld. Speel zelf veel met haar. Minstens een 1-2 keer per dag, 10-20 minuten. Zij kan dan in elk geval haar energie kwijt en hoeft zich niet af te reageren op Janneke. Denk hierbij vooral aan jaagspelletjes ( bijv. met een kattenhengel of een lampje). Laat haar zich buiten uitleven Zorg daarnaast dat Janneke zich altijd kan terugtrekken op een veilige (hoge) plek. En let erop dat ze Calina kan vermijden als ze dat wil. De aanvaringen zullen vooral plaatsvinden op plekken waar Janneke geen kant uitkan. Probeer die situatie te voorkomen. Zorg ervoor dat Janneke zich veilig kan voelen in haar eigen huis. De troost is: het probleem zal vanzelf wel minder worden omdat Calina ouder en langzaam rustiger zal worden. Het komt niet op mij over alsof ze echt ruzie maken, Calina wil spelen en Janneke wil dat niet. Veel succes met ze! Groeten Annemieke

Lucienne
Door

Lucienne

op 19 Dec 2014

Hallo Ik heb een vraagje we hebben begin dit jaar twee kittens gekregen eentje vlak bij ons en eentje uit een nestje in belgie allebij zo lief mooi en gezond ze moesten in het begin eventjes aan elkaar wennen maar het duurde niet lang of ze waaren de beste vriendjes het is een kater en een poes shady en ocean we hebben twee katten bakken als we de katten bakken verschoond hebben wil het vrouwtje persee als eerste allebij de bakken vervuilen eerst doet ze een plasje in de ene en dan in de ander achter elkaar ook elke keer als het mannetje is geweest moet ze er persee in en daar na weer op de anre het lijkt wel dwang matig maar mijn vraag is nu waarom doet ze dat? In afwachting op mijn vraag groetjes lucienne

Robin
Door

Robin

op 29 Apr 2015

Hallo, Ik heb 2poezen geadopteerd in januari. Pepper is bijna 3 en binkx is bijna 2,5. Nu is het zo dat pepper er voor zorgt dat binkx niet veel meer durft. Ze rent achter binkx aan en haar staart en dan erg uit. Het is zover dat binkx bijna niet meer onder de bank uit komt. Alleen voor te eten en voor de kattenbak te gebruiken. Als binkx op schoot ligt voelt ze erg gespannen aan en ligt ze niet op haar gemakje. Zodra pepper de woonkamer binnenkomt gaat ze onder de bank. Wat zou dit gedrag kunnen verklaren? Ik hoor het graag. Groetjes Robin

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 01 May 2015

Hallo Robin, helaas kunnen we je geen pasklaar antwoord hierop geven. Daarvoor kennen we de situatie niet goed genoeg. We willen je graag wijzen op ons gratis te downloaden E-book, Communiceren met Dieren. Misschien kun je daarmee zelf het gedrag verklaren. Dit is de link naar dat E. -book https://dierentolk.nl/gratis-tips-om-zelf-met-dieren-te-kunnen-communiceren/ Mocht je er niet uit komen en behoefte hebben aan de mening van een dierentolk kun je gebruik maken van de volgende link: https://dierentolk.nl/aanvraag-dierentolkconsult/ Ik hoop dat we je hiermee toch een beetje geholpen hebben. Veel succes!!

Monique
Door

Monique

op 10 Sep 2015

Ik heb een kitten (mannetje)van bijna 4 mnd nu. Ik heb al 2 katten (mannetje en vrouwtje) van 3 en 6 jaar. De kitten heeft kennis gemaakt met het vrouwtje. Maar de kitten blaast en gromt. De oudere kat gaat niet weg. We hebben ze nu weer apart in ruimtes zodat ze elkaar niet zien. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Annemieke Muis
Door

Annemieke Muis

op 15 Sep 2015

Dag Monique, Ook bij dit probleem speelt dominantie eigenlijk geen rol, het gaat om het delen van het leefgebied. Een kitten van 4 maanden is eigenlijk door zijn socialisatieperiode heen. In die periode leert hij om te gaan met andere dieren, mensen en katten. Nu hij wat minder onbevangen is, wordt hij geconfronteerd met andere katten in zijn eigen (nog vrij nieuwe) woonomgeving en hij reageert daar angstig op. Op zich goed dat de oudere poes niet weggaat of boos reageert. Het is ook goed dat je de katten nu even apart hebt zitten. Het is belangrijk om echte ruzie tussen de katten te voorkomen. Je kunt het beste een herintroductie starten waarbij je de katten geleidelijk aan elkaar laat wennen, terwijl er op die momenten leuke dingen ( eten, spelen, aandacht) gebeuren. Tussendoor houd je de katten apart tot je geen angst meer ziet bij de katten. Je kunt ook een dekentje van de ene kat neerleggen bij de andere kat om de geur uit te wisselen, maar forceer niets.. Het uitgangspunt is dat ze leren dat er leuke dingen gebeuren als ze bij elkaar zijn. evt. kun je e.e.a. ondersteunen met Bach Bloesem remedies in het drinkwater of Feliway verdamper in het stopcontact. Als het niet voorspoedig verloopt, wacht dan niet te lang met het contact opnemen met een kattengedragstherapeut. Succes!

kitty
Door

kitty

op 18 Oct 2015

ik had al twee poesen van 6 en 7 jaar dat gaat perfect nu heb ik sinds een maand een poes er bij van 1.5jaar we hebben de kennismaking heel rustig gedaan de eerste twee weken ze aten in de keuken ze konden zo langs elkaar heen lopen ,en nu sinds een week begin de nieuwkomer de oudste aan te vallen het zijn allebei schildpaddenpoesen .de oudste durf niet meer op de vloer ze blijf hoog in de krabpaal zitten ,toch is de nieuwkomer heel aanhankelijk naar ons toe en ook naar de andere poes een witte geen probleem .kan iemand bij advies geven wat ik moet doen

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 19 Oct 2015

Hoi Kitty, lastig om zo te beoordelen maar wie weet heeft één van onze lezers/lezeressen tips?! Het kan zijn dat er nu opnieuw bepaald wordt wie de baas is, wanneer dat duidelijk is zou het opgelost moeten zijn. Als de situatie blijft voortduren kun je erover denken om één van onze dierentolken eens met je kat te laten praten. In dat geval kun je een mailtje sturen naar info@dezomerhof.nl Succes ermee!

Bart
Door

Bart

op 14 Dec 2015

Wij hebben sinds kort een kat en een poes van 4 jaar uit een asiel. De poezen komen uit een huis met meer dan 20 poezen. De poezen hebben in t asiel bij elkaar gezeten zonder problemen. Bij ons valt het op dat kat de poes gedurende de dag enkele keren aanvalt. De poes spint graag maar als de kater eraan komt stopt ze hiermee. Beide poezen zijn verder erg lief en sociaal. Wat kunnen wij het beste doen?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 16 Dec 2015

Hoi Bart, dat is zo moeilijk te zeggen. Misschien wil je eens nadenken over een consult bij één van onze dierentolken? Ik zal je de link geven naar meer informatie. Voel je vooral niet verplicht, het is maar een tip. https://dierentolk.nl/aanvraag-dierentolkconsult/ Succes!

Jenny
Door

Jenny

op 25 Sep 2016

Hallo, ik heb een probleem. Ben verblijvend op camping. 2 jaar geleden een poes aan komen lopen en daarna nog 1. Geen probleem, beiden laten steriliseren en ik zorg voor ze. Enkele weken geleden kwam erven katje uit het niets aan lopen. Heb ik laten steriliseren en hij werd bij me terug gezet. Daarna kwamen er problemen. De poezen konen niet meer, ook niet om teveel. Moeten katje weg en komen mijn poezen nog weer terug? Kan er niet van slapen. Jenny.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 26 Sep 2016

Hallo Jenny, dat is inderdaad een vervelend probleem. Waarom ze ineens wegblijven is voor ons zo ook niet duidelijk. Hopelijk moeten ze even wennen aan de nieuwe situatie en komt het vanzelf weer goed. En anders zou je eens een consult bij één van onze dierentolken kunnen overwegen. Dat kost echter wel € 65,- Sterkte ermee, we duimen dat ze weer terugkomen!

Reactie plaatsen