Beschadigde pees bij een paard

Beschadigde pees bij een paard

Een beschadigde pees bij een paard.
Als je hier in jouw omgeving ooit mee te maken hebt gehad, weet je hoe ontzettend naar en vervelend het kan zijn. Voor het paard zelf, maar ook voor de mensen.
De mensen bij het paard willen er namelijk vaak wel alles voor doen om deze klacht op te lossen, maar tasten in het duister wat er precies bij hun paard speelt.
Een gesprek met het dier, inclusief een reis door het lichaam kan tot in de kleinste details enorm veel helderheid bieden bij een beschadigde pees bij een paard.

Ongelooflijk

Dierentolk Marjon heeft een gesprek gevoerd met paard Joerie. Zij heeft hierbij een reis door zijn lichaam gemaakt om op te sporen wat er precies speelt bij deze lieverd.
Dierentolk Marjon werkt bij het reizen door het lichaam als volgt: ze stemt zich af op het dier, zonder de foto te bekijken, zonder dat ze weet welk soort dier het betreft, zonder dat ze de klacht van het dier weet, met alleen de volgende gegevens: Naam van het dier, geboortedatum bij benadering, woonplaats.

Het gesprek tussen hen is hieronder uitgewerkt.
Ook heeft de mens bij het dier feedback gegeven op het gesprek.
Kleur groen: juist 
Kleur rood: onjuist
Kleur blauw: de mens bij het dier kan niet beamen of dit klopt of niet

Dierentolk Marjon:

“Omdat het hier om een training van mijn vaardigheden gaat, kijk ik op basis van naam, woonplaats en geboortedatum, eerst of ik erachter kan komen wat voor dier ik voor me heb, wat zijn kleur is, misschien welk ras … Dit doe ik natuurlijk zonder de foto te bekijken. Het zou anders wel errug gemakkelijk worden ;-)

Bij Joerie, Zoetermeer verschijnt een paard op mijn innerlijke scherm.

Het gesprek begint…beschadigde pees bij een paard

Vreemd gevoel bij het hart neem ik waar. Weet dit natuurlijk nog niet helemaal zeker maar ik moest direct denken aan een hartruis, of iets wat hierop lijkt.

Linker achtervoet ‘voelt’ zwaar aan. Net of daar constant iets op drukt. Klopt linksachter heeft hij nog een litteken, daar is hij aan behandeld en zijn kogelgewricht voel wat lossig aan dus dat kan heel goed. Dit been zet hij ook steviger/harder neer als hij stapt. Alsof dat been/die voet zwaarder is.

Een vrij groot paard komt aanlopen, heel rustig: ‘Komt het vandaag niet dan wel morgen’ lijkt het paard te denken. Klopt hij is mega, die Joerie, maar heel rustig. Echt een gentleman met goede manieren en rust.

Onder het lopen hijgt hij wel erg, spanning of echt een tekort aan zuurstof. Dat merk ik niet echt, het zal wel meer moeite kosten eindje te lopen vanwege stijfheid en slechte conditie.

Dierentolk beschrijft paard zonder foto

Het paard is donker gekleurd maar niet helemaal zwart, hierbij zie ik in ieder geval ’n witte rand boven 1 hoef. Hij heeft aan zijn voorbenen wat witte plekken. En aan zijn ene achterbeen een litteken, beetje kaal met wat witte haartjes.

Een zwarte auto laat Joerie me zien, met laadklep. Baasje rijdt in een zwarte fiat Punto. Maar er komt ook wel eens een zwarte Caddy op het terrein.

Op dit moment lijkt het voor mij erop dat Joerie wel andere paarden ziet staan maar hij kan er niet bij. Toch voelt hij aan als een zeer sociaal paard en kan met redelijk veel andere paarden opschieten.  Hij kan alleen met zijn naaste buurvrouwen (1 flinke tinker dame) en aan de andere kant een Arabier dame kroelen. Zit wel een touwtje tussen. Ze hebben allemaal hun eigen paddock.
Er zijn wel paarden in zijn buurt die meer moeite hebben met de andere paarden. Er is één merrie die beetje lelijk doet naar andere paarden, maar dat zou kunnen, daarom zetten we ze niet bij elkaar.

“Welkom Joerie. Ik ga nu je foto erbij pakken want ik ben toch wel benieuwd naar jou. Jouw persoonlijkheid voelt erg stoer aan.” Klopt.

Ik zie nu dat niet zijn hele lichaam op de foto staat dus dit is voor mij een extra oefening/uitdaging.

Een overleden hond in beeld

Een zwarte hond komt in beeld en probeert mijn aandacht te trekken. Ik heb de hond verteld dat ik nu heel graag met Joerie wil werken. Kan de pas overleden hond van baasje Jolanda zijn (pas paar maanden geleden) Astra teefje Hollandse herder. Of Tank de Rottweiler-reu ook pas paar maanden overleden. De erfhond van stal was dat.
Een beetje teleurgesteld loopt de hond weer van ons vandaan.

Joerie lijkt vaak te twijfelen als er gewandeld gaat/moet worden, kan ook zijn dat hij opstartproblemen heeft. Dat zou heel goed kunnen, die opstartproblemen.

Om Joerie heen zie ik hoofdzakelijk een groene aura, voor mij duidelijk zichtbaar.
Joerie is in ieder geval een evenwichtig paard maar laat zich niet zomaar door iedereen even makkelijk trainen. Hij kan wel eens koppig zijn. Klopt helemaal.
Ik heb nog gekeken of de groene kleur om Joerie heen een andere betekenis heeft, zoals onder andere of hij momenteel baat heeft met meer groen om hem heen, maar dat is nu niet het geval.
Ik weet dat de kleur groen de zenuwen activeert. Groen is ook de kleur van het hartchakra. Wat toch wel onvoorwaardelijke liefde betekend. Joerie heeft een groot hart en is liefde (en eten ; )

Wat laat Joerie mij ruiken?

Op het moment dat ik op het punt sta Joerie lichamelijk na te kijken, ruik ik opeens een hele sterke rookgeur. Joerie heeft hier duidelijk last van en wordt onrustig. Is waarschijnlijk het kraantje dat gestart wordt van de boer. Dat veroorzaakt ontzettend veel herrie en rook. Klopt.
“Joertje, je bent vrij om jezelf te verplaatsen, ik kom wel naar jou toe als je op een andere plek wilt gaan staan.” En direct loopt hij richting een wei en dan helemaal naar achteren, de wei loopt ietsjes op.  Er zijn hele kleine weitjes, maar klopt dat we op een soort verhoogd gedeelte staan en de rest van de polder/weiland ligt een meter lager, zodoende hebben we wel een mooi uitzicht.

Linkeroog begint een beetje te tranen. Zoals dit kan gebeuren als je op de tocht staat. Jeuk ervaar ik. Merk dat dit wel een zwakkere plek van hem is. Zijn immuunsysteem lijkt niet helemaal goed te werken.
Door mij behandeld.
Klopt hij heeft altijd wel een oog wat traant. Zijn stal is ook niet helemaal tochtvrij. Momenteel is het geloof ik ook zijn linkeroog. Denk dat hij ook wat maneneczeem  heeft, daar zitten wat schilfers en heeft afgelopen jaar paar keer een mok-aanval gehad aan zijn benen.

Linkerkant onderbuik trekt mijn aandacht. ?
Behandeld door extra energie toe te sturen.

Ik voel het echt trillen, beschadigde pees bij een paard

Zo ook zijn linkerschouder. Hierbij voel ik Joerie lichtjes trillen. Zijn linker been is zijn slechtste been. Hij zet zijn gewicht er niet meer op en staat regelmatig met dat been te trillen. Een beschadigde pees bij een paard is heel ellendig.

Huid – ziet er wel gezond uit. Wel zie ik ‘n kalere plek op zijn lichaam. Kan zijn dat dit geschoren is voor infuus (?), bloed afnemen (?) kom hier niet heel goed achter. Hij heeft in de winter wat plekken met krulhaar (cushing getest – heeft hij niet). Linkerachterbeen op laterale zijde van de koot heeft hij een kale plek.

Spierstelsel:
De rechterelleboog voorbeen voelt niet fijn aan. De spier aldaar lijkt wat zwakker te zijn. Kan heel goed. Hij staat soms wat met zijn elleboog naar buiten gedraaid.
Door mij behandeld.

De spier in de nek rechts lijkt overbelast. Of dat deze te kort is, zo voelt het aan in ieder geval. Helemaal hoog aan zijn nek laat hij zich niet graag poetsen of masseren.
Banaan moet ik aan denken. Maar ook aan kalium. Ok, we gaan hem banaan voeren. Ik hoor net van Jolanda dat ze hem er al twee gegeven heeft vandaag die hij met smaak op at.

Door alle organen reizen

Organen:
Hart – Weer lijkt het alsof Joerie ‘s hart een ruisje laat horen. Is ons niet bekend maar zou best kunnen.

Longen – zien er goed uit.

Spijsverteringskanaal:
Mond – de tong drukt hij best vaak tegen zijn gehemelte aan en dan voelt het aan als dat aan de rechterkant in zijn mond een kleine verdikking zit. Geen pijn of hinderlijk. Bij tandarts is altijd alles prima in orde dus geen idee!
Aan zijn gebit merk ik dat er iets met zijn binnentanden is geweest. Lijkt weer in orde.

Twaalfvingerige darm – kijk ik hiernaar dan merk ik dat er een beknelling zit. Verkleving misschien?
Door mij behandeld.

Waarschijnlijk heeft Joerie last gehad van diarree en hierdoor tijdelijk een vitamine B tekort gehad. Geen diarree gehad, hij heeft altijd hele mooie drollen.

Nieren – zien er ietwat vergroot uit. Geen ontsteking waar te nemen. Moet hier wel even aan denken, alhoewel de nieren er dan kleiner uit zouden moeten zien.
Door mij behandeld. Miste namelijk wel wat energie.

Joerie hangt naar rechts

Hersenen:
Joerie lijkt de laatste tijd iets schrikachtiger te zijn. Hierbij denk ik meteen aan vuurwerk. Maar of het echt om vuurwerk gaat of dat hiermee bedoeld wordt dat er in zijn hersenen iets geweest is kom ik niet achter. Het voelt nu in ieder geval niet ernstig aan of dat Joerie er nog iets aan over heeft gehouden, alleen die schrikmomenten merk ik op. Kan ook de wind zijn. Klopt ene keer is hij heel relaxed maar kan ook best wel eens wat schrikachtiger reageren. Dan heeft hij gewoon wat spanning. Heel herkenbaar.

Bloed:
Ik zie wat veel witte bloedlichaampjes.
Wellicht dat er toch een ontsteking in Joerie ’s lichaam zit. Ik moet ook direct weer aan het voorbeen denken.
Door mij behandeld. Heel erg bedankt.

Skelet:
Wervelkolom – onderrug lijkt wat ingezakt. Net of Joerie hierdoor meer naar rechts ‘hangt’ met zijn onderlichaam.
Door mij behandeld.
Dat klopt. Zijn rechterheup hangt al jaren lager dan de linkerkant. Dat zie je ook duidelijk met lopen. De ene kant zakt lager dan de andere kant van de bilpartij.

Beschadigde pees bij een paard

Voorkniegewricht, haakbeen en pijpbeen trekken mijn aandacht. Denk wel dat er iets met zijn gewricht aan de hand is en dat hij daardoor ook last heeft gekregen van zijn haakbeen en pijpbeen. Linkerknie gewricht heeft het waarschijnlijk zwaar i.v.m. peesschade. Merk ook dat hij weinig stevigheid daar heeft. Stalgenoot, zij geeft hem een humane knieband voor extra ondersteuning stevigheid. Dat kan goed werken bij een beschadigde pees bij een paard.

Ik verplaats mij in Joerie:
Meteen krijg ik een neerslachtig gevoel over me. Het gaat niet zo als het moet gaan en Joerie merkt niet alleen de frustratie bij hemzelf maar ook de bezorgdheid van jullie op. Hierdoor wil hij meer in zichzelf keren. Heel herkenbaar.

Wat vindt  hij lekker?
Direct weer zie ik banaan. Gaan we voor zorgen.

Heling: moet denken aan zijn voorbenen. Klopt helemaal daar zit de ergste blessure.
Maar ook zijn onderkant trekt de aandacht. Kom er alleen niet achter waarom. Blaas lijkt soms erg vol te zijn.

En wat is er nu aan te doen?

Tips/advies:
– Bananen ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren.
– Appels zorgen voor een beter immuunsysteem.
– Er is iets met Amazoniet-olie, gebruiken jullie dit tegen de mok? Of wordt er hiermee bedoeld dat dit kan helpen tegen mok?
– Kalium moet ik aan denken, dat dit goed zal zijn voor Joerie.
– Bach Bloesem Remedie kan gegeven worden: voor de juiste passende mix nemen we nog contact met elkaar op.

Afronding van het gesprek:

Marjon: Super dat ik mocht ‘kijken’ naar Joerie, ben nog lerende dus zal niet alles opgepikt hebben. Ik ga nu lezen wat Linda en Jolanda geschreven hebben en wellicht dat ik nog iets meer kan betekenen voor Joerie of voor hen. Na mijn gesprek met Joerie, lees ik ook over zijn klacht: beschadigde pees bij een paard.

– Het niet uitschachten voelt voor mij aan als stress gerelateerd. Wel lijkt er ietwat littekenweefsel te zitten. Toch kan ik zelf daar de oorzaak niet van ontdekken, dus kan ook zijn dat het littekenweefsel het gevolg is van het niet uitschachten. Je zet me aan het denken, en zou heel goed kunnen dat het door het ruinen komt. En dat met klimmen van de leeftijd de littekens wat verharden en dat hij daardoor die problemen krijgt.
– Zijn hart zal zeker wel nagekeken zijn, toch lijkt het hoesten hiermee te maken hebben.
Zou plausibele verklaring kunnen zijn. Met hoestmedicijnen hielp het niets. Nu is het al wat minder met hoesten gelukkig.
– Jullie vragen of hij aan het einde van zijn Latijn is. Zelf merk ik eerder een neerslachtig gevoel op, mede omdat hij jullie (bijna) wanhoop oppikt.
Hij wil jullie graag plezieren maar kan dit eigenlijk niet doen op de manier als dat jullie voor ogen hadden. Dit weet Joerie en maakt hem verdrietig. Begrijpelijk en heel herkenbaar. Het is moeilijk om de goede beslissing te nemen. Dit paard laat heel moeilijk zijn pijn zien. Maar we zijn blij dat hij nog bij ons wil zijn. En we zorgen graag voor hem. Het wandelen vinden we ook fijn, weten alleen niet altijd of we verder kunnen i.v.m. het pijnlijke been.

Joerie is hier nog niet klaar

Hijzelf hoopt altijd nog op verbetering en is nog niet helemaal klaar hier op aarde als paard Joerie.
Hij geniet van zijn vrijheden. Fijn te horen dat hij nog geniet.
Hij wil jullie ook graag plezieren en voor jullie werken, dit laatste wekt dan ook ietwat frustratie op.
Geeft niets, hij is het waard.
O, daar is nog iets met een kat. Heeft Joerie een kat als maatje of gehad? Op een afstandje zit een licht gekleurde kat die ons in de gaten houdt, Joerie voelt zich goed bij deze kat. Jolanda vertelde dat de stalkat vaak bij zijn stal te vinden is. Dus ook dat klopt.

Aanvullende informatie die later doorgegeven is: als een stalkat veel in de stal van je paard te vinden is, kan dit ook duiden op een aardstraal (waterbron) die door de stal loopt. Een aardstraal is slecht voor de gezondheid van een paard. Een beschadigde pees bij een paard zal hier in ieder geval ook niet sneller van herstellen. Katten daarentegen zijn dol op aardstralen en doen het er goed op. Belangrijk dus om uit te zoeken of er een voor het paard ondermijnende aardstraal door zijn stal loopt. 

Diagnoses stellen, doen we niet. We kunnen alleen verwoorden hoe een dier zich voelt en waar het pijn heeft.

beschadigde-pees-bij-een-paard

Wat hebben Jolanda en Linda aan dit gesprek?
Hiermee kunnen ze beslissingen nemen waarmee ze hun paard kunnen helpen. Met dit gesprek kunnen ze naar een holistisch dierenarts.
Een holistisch dierenarts weet dat er meer is tussen hemel en aarde en neemt een verslag van een gerenommeerde dierentolk daarom serieus.

Jolanda en Linda hebben ons uitdrukkelijk toestemming gegeven dit gesprek te publiceren.

Wil je ook een gesprek voor je dier aanvragen? Met een reis door het lichaam? Bijvoorbeeld bij de klacht: beschadigde pees bij een paard. Maar uiteraard ook bij andere klachten.
Klik dan op: Ja, zo’n waardevol gesprek inclusief reis door het lichaam gun ik mijn dier ook. 

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen