2 Tips om zielige dieren te helpen

2 Tips om zielige dieren te helpen

Zielige dieren zie je overal om ons heen. Voel jij je daar ook zo beroerd onder? In dit artikel geef ik je 2 tips om zielige dieren te helpen. Om het artikel in te leiden, trek ik eerst een anekdote uit de kast. Het verhaal is een ervaring van Marga, een van onze cursisten. Marga bezocht dagelijks een manege bij haar in de buurt. Ze reed daar sinds kort paard. Vroeger reed ze ergens anders. In deze nieuwe manege stonden ook veel pensionpaarden. Een pensionpaard is een paard dat bijvoorbeeld van een particulier is. De particulier heeft thuis geen ruimte voor een weiland en een stal omdat ie bijvoorbeeld in de stad woont.

Daarom huurt zo iemand een box in een manege waarin hij zijn paard stalt waar het, afhankelijk van de afspraken met de manegehouder, wel of niet volledig wordt verzorgd. Inclusief dagelijks opstrooien, wekelijks uitmesten, dagelijks een aantal keer per dag hooi etc.

Nederlandse pensionpaarden hebben het niet al te best

Veel Nederlandse pensionpaarden lijden een bestaan waarmee je niet zou willen ruilen. Je moet weten dat paarden van nature steppedieren zijn die in een kudde leven en die 24/7 kilometers vrij uitzicht hebben en al grazend tientallen kilometers per dag afleggen. In Nederland staan veel paarden 24/7 in een afgesloten box van 3 x 3 meter. Met een beetje mazzel komen ze er dagelijks een uurtje uit. Dan worden ze bereden in de binnenbak. Na het dagelijkse ritje gaan ze weer 23 uur terug in de box. Terug in eenzame opsluiting.

Het belang van aandacht voor paarden

Maar het kan nog erger…
Bij haar dagelijkse bezoeken aan haar nieuwe manege viel het Marga op dat Queeny, een ruin van 15 (ruin = gecastreerde hengst) er altijd maar zielig bij stond. Marga hield van paarden maar leek met hem geen contact te kunnen krijgen. Het leek wel of hij door haar niet geaaid wilde worden. Hij bleef altijd maar achterin zijn box in een donker hoekje staan. Toen Marga aan de andere paardenliefhebbers uit haar les vroeg wat er met dat paard aan de hand was, beaamden deze dat het een zielig paard was. De laatste keer dat zijn eigenaar was gesignaleerd, was maanden terug geweest. Natuurlijk werd het dier wel verzorgd door de pensionstaleigenaar maar andere aandacht dan dat kreeg hij nooit.
Queeny leek wel steeds zieliger te worden.

Zielige dieren in de manege

Bij ons op de Cursus Communiceren met Dieren vertelt Marga hoe beroerd ze zich door de situatie voelt. Ze komt bij ons om te leren hoe ze niet alleen Queeny kan helpen, maar ook om te leren wat ze eraan kan doen om ervoor te zorgen dat ze er niet zo’n last van heeft. Geld om Queeny (vrij) te kopen heeft ze niet en ze kan dit paardenleed zo moeilijk aanzien. Ze begint zich steeds schuldiger te voelen ten opzichte van het paard, dat ze hem uiteindelijk niet meer recht in zijn ogen kan aankijken. Haar maag begint inmiddels om te draaien als ze zijn stal passeert. Ze sluipt nu dan ook langs zijn stal, in de hoop dat hij maar niet hoort dat er iemand voorbij komt. ’s Avonds thuis heeft Marga nog last van het dier.

Menselijke reactie op zielige dieren

Als wij haar vragen hoe de andere mensen op stal op Queeny reageren, dan zegt ze dat iedereen het erg met het dier te doen heeft. Ze willen stappen ondernemen tegen de eigenaar. Zo’n zielig paard. En die vrouw kan het niks schelen.

2 tips om zielige dieren te helpen

Hoe kun je als buitenstaander zo’n dier dan toch helpen? Wil je ons antwoord weten? Echt? Grote kans dat je dit antwoord niet verwacht….

1. Door met onmiddellijke ingang te stoppen met het dier zielig te vinden.
2. Door het dier terug in zijn kracht te zetten. Lees hiervoor: De manier om je dier terug in zijn kracht te zetten.

Je zou je nu kunnen afvragen of wij wel van dieren houden, want zoiets doet een dierenliefhebber toch niet?
Nou, laat daarover geen twijfel bestaan. Juist omdat wij van dieren houden, houden wij er niet van om ze zielig te vinden.

Dieren in hun kracht zetten

Je helpt namelijk niemand, niet het paard in dit geval en niet jezelf door het zielig te vinden. En, pijnlijker nog, door Queeny zielig te vinden, help je hem en jezelf de narigheid in. Welk effect het op een dier heeft als je het zielig vindt, en welk effect het op jou heeft, komt in een later artikel ter sprake. Zo ook hoe je het dier terug in zijn kracht kunt zetten. Lees hiervoor ook De manier om je dier terug in zijn kracht te zetten.

Dieren helpen door ze te sterken

Wat er met jou persoonlijk gebeurt als iemand jou zielig vindt, maken we tijdens onze Cursus Communiceren met Dieren visueel. Wij beloven je: de uitkomst is schokkend. Daarom willen wijzelf niet zielig gevonden worden en willen wij dieren ook niet zielig vinden. Dat willen we ze niet aandoen.

Zou jij ook zo reageren op dieren of heb je zo gereageerd? Deel dan je ervaring met ons als reactie op dit artikel!
Misschien is Dieren – Sprekend als Mensen ook wel wat voor jou! je kan je ook altijd inschrijven voor onze Cursus Communiceren met Dieren of zelf beginnen met de Gratis tips om met dieren te kunnen communiceren!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen