Herken je dat? Je bent op vakantie in Griekenland en er is een hondje dat telkens maar bij jou wil blijven? In het begin van de vakantie was het zo’n scharminkel. Je hebt ‘m met behulp van de blikjes uit de plaatselijke Super goed bijgevoerd. Er zit nu tenminste een laagje reserves aan. Vanaf dat moment achtervolgt het dier je overal waar je gaat. Het maakt niet uit waar je je begeeft, het hondje wijkt niet van je zijde. Over een paar dagen zit jouw vakantie erop en dan moet dit hondje achterblijven. Je hebt heus wel overwogen of er misschien een heel kleine kans zou zijn om hem mee te nemen, maar met geen mogelijkheid zie jij hoe je dit dier in Nederland een fijn thuis zou kunnen bieden.
Je schuldgevoelens nemen toe
En naarmate de vakantie vordert, neemt het schuldgevoel toe. Het diertje geeft aan dat het bij jou in de buurt wil blijven en omdat je het straks moet teleurstellen, begin je ‘m de laatste dagen van je vakantie alvast maar weg te jagen. Dan is de overgang straks niet zo groot. En dat voelt ook zo ellendig omdat het dier je nu nodig heeft.
Je schakelt de hulp in van je vakantievrienden
Op de dag dat je je spullen inpakt om weer naar huis te gaan, voel je je verscheurd. Jij gaat weg, je laat het arme dier daar achter, in een land waarin hij zijn leven niet veilig is. Vlak voordat je wordt opgehaald door de bus die jou naar het vliegveld brengt, ga je nog langs de supermarkt, koopt nog voor een week blikvoer voor het dier en vraagt aan andere Nederlanders die nog wat langer blijven of zij het diertje de komende week willen verzorgen. En vaak willen die Nederlanders dat wel.
De vakantie zit erop en jullie rijden naar het vliegveld
Als alle koffers zijn ingeladen, je voor de laatste keer hebt gezwaaid naar je vakantievrienden en de bus uiteindelijk wegrijdt, ben je blij dat jouw hondje jou niet is komen ‘uitzwaaien’. Gelukkig heeft hij zich niet laten zien. Hij zal wel ergens met zijn buikje vol lekker aan het slapen zijn. De bus rijdt door de straten van het vakantiedorp waar jullie zaten en pikt de andere klaarstaande hotelgasten op die vandaag allemaal weer naar huis gaan.
Het lijkt erop dat de bus nu vol zit, en inderdaad, de chauffeur sorteert voor richting de snelweg. Zo, heerlijke vakantie gehad en nu weer lekker naar huis.
Iekssss, dat gaat net goed
In gedachten neem je afscheid van dit heerlijke land. Je hebt eigenlijk helemaal geen zin om naar huis te gaan. Het weer was hier zo heerlijk, zo lekker gegeten, zulke fijne mensen ontmoet, zo ontzettend gelach … – buiten hoor je piepende remmen! Je hart slaat over. In een flits zie je hoe jouw hondje nog net een auto kan ontwijken.
Moet je vragen of de chauffeur de bus wil stilzetten?
En vanaf dat moment heb je niks meer na te genieten. Blijft dit beeld op je netvlies staan. Het flitst door je heen of je de chauffeur kunt vragen even te stoppen, maar wat kun je doen dan?
Terwijl jij door dit beslissingsproces gaat, rijdt de bus door. Steeds verder tot het hondje weer uit zicht is.
Je hebt jouw hondje aan zijn lot overgelaten
Je voelt je ellendig omdat je het dier niet hebt kunnen helpen. Omdat je het daar in de steek hebt gelaten. Je voelt je een verrader omdat je het wel telkens hebt gevoerd en jij nu naar huis gaat. Je voelt je misselijk worden omdat je dit hondje in dit land, zo vol gevaren met dat verkeer en zo, uiteindelijk gewoon aan zijn lot hebt overgelaten. Net zoals al jouw voorgangers hebben gedaan.
Dit gevoel is verschrikkelijk
Wat kun je hier nou aan doen? Hoe kun je dit gevoel voorkomen?
Dit verhaal gaat nu toevallig over honden.
Maar zwervende katten zijn er misschien nog wel veel meer in die landen.
Maar wat kun je hieraan doen dan?
Je kunt bij de bron beginnen.
Om dit nare gevoel te voorkomen, zou je kunnen overwegen om geen band meer op te bouwen met dieren die je op je vakantiebestemming tegenkomt. Dus ook niet voeren. En niet voeren, betekent in dit geval: pertinent niet.
Ik begrijp dat dit hard en meedogenloos kan overkomen. Maar als je voorkomt dat je een band opbouwt met het dier, dan hoef je je er later ook geen zorgen over te hoeven maken.
Hoe overleven al die dieren op je vakantiebestemming, de winter?
Veel dieren overleven de winter niet in die vakantielanden. En dat komt niet door de strenge vorst.
Veel honden en katten worden aan het eind van het toeristenseizoen gewoon geruimd. Voor veel honden en katten die door de toeristen zo liefdevol worden gevoerd en vertroeteld, is dat ook meteen hun enige seizoen.
Na de hele zomer die vieze overlast te hebben gedoogd, denkt de locale overheid en horeca aan het eind van het toeristenseizoen: Hopla, weg met die vieze overlast.
Nu staat het ethos van deze landen met betrekking tot het houden van dieren, op een ander pitje dan bij ons in Nederland. Ga er daarom niet vanuit dat dit ruimen met zorg of met liefde gebeurt.
WAARSCHUWING
Dringend advies: onderstaande alinea overslaan als je niet tegen gruwelijkheden kunt
Poten bij elkaar, bek dicht, hop in de vuilniszak. Goed luchtdicht dichtbinden en een paar dagen laten liggen. Je hebt er dan geen omkijken meer naar.
In Spanje hangen ze de honden bij bosjes op. Paar dagen hangen en spartelen en het probleem is opgelost.
Vanaf hier kun je weer veilig verder lezen
Door het voeren van zielige dieren in het buitenland los je niks op
Door het voeren van zielige dieren in het buitenland, houd je deze dieren zelf in leven. Je helpt, ook al wil je dit echt niet lezen, de brute moord op deze dieren in stand te houden.
Maar kun je dan helemaal niks voor ze betekenen?
Moet je ze helemaal aan hun lot overlaten? Nee, dat hoeft nou ook weer niet. Je kunt ze op een heleboel manieren helpen. Alleen staat het voeren van de dieren niet op het lijstje.
In Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren staan een aantal tips die, als je ze toepast, niet alleen het dier maar ook jou zelf helpen.
Vind je het moeilijk om jezelf af te schermen voor dierenleed?
Dan is onze cursus in het Communiceren met Dieren misschien wel een aanrader voor je. Tijdens de cursusdagen gaan we je leren hoe je je kunt afsluiten voor dit soort verdrietige situaties. Zodanig dat je er geen last meer van hebt. En dat niet alleen, we leren je ook hoe je toch nog iets voor zielige dieren in het buitenland kunt betekenen.
Ga je binnenkort op vakantie en heb je last van de loslopende dieren in het land waar je naartoe gaat? Schrijf je vandaag nog in voor onze Cursus Communiceren met Dieren! Wij leren je hoe je goed voor jezelf zorgt! Schrijf je nu in!
Wil je reageren? Dan kan dit onder dit artikel. Uitwijdingen over gruwelijkheden jegens dieren worden hier niet als reactie opgenomen.
Marianne de Zwart
op 13 Jan 2014Iris
op 23 Jul 2013Nathalie Steffens
op 16 Dec 2013