Wat zijn natuurlijke antibiotica voor dieren?

Wat zijn natuurlijke antibiotica voor dieren?

Je wil je dieren niet vergiftigen met reguliere antibiotica. Maar wat zijn natuurlijke antibiotica voor dieren? Wat moet je ze geven als ze antibiotica nodig hebben?

Dat wisten wij jaren terug ook niet. Uiteraard de dierenarts laten komen, zo dachten we toen nog. En zo deden we natuurlijk.
Als ik het zo terugreken, denk ik dat we een maand of acht ezelervaring hadden. We waren dus nog behoorlijke leken in het ezelvakgebied.
Elif was het zevende ezeltje dat bij onze kudde kwam wonen.

Ezels hebben een enorm hoge pijngrens

Als eerste moet je weten dat ezels een dramatisch hoge pijngrens hebben. Ze laten vaak pas zien dat er iets met ze aan de hand is, als het eigenlijk al te laat is. Laat een van onze ezels dus ziek gedrag zien, dan moeten we er als de kippen bij zijn. Dan is het dier dus al heel erg ziek.

Elif kreeg een dubbele longontsteking

Op een dag werd Elif ziek. Haar ademhaling ging stroever en stroever. Ze gedroeg zich ziek. Je kon haar horen pompen. Het werd steeds erger zodanig dat je op een afstand van 10 meter de indruk kreeg dat Elif telkens een zware krakende deur open en dicht deed. De dierenarts constateerde een dubbele longontsteking. Ze injecteerde en schreef een antibioticum voor dat ik de volgende dagen zou moeten toedienen.

De reguliere antibiotica sloegen niet aan

Het hielp niet. Elif bleef niet om aan te zien en niet om aan te horen. Een week later was Elif nog steeds ziek, en kwam de dierenarts opnieuw. Ze kreeg een ander antibioticum maar helaas sloeg de behandeling wederom niet aan.

Een zwart spulletje uit Griekenland

Een paar maanden eerder had ik ‘toevallig’ van een kennis die in Griekenland op vakantie was geweest, een klein flesje gekregen met daarin rechtstreeks van de imker een zwart vloeibaar spulletje. Er zat niet eens een etiketje op. Dit moest ik maar eens proberen als een van ons of als een van de dieren ziek was. Het was heel goed, zo werd erbij verteld, door bijen gemaakt en volledig biologisch.

Toch maar eens proberen

Omdat de dierenarts Elif maar niet aan de praat kreeg, dacht ik: ach, baat het niet, mogelijk schaadt het in dit geval ook niet. Erger dan dit kan het niet worden. Ik probeer het dus wel. Ik wist niks van de dosering en hoe toe te dienen dus deed ik maar wat. Ik gaf Elif ’s ochtends tien druppels op een stukje brood en ’s avonds nog eens tien druppels op een appeltje.

Elif knapte op

De volgende ochtend was ze al een stuk opgeknapt en ’s avonds huppelde ze al weer lekker mee met de rest van de kudde. In totaal twee dagen lang, twee keer tien druppels van dat spulletje waarvan ik niet eens wist wat het was. En Elif was weer beter.

Het wonder heette Propolis

Toen moest ik natuurlijk weten wat dit goedje toch was. Het wonder heette: Propolis. De bijen maken het aan om het volk gezond te houden. De letterlijke vertaling van Propolis is: beschermer van de stad.

Propolis voor dieren met ontstekingen

Voor dieren met ontstekingen hadden wij met de komst van Propolis in ons huis vanaf nu geen dierenarts meer nodig.

Nadien hebben wij via onze cursisten nog veel meer succeservaringen met deze natuurlijke antibiotica gehad. Dat is de reden waarom wij onze kennis over het gebruik van Propolis op deze manier met jou als lezer delen. Doe er je voordeel mee.

Heb jij ervaring met alternatieve, natuurlijke antibiotica voor jouw dier? We lezen het graag als reactie op dit artikel.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Astrid
Door

Astrid

op 30 Jun 2016

Hallo En toevallig heb ik een stukje propolis in huis gekregen van een vriendin. Maar hoeveel en hoe kan ik het mij kat geven. Hij heeft een onsteking in zijn bek en of keel?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 01 Jul 2016

Hoi Astrid, Propolis geef je als volgt: eerst 1 druppel per dag door het voer dan 2 druppels per dag door het voer en opvoeren tot de kat het eten laat staan. Dat voer weggooien. Vervolgens nieuw voer neerzetten met 1 druppel minder. Heel veel succes!

Nel
Door

Nel

op 18 Aug 2016

Hallo Waar is het verkrijgbaar? Kan ik dat bijvoorbeeld. Bij een gezondheidswinkel of iets dergelijks krijgen. Heb een hondje met constant ontstekingen van haar huid en oren Vandaar

het Zomerhof-team
Ingrid
Door

Ingrid

op 03 Dec 2016

Lieve Mieke ons pupje heeft vaginitis en wss blaasontsteking. Maandag hoor ik de uitslag maarenze wilden nu al antibiotica geven. Nou ik zei dacht het niet eerst maar eens kijken of het echt nodig is. Daarbij ben ik sinds de cursus dierentolk bij jullie helemaal voor het natuurlijke. Dus heb ook propositie in huis. Kaatje is nu 12 weken hoe mag ik de tinctuur geven?? En hoeveel?? Lieve groetjes Ingrid

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 05 Dec 2016

Hoi Ingrid! Als het om Propolis gaat, zou ik beginnen met 3 x per dag 2 druppels. Reageert zij er goed op dan 3 x per dag 3 druppels en zo uitbreiden naar 3 x per dag 5 druppels. Ligt er een beetje aan hoe groot het dier is. Heel veel succes en beterschap voor het diertje!

Cindy van Beurden
Door

Cindy van Beurden

op 09 May 2017

Hallo, mijn moeder heeft een shitzu met een gronische verkoudheid. Kan ik hiervoor gewoon de propolisdruppels zonder alcohol gebruiken? En zo ja, welke dosering moet ik dan toepassen? Ze weegt 6 kilo

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 10 May 2017

Hallo Cindy, dat kan ze zeker proberen. Ik zou dan beginnen met twee keer twee druppels per dag en dan kijken hoe het hondje reageert. Het is puur natuurlijk, dus je kunt niet overdoseren. En anders zou ze eens een Bachconsult kunnen overwegen. Succes en beterschap voor het hondje!

Reactie plaatsen