Wat kun je doen tegen dikke benen bij paarden?

Wat kun je doen tegen dikke benen bij paarden?

Wat kun je doen tegen dikke benen bij paarden?
Veel paarden hebben helaas snel last van dikke benen. Dit is vaak te wijten aan onnatuurlijke behuizing. Het paard staat op stal en krijgt een paar uur per dag beweging. Paardenbenen zijn erop gemaakt vrijwel de hele dag in beweging te zijn. In de natuur staan paarden nooit lang stil en zijn ze continu in beweging.

Hoe komt een paard aan dikke benen?

Meter voor meter wordt de grond afgespeurd op lekker gras.  Hierdoor is de bloedtoevoer en –circulatie naar de benen ook continu. Daar is het paardenlichaam op gebouwd. Zetten we nu dit dier op stal, dan is het verplicht praktisch stil te staan, gedurende een groot deel van de dag/nacht. De bloedtoevoer naar de benen blijft echter zijn natuurlijke ‘gedrag’ vertonen. Maar, omdat de benen niet in beweging zijn, is er niet een circulatie, geen stuwing omhoog meer. Hierdoor hebben erg veel paarden last van dikke benen. Heeft jouw paard dat nou ook, maak dan eerst de leefsituatie voor jouw dier optimaal. 24 uur per dag vrije uitgang naar buiten is de enige juiste.

Wat kun je doen tegen dikke benen bij paarden?

Loopt jouw paard al de hele dag buiten en heeft het toch last van dikke benen, dan zijn er een aantal zaken die je kunt doen om je paard te helpen:

Drenk een lap in een halve liter water waaraan een eetlepel Arnica D6 tinctuur is toegevoegd. Breng deze lap rondom het been aan en breng daaromheen bandages aan, om de lap op de plaats te houden. Laat dit 30 minuten tot een uur inwerken om het been. Daarnaast kun je ook de Arnica D6 inwendig geven. Doe dit 1 x per dag met 10 druppels of korrels gedurende 2 weken.

Ook kun je koelende kleipakkingen gebruiken voor de benen. Let hier wel op dat de klei, als het opgedroogd is, gaat klonteren aan het haar op de benen. Spoel daarom de klei, na behandeling, er voorzichtig af met lauw water.

Andere oorzaken van dikke benen bij paarden

Let op: dikke benen kunnen ook voorkomen bij beenaandoeningen als: influenza, urticaria, mok, lymfevatontsteking en meerdere hoefaandoeningen. Houd het dikke been langer dan een 5 dagen aan, raadpleeg dan een veterinair natuurgeneeskundige door een consult aan te vragen.

Heeft jouw paard last (gehad) van dikke benen? Misschien heb jij het op een heel andere manier opgelost dan dat wij aanraden. Dan lezen wij jouw oplossing erg graag als reactie op dit artikel. Zo kunnen we zo veel mogelijk paarden en paardeneigenaren helpen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen