Wat voer ik mijn paard in de winter?

Wat voer ik mijn paard in de winter?

Ik ben Laura en werk als natuurgeneeskundige voor dieren, ook wel veterinair natuurgeneeskundige genoemd. De Zomerhof heeft ook mij gevraagd om hier wat te vertellen over mijn ervaringen en u te voorzien van tips & weetjes. Vanaf vandaag zult u geregeld ook stukjes van mij tegenkomen in de nieuwsbrief. Op dit moment volg ik de cursus De Brontaal van de Dieren bij de Zomerhof zodat ik mijn kennis nog beter kan uitbreiden d.m.v. telepathisch en intuïtief communiceren met dieren. Vandaag behandel ik de vraag: Wat voer ik mijn paard in de winter?

Wat doet een natuurgeneeskundige voor dieren?
Als u gezondheidsklachten of gedragsproblemen bij uw huisdier, boerderijdier of paard ervaart, dan komt ik bij u thuis of op stal om u en uw dier te helpen. Dit doe ik onder andere met behulp van aromatherapie, bachbloesemtherapie en T-Touch.
Met natuurgeneeskunde help ik dieren om hun eigen genezend vermogen te activeren. Dieren reageren vaak erg goed op natuurlijke geneeswijzen omdat zij puur zijn en nog dicht bij de natuur staan.

In deze nieuwsbrief wil ik u graag informeren over het voeren van een paard tijdens de winterperiode.

Wat voer ik mijn paard in de winter?

Het gras in de wei raakt op…
Nu de zomer weer aan haar einde is raakt het gras in de weides op en worden brokken, bix en muesli weer massaal ingeslagen. Deze zullen het rantsoen zijn voor de komende herfst en winter.
Het gras wat nog in de wei staat bevat immers te weinig voedingsstoffen en om een paard nou alleen op hooi te zetten vinden veel paardenmensen ook maar zielig. Daarbij reist ook de vraag of paarden met alleen hooi wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Het darmstelsel van het paard

Een paard in de vrije natuur leeft wanneer het kan enkel op grassen. Wanneer het daar behoefte aan heeft zal het ook gaan zoeken naar bepaalde kruiden, maar normaliter heeft het dier aan gras alleen genoeg om hem in zijn dagelijkse benodigdheden te voorzien.
De brokken, bix en muesli die we onze dieren eigenlijk standaard voeren zijn niet geschikt voor het darmstelsel van het paard. Een paardenlichaam is erop gebouwd gras binnen te krijgen en gras te verteren.
Dit alles gaat normaal gesproken in een continue langzame stroom door. Wanneer we echter gaan voeren met brokken zal het paardenlichaam daar niet goed mee overweg kunnen. Immers, brokken bevatten veel geconcentreerde energie die het paard dan ineens moet verwerken.

Genieten van het eten

Beter is het om het paard wel enkel op hooi te zetten. Geef het dier onbeperkt hooi, en hij zal aan zijn graasbehoefte kunnen voldoen en zijn lichaam zal de natuurlijke manier van voedsel verteren kunnen blijven voortzetten. Daarnaast is het voor uw paard ook plezieriger, want hij heeft meer te doen en kan langer van zijn eten genieten in plaats van de maximale 5 minuten waarbinnen de brokjes op zijn. Je kunt je paard er haast geen groter plezier mee doen!

Over de schrijver
Stella Beumer
Door

Stella Beumer

op 28 Sep 2012

Geldt dit ook voor ezels? Wij hebben trouwens ook altijd een blok zout met toegevoegde oligo-elementen in het land liggen, waar wel gebruik van wordt gemaakt door onze 'dames'. Is dat goed?

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 02 Oct 2012

Hallo Stella Persoonlijk denk ik dat dit inderdaad ook voor ezels geldt, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Ik ben geen expert op dat gebied... Mochten andere ezelhouders zich dan ook van harte geroepen voelen om te reageren :) Wel weet ik dat het zoutblok met oligo-elementen erg goed is voor ze, omdat het eventuele minerale tekorten kan aanvullen. Goed te lezen dat ze hier al dankbaar gebruik van maken! Vriendelijke groet, Laura

Ingrid van Dijk
Door

Ingrid van Dijk

op 11 Oct 2012

ik heb met belangstelling, maar ook met stijgende verbazing je tips voor het voeren van paarden gelezen.Jij beweert dus met stelligheid, dat paarden het beste in de winter alleen met hooi gevoerd kunnen worden. Als je bedoelt: paarden,die de hele dag niets anders doen dan in een wei of paddock lopen, kan ik je geen ongelijk geven. maar dat is dan ook het enige. Paarden in onze maatschappij worden normaliter ingezet om geregeld te werken en ik kan je uit ervaring vertellen, dat ze dat niet redden op alleen hooi.Bovendien vertel je er niet bij wat voor soort hooi,je dan wel bedoelt. Hooi, dat gemaakt is van snelgroeiend gras van 1 soort en gemaaid is in mei, voordat er aren zijn gevormd ( is super ongezond voor paarden ) of hooi uit natuurgebieden ( is helaas tegenwoordig tamelijk riskant sinds de geleerde heren van de milieuorganisatie in hun wijsheid hadden besloten om ter wille van een mooie biotoop voor de jacobsvlinder massaal het jacobskruiskruid te zaaien in die natuurgebieden. Ze vergaten daar wel even bij, dat op dat moment dit in alle omringende landen al verboden was, omdat het dodelijk is voor paarden en koeien.)Dat kwartje is inmiddels gevallen, maar het spul groeit er wel en is heel moeilijk uit te roeien.) Wat je had moeten vertellen is volgens mij,dat hooi, dat gemaaid is in de tijd, dat er bloeiwijzen in zitten van een land, dat niet overmatig is bemest en niet grenst aan eiken,die vergeven zijn met de eikenprocessierups,goed voer is voor paarden. Voordroogkuil van hetzelfde soort land is trouwens nog beter ,omdat dat stofvrij is.Er zijn trouwens heel veel soorten hooi in de wereld. Graszaadhooi bijvoorbeeld heeft heel weinig voedingswaarde, luzernehooi heel veel. Gewoon zeggen, dat hooi het allerbeste is voor paarden ,zonder nadere uitleg wat voor hooi dan wel, is volgens mij echt een beetje te kort door de bocht.Wij hebben al meer dan 40 jaar een kleinschalige manege. Onze paarden zijn vriendelijk,zien er perfect uit en worden stuk voor stuk stokoud. Ze worden niet uniform gevoerd, maar er wordt rekening gehouden met: wat voor ras is het ( sober: bv fjord, haflinger of warmbloed.) Hoe is het karakter? Rustig of heet. Hoe oud is het dier ? en vooral: wat heeft het gisteren gedaan, wat gaat het vandaag doen en wat morgen. Wij voeren 3 keer per dag in 2 gangen. Eerst ruwvoer ,een half uur later hardvoer. In verhouding veel ruwvoer en weinig hardvoer, maar ook dat is heel verschillend.Ik weet niet waar je woont, maar bij deze nodig ik je uit om eens bij ons te komen kijken hoe we voeren en hoe de paarden er uit zien en zich gedragen. Met vriendelijke groet, Ingrid van DijkManege “Stal de Eik”

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 14 Oct 2012

Beste Ingrid, Ik loop rond met het idee een blog te gaan schrijven over de kwaliteit van goed hooi, juist omdat dat dat inderdaad zo belangrijk is. Jouw reactie op mijn blog heeft me wakker geschud, en me doen beseffen dat niet iedereen waarschijnlijk op de hoogte is van de eisen die aan goed hooi worden gesteld. En dat terwijl het van levensbelang is. Daarom heb ik een vraag aan jou. Bij deze nodig ik je uit, om samen een blog te schrijven over goede kwaliteit hooi en hoe je goed hooi koopt. Ik vond jouw reactie erg waardevol en ik denk dat we een goed stuk kunnen schrijven waar mensen met paarden zeker wat aan zullen hebben. Wat vind je daarvan? Zou je samen die blog willen schrijven over goed hooi? IK hoor graag van je! Vriendelijke groet, Laura

Ingrid@eik.nl
Door

Ingrid@eik.nl

op 17 Oct 2012

Hallo Laura,Ik wil best met jou een blog schrijven. Vertel maar wat je van mij verwacht. Op onze site www.eik.nl staat al meer dan 6 jaar een dagboek, waarin iedere week een ander paard de pen heeft en daarin zijn visie geeft op de dagelijkse gang van zaken in ons bedrijf. Ik hoop daarmee te bereiken,dat mensen met eigen paarden er iets van kunnen leren. Bv hoe problemen kunnen ontstaan, hoe ze weer kunnen worden opgelost. Kortom hoe je (volgens ons tenminste) met paarden moet omgaan. Je zou zeggen, dat je na zoveel jaar wel een keer bent uitgepraat, maar tot mijn eigen verbazing doen zich nog steeds situaties voor,die we nog niet waren tegengekomen. Bovendien vinden de mensen,die hier komen of wel eens zijn geweest het heel leuk om op de hoogte te blijven van de gang van zaken hier, dus voorlopig ben ik er nog niet klaar mee. Zelfs het blad Bit heeft er in het een na laatste nummer (198)een artikeltje aan gewijd met de titel “Lief Dagboek.”met een leuke cartoon erbij.Met vriendelijke groet Ingrid

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 13 Oct 2012

Beste Ingrid, Bedankt voor je interessante reactie. Je geeft aan dat het klopt dat dat paarden op enkel hooi kunnen leven wanneer het gaat over de paarden die de hele dag in de wei of paddock lopen en verder niets te doen hebben. Volgens jouw kunnen deze paarden goed leven op enkel gras en hooi, maar de paarden die meer bewegen kunnen dat volgens jou niet. Echter paarden in de natuur (die dus alleen grazen) leggen dagelijks enorme afstanden af om van a naar b te komen. Daar valt de beweging die wij onze dieren geven (zelfs al zijn het manegepaarden) werkelijk bij in het niets. Wilde paarden hebben geen krachtvoer nodig en functioneren uitstekend op gras, Hun lichaam is er immers op gebouwd om op enkel grassen te leven. Het is daarom ongezond je paard krachtvoer te geven, het is teveel voer ineens in een te sterke concentratie. Daar is het paardenlichaam niet op ingesteld. Wanneer een paard de hele dag beschikking heeft over (goed)hooi/gras krijgt hij alle stoffen en energie binnen die hij moet hebben (met daarnaast een zoutblok voor de minerale behoeftes.Daarnaast heb je het over de kwaliteit van het hooi. Dat is een heel belangrijk punt, en goed dat je het aangeeft. De kwaliteit van het hooi moet natuurlijk, voor een optimale gezondheid van je paard, voor zeer goede kwaliteit zijn. Echter vind ik dit in dit artikel niet ter zake doende, hoe belangrijk het punt ook is. Het ging mij namelijk om de vergelijking tussen hooi en krachtvoer. En natuurlijk moet dat hooi dan van goede kwaliteit zijn. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat we onze paarden met slecht hooi moeten gaan voeren. Maar nogmaals, bedankt dat je het aangeeft, dat is waardevolle informatie die ook belangrijk is te noemen.

Stella Beumer
Door

Stella Beumer

op 14 Oct 2012

En dan ook graag voor ezels! Alvast bedankt!

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 18 Oct 2012

Beste Ingrid Wat fijn om te horen dat je zo enthousiast bent. En wat leuk dat je al zo'n lange tijd zelf een wekelijks dagboek van de paarden bijhoudt. Wat een goed idee zeg! Het gaat mij in het artikel ook echt om de kwaliteit van het hooi dat we onze paarden (en ezels) voeren. Ik denk dat we daar samen een uitstekend stuk van kunnen maken. Zal ik je mailen zodat we contact kunnen houden hierover?Groetjes Laura

Ingrid@eik.nl
Door

Ingrid@eik.nl

op 18 Oct 2012

Ïs goed. Ik zie het dan wel.mvg.ingrid

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 22 Oct 2012

Hallo Stella Nog wat betreft jouw vraag of mijn informatie ook voor ezels geldt. Ik heb even navraag gedaan bij Mieke en Nathalie en de informatie gaat wel degelijk ook op voor ezels. Mieke en Nathalie voeren hun ezels op dezelfde wijze, en ze krijgen vaak complimenten dat de ezels er zo mooi en gezond uitzien. Zij hebben hun manier van voeren gebasseerd op informatie van hun hoefsmid. Deze hoefsmid is gespecialiseerd in ezels en heeft zelf ook ezels. Een echte ezelkenner dus! Je kunt de dames daarom met een gerust hart op deze wijze voeren, het zal hun gezondheid en geluk alleen maar bevorderen!

Stella Beumer
Door

Stella Beumer

op 23 Oct 2012

Dank je Laura, dan gaan wij zo door met onze ezeldames! Gisteren nog onder de toch heel warme zon (jaja, nét als wij op het land moeten rondsjouwen met prikpaaltjes en draad :( zal je net zien) de dames weer een nieuw stukkie land erbij gegeven, het zijn zulke verwende nesten! :) En als je weer weg gaat, luid gebalk, ze willen immers óók nog geborsteld, gekroeld en ontvliegt worden! Dank voor het advies! VGr uit Frankrijk, Stella Beumer

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 27 Oct 2012

Hallo Stella Wat heerlijk om te lezen dat jullie de dames zo verwennen! Ze hebben maar mazzel met jullie als mensen! Fijn ook te horen dat het advies van nut is geweest. Vriendelijke groeten uit ons kikkerlandje!

Trudy Huter
Door

Trudy Huter

op 15 Oct 2013

Dag Laura, We hebben twee Merens. Ze worden van lucht al dik! Die zetten we s nachts op stal zodat ze minder eten. Ze eten het vlas van de stalbodem zelfs op. Hoeveel hooi mogen ze hebben als we ze in de winter dag en nacht op de wei laten (7000m). In de zomer verdelen we die in kleinere stukken. En dan staan ze een paar uur per dag op het zand. De rijbak is nu te nat voor s nachts. Ze krijgen verder een beetje muesli als lokkertje om uit zichzelf naar de stal te komen als we roepen voordat we gaan rijden of mennen. Groetjes, Trudy

Laura
Door

Laura

op 16 Oct 2013

Hallo Trudy,Bedankt voor je bericht. Wat goed dat je het vraagt. Ten eerste, wat ontzettend leuk dat jullie Mérens hebben. Ik ben altijd erg onder de indruk van het ras. En wat betreft het voeren in de winter, wat fijn dat jullie er aan denken jullie paarden dag en nacht buiten te laten. Dat zal vast heel fijn voor ze zijn! Pas in de winter wel op met het laten eten van gras. Zeker wanneer het koud is en de zon schijnt, stijgt het fructaan-gehalte in het gras. Dit geeft een groter risico op hoefbevangenheid. Persoonlijk adviseer ik daarom een klein stuk weiland te geven, maar wel onbeperkt hooi. Zo hebben ze toch bewegingsvrijheid maar krijgen ze wel voldoende voedsel. Daarnaast is het belangrijk een zout- of mineralenblok ter beschikking te stellen. Hiermee houden paarden, naar behoefte, hun eigen mineralen-huisvesting op orde. Mocht je aan de hand hiervan nog extra vragen hebben, stel ze gerust. Ik help je graag verder! Groetjes Laura

Trudy Huter
Door

Trudy Huter

op 17 Oct 2013

Hoi Laura, Bedankt voor je reactie. Het mineralenblok hing al ergens bij de waterbak. Op stal likten ze er ook vaak aan. Goed dat je wijst op het gevaar van te veel gras. We gaven voorheen altijd kleine stukken wei. Het komt door een lezing van een dierenarts dat we de hele wei wilden geven in de winter. Dat was wat hij het beste vond. Op een klein stukje wei nemen de paarden met het gras zand en aarde mee naar binnen. Omdat we veel met ze doen lopen ze misschien minder risisco op hoefbevangenheid?? Of toch beter om weer kleine stukjes wei te gaan geven? In plaats van onbeperkt hooi geven doen we dat nu 1 keer per dag en straks 2 keer en in de barre wintertijd 3 keer een flinke pluk. Het is gewoon hooi, geen kuil, van goede kwaliteit. Groetjes, Trudy

Laura
Door

Laura

op 17 Oct 2013

Hallo Trudy, Bedankt voor je antwoord. Hartstikke goed dat jullie al een mineralenblok hebben. De dierenarts heeft inderdaad gelijk wat betreft het risico van teveel zand binnenkrijgen. Dat klopt helemaal. Ik zelf heb mijn paarden in de winter op een betegeld stuk staan, met een inloopstal en een uitloop naar de bak. Dat bevalt tot nu toe uitstekend. Ze krijgen daarbij onbeperkt hooi op het betegelde gedeelte, dus daar is gelukkig geen risico op het binnenkrijgen van zand. Ik weet niet of jullie in de mogelijkheid zijn ook zoiets te creëren? Het is natuurlijk geen verplichting, maar het bevalt mij (en de paarden volgens mij) uitstekend in ieder geval :-) Omdat jullie veel met ze doen, loop je inderdaad minder kans op hoefbevangenheid, dat zeker. Maar toch is het gras in de winter erg verraderlijk. De fructaanwaarden van het gras zijn wel heel gemakkelijk per dag online te bekijken (zoek dan op fructaangehalte gras), dus wanneer deze erg hoog zijn, kun je overwegen die dag de dieren op een kleiner stuk te houden en dan meer hooi te voeren. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Ik help jullie graag verder. Groetjes Laura

Reactie plaatsen