Wanneer is een paard oververhit?

Wanneer is een paard oververhit?

Wanneer is een paard oververhit?
Oververhitting bij paarden is iets dat helaas relatief vaak voorkomt. Veel paarden worden intensief gereden (ongeacht de weertemperatuur) en veel paarden worden binnen op stal gehouden. Bij intensieve en langdurige inspanning loopt het dier het risico op oververhitiing. Zeker wanneer de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid groot is dit risico erg groot.

Hoe ontstaat oververhitting bij paarden?

Het dier kan de warmte in het lichaam dan niet kwijt en kan hier ziek van raken. Ook kan oververhitting optreden op stal, vaak ook bij warm weer. In een warme stal, in een ongeventileerde stal of in een volle veewagen stijgt de temperatuur vaak erg snel, met alle gevolgen van dien.

Het is natuurlijk ten eerste zaak het paard niet bloot te stellen aan dergelijke omstandigheden. Maar kom je een keer in een situatie als deze, dan weet je in ieder geval door dit artikel wat je zou kunnen doen.

Wat doet een paard wanneer zij oververhit is?

Wanneer een paard het te warm heeft zal zij in eerste instantie gaan zweten. Bij zware inspanning kan het dier zelfs vele liters per uur verliezen door te zweten. Hier dient zich dan ook het risico van uitdroging aan. Wanneer de buitentemperatuur hoog is, verliest het lichaam nauwelijks warmte door te zweten en zal het dier er dus niet van afkoelen. En, zweet jouw paard met warm weer niet? Ga er dan niet klakkeloos vanuit dat zij het niet te warm heeft. Bij vochtig en warm weer functioneert de zweetproductie minder goed, waardoor het dier dus niet eens kan zweten. Hierdoor blijft teveel warmte in het lichaam opgeslagen. De temperatuur kan in extreme gevallen dan zelfs oplopen tot wel 42 graden.

Wanneer is een paard oververhit?

Wat zijn de verschijnselen wanneer een paard last heeft van oververhitting?
Moeilijk of slingerend lopen, omvallen, oppervlakkige snelle ademhaling en een zwakke snelle hartslag.

Wat moet je doen wanneer je paard oververhit is?

Wat je als eerste moet doen bij een paard met oververhitting is: afkoelen! Zorg dat het paard op een zo koel mogelijke, schaduwrijke, plaats staat of ligt. Geef het paard regelmatig water te drinken. Koel echter niet te snel te koud af. Spoel het paard eventueel af met lauw tot koud water (geen ijskoud water), om een te groot contrast te vermijden.

Is er sprake van spiertrekkingen, omvallen of bewusteloosheid? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

Zou jij met paarden willen praten? Download dan nu de minicursus: gratis tips om zelf met paarden te praten. Dit is een minicursus boordevol video- en audiomateriaal. Helemaal gratis te downloaden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen