Waarom is het socialiseren van een kitten zo belangrijk?

Waarom is het socialiseren van een kitten zo belangrijk?

Ken jij een kat die zich asociaal gedraagt? Misschien is ie niet goed gesocialiseerd toen ie nog klein was. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: Waarom is het socialiseren van een kitten zo belangrijk?

Het grootste deel van de gedragsproblemen van katten waar mijn advies wordt gevraagd, had voorkomen kunnen worden door een goede socialisatie. Hier ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de mensen bij wie het kitten wordt geboren.
De socialisatieperiode is te verdelen in 2 periodes. Deze periodes beschrijf ik hieronder.

Waarom is het socialiseren van een kitten zo belangrijk?

De eerste periode is vanaf het moment dat het kitten circa 4 tot 9 weken oud is. In deze periode leert een kitten vooral veel van de moeder, maar leert hij ook onderscheid te maken tussen soort- en huisgenoten. Hij raakt bekend met andere dieren en mensen. Eigenlijk wordt hier de eerste basis voor zelfvertrouwen gelegd.
Het is erg belangrijk het kitten in deze tijd veel aandacht te geven en regelmatig in de handen te nemen. Een kitten leert hierdoor ook dat aaien lekker kan zijn.

De tweede socialisatieperiode van katten

De tweede socialisatieperiode, als het kitten tussen de 9 en 16 weken oud is, is de periode waar hij (als het goed is) leert om te gaan met andere diersoorten, hij leert ook zelfstandiger te zijn en zich aan te passen aan de omgeving.  Dit is de periode waarin een kitten goed kan wennen aan een nieuw huis en makkelijk kan leren om bijvoorbeeld in een tuigje te lopen.

Nieuwe ervaringen tijdens de socialisatie van katten

Nieuwe ervaringen, in de breedste zin van het woord, zijn heel belangrijk. Laat het kitten rustig wennen aan nieuwe dingen. Je hebt er de rest van zijn leven plezier van. De kans dat hij later in zijn leven last krijgt van stress of angst is veel kleiner geworden!

Mocht jouw kat vroeger niet goed gesocialiseerd zijn en jouw kat is angstig, ook al is het niet voor vuurwerk, dan zou je baat kunnen hebben bij de Gratis tips om zelf met jouw kat te praten! Hier kun je zelf ervaren hoe het is om jouw kat daadwerkelijk te verstaan.

 

Over de schrijver
Harvey
Door

Harvey

op 26 Feb 2015

Nou ik ben allesbehalve een kattendeskundige. Wel ben ik eens bij een cattery geweest, waar zo'n vijftien katten leefden in een woning van normale grootte. Die katten gedroegen zich voorbeeldig. Het was natuurlijk een drukte van belang daar binnen maar het huis zag er alles behalve gesloopt uit en de katten waren erg op mensen gericht. Ook op mij, die daar voor het eerst binnenkwam. De eigenaresse had het ook over socialiseren en het belang daarvan. Mocht ik zelf ooit kitten(s) nemen dan zal ik daar echt meer over willen weten.

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Wat goed te horen dat de katten zich zo goed gedroegen en dat het huis netjes was. Het socialiseren is zeker goed gelukt, als de dieren ook zo goed reageerden op een nieuwkomer in huis. Bedankt voor het delen!

Reactie plaatsen