Vegetariërs en vers vlees

Vegetariërs en vers vlees

Vegetariërs en vers vlees.
Daar zit je dan wél met een probleem.
Ben je zelf overtuigd vegetariër, wil je niks met vlees te maken, haal je wel een roofdier (hond, kat, fret) in huis die in het wild wél vlees eet. Wat moet je dan? Toch maar brokken geven omdat dat dit het minst op vlees lijkt?

Vegetariërs en vers vlees

Helaas is in veel brokken vlees verwerkt. Vlees afkomstig uit de bio-industrie.
Waar je zelf dus bewust de keuze maakt om geen vlees te eten, zou je jouw dier onbewust wel via een omweg het industrievlees geven waarvoor jij zelf huivert.

Wat geef je jouw dier dan wel?

Eric Laarakker is net als Tannetje één van ’s lands bekendere holistisch werkende dierenartsen.
Voor ons e-book Vers Vlees Natuurlijk, schreef hij een voorwoord.
Nathalie sprak het voor je in:

PS Dit artikel wordt aan het begin van een warme zomer geschreven.
De barbecuekolen zijn nu al niet aan te slepen.

WAARSCHUWING
Voer jouw hond of kat nooit:
* vlees, vis of gevogelte met bot/graat dat van de barbecue afkomt
* varkensvlees
zelfs niet als het gaat om biologisch vlees

Na het lezen van het E-book Vers Vlees Natuurlijk zul je begrijpen waarom dit voedsel op deze manier bereid dodelijk voor je dier zou kunnen zijn.

Wil je reageren op dit artikel? Doe dit dan rechtstreeks onder dit artikel. Zou je op onze mail reageren dan gaat jouw waardevolle reactie verloren. Dus graag hieronder jouw commentaar 😉

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Dees
Door

Dees

op 28 Apr 2016

4 jaar geleden kregen wij onze maine coon kittens Max en Bo, samen met een zak royal canin brokken, die ze bij de fokker ook altijd kregen. 3 maanden lang hebben ze diarree gehad, allerlei ontlastingsonderzoeken en tabletten hebben ze gehad. Helaas wezen de onderzoeken niets uit en hielpen de tabletten ook totaal niet. Toen ik na 3 maanden helemaal niet meer wist wat ik ermee aan moest (ik moest de katten iedere dag douchen, hun kamer iedere dag helemaal schoonmaken, ik werd er helemaal gek van). Ik kwam in contact met een andere maine coon fokster in Den Haag, die vroeger carnibest gaf en daarna barf. Zij adviseerde om volledig over te gaan op rauw voer (ik ben overgegaan op carnibest) en daar doorheen op haar advies een lepeltje yoghurt om de darmflora op te bouwen na al die antibiotica, die ze inmiddels al gehad hadden. En wat denken jullie? De dag erna was de ontlasting al perfect in orde. Sindsdien geef ik ze alleen nog maar carnibest. Ze doen het er allemaal supergoed op, hebben een glanzende vacht en zijn gezond en mooi slank. Ik ben er helemaal blij mee en onze katten ook.

Marjolein
Door

Marjolein

op 22 Aug 2015

Thuis hebben we 8 katten die we zonder enig probleem vlees te eten geven, ook al zijn hun baasjes vegetariër. Maar tot onze grote verrassing merken we dat er verschillen zijn van kat tot kat, en dat sommige katten erg geïnteresseerd zijn in ons vegetarisch voedsel. Terwijl we eten blijven ze braaf op de vensterbank naast ons zitten, en kijken hoe wij eten. Echter, als we klaar zijn en er blijven restjes over, dan springen ze op tafel en komen die restjes opeten. En daar ligt dus niks van vlees tussen, hé. Vooral onze middelste kat Jozefien is gek op plantaardig voedsel. Ze eet tomaat, Chinese kool, aardappelpuree (met water i.p.v. melk), zilvervliesrijst, quinoa, spaghetti, sla, gestoofde ui en courgette, brood en peperkoek. En voor broodbeleg als vegetarische groentenhesp zou ze een moord begaan. En ze is niet de enige: ook onze Snowy, Molletje en Skippy eten graag de (vegetarische) restjes op ons bord op. We vroegen aan de dierenarts of we onze katten zulk gedrag moeten verbieden en of het ongezond voor hen is. Hij zei dat het geen kwaad kan, omdat katten in het wild hun prooi met maaginhoud en al opeten. En in de maag van hun prooi zit vaak plantaardig voedsel. Katten in het wild eten dus plantaardig voedsel via de prooi die ze vangen. Onze katten krijgen sowieso zo veel vlees als ze willen, en we verwachten ook van hen dat ze het huis muisvrij houden, een taak waar ze zich passioneel op storten, getuige de 'cadeautjes' die we vaak op de deurmat terugvinden. Ons lijkt het vooral het beste om te kijken naar wat het dier zelf aangeeft qua voedselvoorkeur. En weet dat huisdieren de neiging hebben om hun baasjes te imiteren. Als jouw dier jou intens ziet genieten van een bepaalde soort voedsel, zal het nieuwsgierig worden en datzelfde voedsel ook eens willen proeven. Het hangt ook af van hoe sterk de band met je dier is. Hoe sterker de band, hoe nieuwsgieriger het dier wordt naar jouw doen en laten.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 24 Aug 2015

Mooi uitgelegd, Marjolein. Dank je voor het delen!

Irene
Door

Irene

op 03 Jul 2015

Geldt het hele (ingesproken) verhaal ook voor katten?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 04 Jul 2015

Ja, in principe wel, Irene. Ons E-book Vers vlees is geschreven vanuit de hond, maar ook de kat is een roofdier dat oorspronkelijk vlees eet. Zij zijn ook gebaat bij een dieet van vers vlees i.p.v. brokken. Je zou hen bijvoorbeeld muizen of eendagskuikentjes en vis kunnen geven.

Ellen Roks
Door

Ellen Roks

op 02 Jul 2015

ik wil even wat informatie geven aan mede-vegetariërs. Wat voor kaas eet je? Niet iedereen weet dat er in kaas stremsel zit en dat dat afkomstig is van de lebmaag van een (dood) kalfje. Toen ik dat hoorde baalde ik, want ik had daar geen goed gevoel bij. Maar er is tegenwoordig KAAS MET VEGETARISCH STREMSEL! Bijvoorbeeld de biologische kaas van AH. Kijk bij de ingrediënten of op internet voor andere merken.

Irene
het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 02 Jul 2015

Dank je Ellen, voor deze tip!!

Nienke du Pon
Door

Nienke du Pon

op 02 Jul 2015

Ik denk dat de laatste opmerking van Eric Laarakker over de overweging om weer vlees te gaan eten om niet grijs te worden niet letterlijk genomen moet worden, maar grappig bedoeld is -met een knipoog dus.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 03 Jul 2015

Precies Nienke, zo heeft Eric 'm bedoeld. Om het allemaal een beetje luchtig te houden ;-)

Carly Verbon
Door

Carly Verbon

op 02 Jul 2015

Ik ben vegetarier, maar mijn beide honden krijgen vlees. Heb hier geen moeite mee

Manon
Door

Manon

op 01 Jul 2015

Onze Happy eet wel vers vlees, maar dit is toch redelijk vermalen, ze hoeft zelf niet te trekken en scheuren. Nu had ik vorige week biologische kippenpoten voor haar gekocht, helaas heeft ze hier alleen wat aan gelikt en meer niet. Ik had er meer van verwacht, maar misschien wanneer ik je boek uit heb en vlees besteld heb bij de adressen die erin vermeld staan, lukt het wel. Ik heb (nog) wel een zak brokken staan van Farm Food, 4kg., maar daar doen we een jaar mee. Voor de noodgevallen, als het eten wat langer moet blijven staan.Grappig dat ik vandaag een mailtje kreeg over vegetariër zijn en je dier wel vlees laten eten. Als enige in het gezin ben ik vegetariër, maar ik vind het wel belangrijk dat Happy vlees eet.

Marianne Busch
Door

Marianne Busch

op 01 Jul 2015

De uitslag van de bio-resonantietest gaf aan dat mijn hond niet tegen gluten en lactose kan. Ze krijgt nu Barf vlees . Ik geef haar, voor het gemak en voor de portemonnee, sinds kort 's morgens wat brokken zonder tarwe, kon ze volgens de test wel tegen, hoewel ik er eigenlijk niet helemaal achter sta . Door dit verhelderende verhaal ga ik haar weer biologisch vlees geven.

Ingrid
Door

Ingrid

op 01 Jul 2015

Herken het dilemma, probeer zelf zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar geef mijn hond dagelijks vers vlees, omdat ze niet goed tegen granen kan. Laarakker geeft niet echt aan hoe hij dit heeft opgelost en dat vind ik jammer. Aan zijn laatste opmerking denk ik af te leiden dat het hem alleen om optimale gezondheid gaat en hij nu twijfelt of het voor hem zelf wel zo gezond is om vegetariër te zijn. Maar dat is toch maar een deel van het verhaal? Denk eens aan al het dierenleed dat vlees eten met zich meebrengt, maar ook mensenleed. Er worden op dit moment voldoende calorieën geproduceerd voor iedereen en toch lijden miljoenen mensen honger. Dat komt mede doordat we een hoop calorieën verspillen aan vlees en zuivelproductie. Als voor 'optimale gezondheid' zo'n hoge prijs wordt betaald, kan het toch geen optimale gezondheid zijn? Dus probeer ik zoveel mogelijk uit het laagste nivo van de voedselketen te eten: planten. En die grijze haren zullen me worst wezen.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 03 Jul 2015

Eric heeft een voorwoord geschreven Ingrid, geen e-book waarin hij alle informatie geeft over het voeren van vers vlees. En hij sluit af met een grapje ;-)

Ingrid
Door

Ingrid

op 04 Jul 2015

Natuurlijk, ik weet het, maar werd er plotseling heel boos en verdrietig van. Iedereen wil het beste voor zichzelf en eigen dieren, maar niemand schijnt zich af te vragen wat dit betekent voor andere mensen en dieren. Vond mijn laatste opmerking trouwens ook best grappig, maar zie nu dat de knipogende smiley die ik achter worst had gezet bij het plaatsen is verdwenen.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 06 Jul 2015

Iedereen ... niemand ... Ik denk dat je dan veel mensen tekort doet. Het begint wat ons betreft bij bewust worden en daarna bewust handelen. En bewust worden, houdt ook in: je beseffen dat je met je kat of hond een vleesetend roofdier in huis hebt gehaald. En dat vlees moet ergens vandaan komen. Als je als dierenvriend(in) niet wil dat er dieren worden gedood ten behoeve van het welzijn van de mens, dan zou je in feite ook geen dieren kunnen houden die jouw welzijn dienen maar die zelf afhankelijk zijn van vlees (kat en hond). Om kort te gaan: met alle honden en katten die wij als huisdier houden en met alles wat zij dagelijks eten, houden wij, dierenvrienden, de slachthuizen ook in stand.

jeannette
Door

jeannette

op 01 Jul 2015

Vind dit weer een fantastisch initiatief om dit onder de aandacht te brengen. Ben een groot fan van het BARF dieet, was alleen verrast door de laatste uitspraak van dr. Laarakker. Het spijsverteringssysteem van de mens is van nature ingesteld op het verteren van plantaardig voedsel, hetgeen bij hond en kat dus niet zo is. Ben zelf heel actief met raw food en heb iemand in mijn omgeving die flink grijs was en na een raw food dieet te omhelsen de oorspronkelijke pigmentatie weer terug kreeg. Ik zelf wilde na 25 jaar van henna rood terug naar natuurlijk denkende dat ik zo leuk kittig grijs kort koppie zou krijgen. Slecht nieuws toen ik bij de kapper kwam, 58 maar niet grijs..... Dus Dr Laarakker, denk dat vlees voor u niet de oplossing is, maar wellicht een stapje verder gaan met vegetarisme .... veganisme? Zeg hier wel bij dat het ook voor mij een dilema is geweest om mijn honden vers vlees te geven, maar uiteindelijk moet je inderdaad kijken naar hoe het beestje gebouwd is, en het zijn van oorsprong carnivoren. Vind dat mensen die hun honden vegetarisch willen laten zijn echt de plank mis slaan. Groetjes vanaf Mallorca! lfs Jeannette

Reactie plaatsen