Sorteren op kleur

Sorteren op kleur

Acht ezeltjes hebben wij. Vier grijze, drie donkerbruine en een zwarte.
Ezels zijn kuddedieren. Doen ook aan hechte vriendschappen. Als er een clubje uit wandelen gaat, doet de rest van de kudde deze ezeltjes vaak uitgeleide. Komt dit clubje weer terug van de wandeling, dan is er dikwijls ook een ontvangstcommittée.

Ezels zijn kuddedieren, ze lopen graag samen

Sommige ezeltjes uit de kudde, kun je voor de wandeling met willekeurig ander ezeltje samen laten lopen, die zijn niet zo moeilijk, maar andere ezeltjes daarentegen, kun je alleen met zijn tweetjes laten lopen.

Zou het ene vriendinnetje thuisblijven en de ander uit wandelen worden meegenomen, dan is het geen feest.

Niet voor de wandelaars, niet voor de thuisblijvers. Tot lang na vertrek zullen de vriendinnetjes nog naar elkaar blijven roepen in de vorm van luidruchtig balken. En het geluid van een balkende ezel draagt ver, kan ik je verzekeren.

Tegenpolen trekken elkaar aan

Twee hechte vriendinnetjes in de kudde, zijn Balki en Julia. Ze zijn niet alleen geen familie van elkaar en maar ook elkaars tegenpolen. Julia is erg schoon op zichzelf. Daar zul je nog geen strootje tegenkomen aan haar vacht en Balki is een varkentje. Die maakt het allemaal niets uit. Daar mag van alles aan hangen. Hoeft vaak ook niet zo nodig gepoetst te worden. En dat terwijl Julia vooraan staat bij het uitkiezen van de poetsborstels.
En daarbij is Balki overwegend donkerbruin en is Julia egaal grijs.
Op 1 moment per jaar is de vriendschap tussen Balki en Julia over. Dan zou niemand hen als vriendinnetjes meer kunnen herkennen. Dat moment is in de winter en duurt maximaal een kwartier.

Ezels zorgen goed voor de grond in het weiland

Ezels hebben kleine hoefjes, net iets kleiner dan shetlandpony’s en een net iets grotere voetafdruk dan die van schapen. Dit maakt dat de boer blij is met onze ezeltjes die in de winter het gras kort maken en houden en die de wei die door de koeien is stukgelopen, met hun kleine hoefjes netjes egaliseren.

Verwende ezels

De ezels van De Zomerhof zijn in de winter de meest luxe ezels van het Noordelijk Halfrond. Als de boer in de winter het ene weiland na het andere opengooit, hebben ze uiteindelijk met z’n achten, maar liefst zes hectare grond tot hun beschikking. Echt, zo luxe treffen weinig ezels het.

Maar nu komt het. Zodra er een nieuw weiland wordt opengegooid, een weiland waarop de ezeltjes dat jaar nog niet zijn geweest en dat dus weer even nieuw is voor ze, begint de kudde te rennen. Ze galopperen de vrijheid tegemoet, de vrijheid die wordt ingeperkt door schrikdraad een heel eind verderop.

Sorteren op kleur

En wat is hier nu zo opvallend aan?
Zodra de kudde in beweging komt, splitst de kudde in tweeën, in twee subkuddes van vier dieren: vier grijze ezeltjes en vier bruine ezeltjes.
En hoe reageren donkerbruine Balki en grijze Julia?
Die laten hun vriendschap voor wat ie is.
Zij kiezen voor de veiligheid van hun kleurgenoten. De bruine ezeltjes rennen hun rondje samen met alle bruine ezeltjes. De grijze ezeltjes rennen hun rondje samen met alle grijze ezeltjes. Bruin bij bruin, Grijs bij grijs.

Het overlevingsinstinct tegenover vriendschap

Frappant genoeg wint het overlevingsinstinct het op zo’n moment van de hechte vriendschap tussen Balki en Julia: in het wild wil je niet opvallen als uitzondering van een kudde, een school, of een vlucht. Want dat betekent dat de aandacht (van de roofdieren) op jou is gericht en als prooidier is dat het laatste wat je wil.

En dus is er van de vriendschap tussen Balki en Julia een kwartier per jaar niets over. Dan kiezen ze voor de veiligheid van de kudde. De veiligheid van hun kleurgenoten.

Heb jij ook een soortgelijk verhaal? Waarin jou iets bijzonders opvalt over het gedrag van je dier? Of waarbij twee dieren opeens ander gedrag vertonen? Deel jouw verhaal dan hieronder met ons! Wij vinden het erg leuk om het te lezen!

Lijkt het je leuk om met dieren te kunnen praten? Dan kun je nu de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren ophalen als je het zelf uit wilt proberen!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Harvey
Door

Harvey

op 27 Feb 2015

Wat grappig om te lezen dat al die ezels een eigen karakter hebben met hun eigenaardigheden. En dat het 'survival-gen' in werking treedt als ze nieuw terrein betreden. Ik ben met katten opgegroeid en daar zag ik de verschillen wel. Maar bij koeien en andere kuddedieren dacht ik altijd dat ze zich ongeveer hetzelfde gedragen. Niet dus.

Laura
Door

Laura

op 20 Mar 2015

Ja, bijzonder om te merken he Harvey? Elk dier heeft inderdaad helemaal haar eigen persoonlijkheid.

Reactie plaatsen