Ratio en emoties in balans

Ratio en emoties in balans

Ik heb wel eens gelezen dat de taal die wij nu spreken, en dan heb ik het over bijvoorbeeld de Nederlandse taal, ontwikkeld is omdat wij steeds ingewikkelder ideeën en concepten moesten kunnen uitleggen aan anderen.

Zo zou je aan de intuïtieve taal genoeg hebben in je dagelijkse leven. In dat geval voel je aan of je partner boos is, als het met je kind of met je dier niet goed gaat, en je voelt aan of iemand die je niet kent het beste met je voor heeft of niet.

Wat doet je linkerhersenhelft

Dit geeft weer een extra dimensie aan mijn linker- en rechterhersenhelftverhaal waarover ik je in onze cursus vertel: met je linkerhersenhelft doe je bijvoorbeeld o.a. aan logisch denken, daar zit je wiskundeknobbel, het beredeneren.

Wat doet je rechterhersenhelft

O.a. het voelen, de emoties, het creatieve en je talenknobbel, worden aangestuurd door je rechterhersenhelft.

De ene helft kan niet zonder de andere helft

Je hebt dus je rechterhersenhelft (taal) nodig om dat wat er in je linkerhersenhelft omgaat (steeds ingewikkelder processen) te kunnen benoemen aan anderen.

In je samenwerken en samenleven met andere mensen, heb je niks aan een sublieme linkerhersenhelft als je deze kennis niet kunt delen met anderen. Als brug dus naar die ander, gebruik je de gesproken of geschreven menselijke taal.

Een subliem ontwikkelde linkerhersenhelft

Wij kennen bijvoorbeeld persoonlijk iemand die een subliem systeem heeft ontwikkeld waarmee hij safe kan beleggen op de beurs. Meer dan 30 jaar ervaring op de beurs. Hij loopt naar zijn zeggen nauwelijks risico. Heel graag wil hij gehoord worden in de beleggingswereld. Heel graag wil hij dat andere mensen ook zijn systeem volgen. Naar zijn zeggen is het te simpel voor woorden, wat hij doet.

Maar hij mist één vaardigheid. Hij kan niet uitleggen wat hij doet. Hij kan het alleen voordoen. Op vragen die je stelt, krijg je een raar antwoord. Voor hem is het antwoord logisch, maar degene die het systeem dat hij toepast wil leren, kan niets met dit antwoord. Hij kan zijn kennis niet overdragen.

Iemand met een subliem ontwikkelde linkerhersenhelft is in onze cultuur eerder een man dan een vrouw.

Een subliem ontwikkelde rechterhersenhelft

En zo zijn er ook mensen die volledig vanuit hun gevoel leven. Dat wat ze in hun leven ervaren, vertalen ze in gevoelens. Ze voelen hun partner aan, hun dieren, de aarde, energie. Kunnen last hebben van energie van anderen, van energie in situaties.

Zo iemand wordt door de omgeving nogal eens als zweverig ervaren. Zo iemand zou gemakkelijk kunnen zeggen: wiskunde is gewoon niet mijn ding.

Iemand met een subliem ontwikkelde rechterhersenhelft is in onze cultuur eerder een vrouw dan een man.

Een cursus waarbij ratio en emoties in balans zijn

Maar het mooiste is dus als je beide hersenhelften in combinatie met elkaar kunt inzetten. En dat proberen wij in onze cursussen te doen. Je leert niet alleen aan te voelen hoe bijvoorbeeld een dier zich voelt, je leert ook concrete waarnemingen te doen: te zien hoe de woonkamer eruit ziet, te zien wat de kleur van de voerbak is, te horen welk geluid het lievelingsspeelgoedje van de peuter of van de kat maakt.

Wil jij met dieren leren communiceren op een cursus waarbij ratio en emoties in balans zijn? Schrijf je dan nu in voor onze Cursus Communiceren met Dieren en laat je onderdompelen in de materie. Wil jij op jouw beurt leren communiceren met peuters op een cursus waarbij ratio en emoties in balans zijn? Schrijf je dan in voor onze Cursus Babyfluisteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Harvey
Door

Harvey

op 27 Feb 2015

Ik vond het leuk om te lezen over de nadruk op balans. Over goed leren waarnemen van het dier en zijn omgeving. Maar wat ik niet goed begrijp is het aanvoelen van het dier. Doe je dat nu op grond van wat je waarneemt? Of gaat het aanvoelen van het dier verder dan waarnemen van uiterlijk gedrag alleen?

Laura
Door

Laura

op 27 Mar 2015

Wat goed te horen dat je het leuk vond erover te lezen, daar doen we het voor ;-) Wat betreft het aanvoelen van een dier, dit gaat inderdaad verder dan het waarnemen van gedrag alleen. Of misschien beter gezegd: er wordt niet gekeken naar het gedrag op zich, daarom werken we standaard ook graag vanaf een foto, omdat je zodoende niet gekleurd bent. Het gaat om een diepe connectie die je met het dier legt. Dit leer je bijvoorbeeld al heel makkelijk en simpel in ons gratis e-book 5 tips om zelf met dieren te praten. Probeer het gerust eens! We horen graag jouw ervaringen.

Reactie plaatsen