Babyfluisteren
Mieke Zomer
Babyfluisteren
04/14/2013
3 min
39

Plaatjesdenken kun je leren

04/14/2013
3 min
39

Plaatjesdenken kun je leren, zeggen ze. Maar is dat zo?
Jazeker, plaatjesdenken kun je gewoon leren.
Het is zelfs vrij simpel te trainen. Als je voor jezelf wilt weten of jij in plaatjes kunt denken, probeer dan eens het volgende uit:

Sluit je ogen en stel jezelf voor dat je naar een stuk fruit, bijvoorbeeld een sinaasappel kijkt. Welke kleur heeft de sinaasappel; kun je de poriën in de schil goed zien? Bekijk hem maar eens van alle kanten, hoe het licht erop valt. Of je de onder- en de bovenkant van de sinaasappel kunt onderscheiden.

Als je dit zonder problemen kunt, kun jij plaatjesdenken. Niet omdat jij een sinaasappel kunt zien maar wel omdat je voor jezelf het plaatje ervan kunt reconstrueren.

Stapje verder

Om het je iets moeilijker te maken, ga ik je vragen jezelf voor te stellen hoe jij de sinaasappel pelt.  Nog steeds met je ogen dicht zie je hoe je de stukken schil losmaakt van de sinaasappel. Die stukken schil leg je op een bord. Er komen steeds meer stukken schil bij op dat bord. Als je klaar bent met schillen, heb je in je hand alleen nog de sinaasappel. Hij is inmiddels oranje met witte draadjes en lijntjes. Als je nu je duimen in de bovenkant plaatst, kun je de sinaasappel voorzichtig splitsen. Je houdt dan nog twee delen over. Nu zie je de mootjes. Je kunt die mootjes stuk voor stuk losmaken, etc, etc.
Dit begint al op visualiseren te lijken. Als jij je dit verhaal gemakkelijk kunt voorstellen, is jouw plaatjesdenken goed ontwikkeld. Misschien bewust, misschien onbewust.

Maar stel nu eens dat dit toch te lastig is voor je. Dat bovenstaande oefening boven je pet gaat. Heus, denk niet dat je daarin de enige bent. Dan gaan we net zo makkelijk een stapje terug.

Stapje terug

Als je helemaal niks kunt zien, je helemaal niks kunt voorstellen, misschien heb je dan iets aan de volgende oefening.

Benodigdheden: pen en papier

De oefening gaat als volgt:
Neem de pen in je hand.
Kijk ernaar.
Bestudeer de pen.
Neem goed in je op hoe de pen eruit ziet.
Beschrijf eventueel hardop voor jezelf hoe de pen eruit ziet. Gewoon in je eigen taal. Maakt niet uit hoe je het formuleert, als jij zelf maar snapt wat je bedoelt.

Voorbeeld:
In mijn hand heb ik een paarskleurige pen
De pen glanst
Er zit zo’n clipje aan waarmee je hem aan je shirt kunt hangen
Je kunt op de bovenkant drukken zodat je de pen zelf kunt laten intrekken of laten uitsteken
In het midden van de pen zit een ringetje
Ik kan de pen losdraaien zodat ik in het binnenste kan kijken
Ik zie dan ook de schroefdraad
Op de pen zelf staat een opdruk
Het is een blauw logo van een bedrijf dat ik niet ken
Als ik met de pen schrijf, schrijft hij in blauwe inkt

Leg nu je papier klaar.
Na 2 minuten bestuderen, sluit je je ogen. Concentreer je op de pen die je zojuist zag.
Komt er een plaatje terwijl je ogen nog dicht zijn?
Bekijk het plaatje met je ogen dicht.
Bestudeer de pen met gesloten ogen.
Doe je ogen weer open en schrijf op het papier wat je met je ogen dicht hebt gezien.

Komt er geen plaatje?

Doe je ogen weer open en bestudeer opnieuw de pen. Neem er weer twee minuten voor. Na 2 minuten sluit je opnieuw je ogen. De kans is groot dat je nu dan wel het plaatje van de pen ziet. Of in elk geval een stukje van het plaatje.

Problemen

Ik zie niet de pen maar wel de kleur paars.
Als je nooit wat zag maar nu wel de kleur paars, boek je in elk geval wel vooruitgang. Je ziet alleen de vorm niet, maar de kleur nu dus wel. Er zijn ook mensen die wel de vorm zien maar niet de kleur. En die zie jij dan weer wel …

Ik zie wel de pen maar niet de kleur.
Zie boven. Je ziet nu in elk geval wel iets. Dat is al je winst voor vandaag 😉

Geen aandacht geven dus aan wat je niet ziet. Wel aandacht geven aan wat je wel ziet.

In onze Cursus Communiceren met Dieren (of de Cursus Babyfluisteren) doen we verschillende visualisatie-oefeningen. Tijdens meditaties laten we je dan allerlei dingen visualiseren. Soms hele verhalen. In feite trainen we je voorstellingsvermogen, want: in plaatjes denken kun je leren.

Over het vermogen beschikken om in plaatjes te kunnen denken is heel leuk, maar je kunt je dus nog veel verder ontwikkelen en leren om met dieren of met baby’tjes te praten. Het plaatjesdenken is daar een onderdeel van. Denk eens na wat je voor je hen zou kunnen betekenen als je hen meer begreep dan je nu doet. Wij beloven je; er gaat een wereld voor je open. Schrijf je vandaag nog in voor de Cursus Communiceren met Dieren. Je zult er geen spijt van krijgen!

Heb je het gevoel dat dit artikel je een stukje verder heeft geholpen? Wij zouden het dan enorm fijn vinden als je hieronder jouw reactie zet. Of als je het artikel Liked of Deelt. Op deze manier maken we het communiceren met dieren steeds meer vertrouwd in onze samenleving. En dat is wat wij met deze site willen bereiken. Help je ons mee? Je zou ons er een groot plezier mee doen.

Reacties
Categorieën