Paarden op stal in de winter?

Paarden op stal in de winter?

Vóór onze blog over paarden op stal in de winter bedanken wij iedereen die heeft gereageerd op onze oproep om een reactie te plaatsen op de link van het artikel over de prijs die De Zomerhof aan asiel Goofy mocht overhandigen. Echt geweldig zoals de lezers van deze nieuwsbrief op onze vraag zijn ingegaan. Zoveel Likes en reacties … we hebben het als hartverwarmend ervaren. Had je nog niet gereageerd, dan kun je dat alsnog doen: Goofy en De Zomerhof en daarmee heel veel dieren zijn er ontzettend blij mee. Reageer op het artikel over Goofy en De Zomerhof.

Hoe meer leven er immers in de ‘Communiceren-met-Dieren-brouwerij’ komt, hoe krachtiger we als dierenliefhebbers komen te staan en hoe meer dieren wij met z’n allen kunnen helpen een beter leven te geven.

Paarden op stal in de winter?

En in de tussentijd stevent Nederland langzaam op de winter af …

of de winter op ons, net hoe je het bekijkt. Reden voor onze veterinair natuurgeneeskundige om een tip te schrijven over het stallen van paarden als het weer wat kouder wordt. Doe er je voordeel mee. Moeten paarden op stal in de winter?

Kouder dus paarden op stal?


Het ‘slechte’ weer heeft zich wederom aangediend. Paarden hebben de hele zomer kunnen genieten van het weer en als het goed is lekker veel buiten gelopen. Nu er weer meer regen gaat vallen, de temperatuur omlaag gaat en de dagen korter worden verruilen veel paardenliefhebbers de weide van hun paard voor een stal. Immers, zo denken zij: het paard wil toch lekker droog, beschut en knus warm binnen staan?

Paarden buiten laten lopen

Niets is minder waar. Het paard is van nature een dier dat de hele dag in beweging is, en nauwelijks stil staat. Ook de vacht van het dier is bestand tegen regen, sneeuw en hagel. Wat daarom een beter alternatief is, is om het paard, ook in de winter, gewoon lekker buiten te laten lopen. Een optie is een afdak te creëren zodat het paard toch droog kan staan wanneer er heel heftige regen of sneeuw valt. Maar de praktijk zal uitwijzen dat het dier daar nauwelijks gebruik van zal maken.

Stalgeld besparen

Wat voor veel paardenliefhebbers ook een reden is om het paard naar binnen te doen, is omdat anders het weiland wordt vertrapt. Wat daar een goede oplossing voor is, is om simpelweg een stuk te betegelen of een rijbak te gebruiken. Het kost misschien even wat tijd en inzet, maar bedenk ook wat een tijd je bespaart als je niet meer telkens die stal hoeft uit te mesten. Reken voor de grap maar eens uit hoeveel geld je in de wintermaanden bespaart op al dat stro, vlas of zaagsel! Maar bovenal: je paard zal je er zo dankbaar voor zijn. En dat is toch waar het allemaal om draait?

En als geruststelling voor dierenliefhebbers die zich druk maken over ‘verwaarloosde’ paarden die in de winter buiten ‘moeten’ staan: paarden lopen van nature buiten. Daar zijn ze op gebouwd. Met de juiste verzorging trotseren onze edele viervoeters met gemak wind, regen, sneeuw en guur weer. Wat voor mensen misschien zielig overkomt, kan voor dieren een zegen zijn.

Hou je ook zo veel van paarden en andere dieren? Zou je ook graag willen kunnen communiceren met je dier? Dan is onze Cursus Communiceren met Dieren zeker iets voor jou! Ook kun je het zelf uitproberen met de Gratis tips om met dieren te kunnen communiceren. Bovendien is het boek Dieren – Sprekend als Mensen echt iets voor jou als je hierin geïnteresseerd bent!

Over de schrijver
fam v oijen
Door

fam v oijen

op 27 Nov 2012

Beste mensen van Zomerhof,Bedankt voor het artikel over de paarden! Ook ik was altijd in de veronderstelling dat het zielig is voor de paarden in de winter buiten zonder stal. Ik let altijd op de dieren die buiten lopen en maak mij altijd zorgen.Wij mensen denken en voelen in mensen taal en dat is niet altijd goed dus.Nogmaals dank en ik geniet van jullie stukjes, Groet, Lya van Oijen.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 27 Nov 2012

Beste Lya,Wat goed en zorgzaam van je dat je altijd let op dieren die buiten lopen. Dat is erg prettig om te lezen. En wat fijn dat ons artikel je zo aanspreekt en dat je geniet van onze stukjes! Leuk! Wij mensen denken en voelen inderdaad in mensentaal, wat lang niet altijd van toepassing is op dieren, je hebt helemaal gelijk. Mensen zijn bijvoorbeeld ook echte nestdieren. Tijdens onze rusttijden trekken we ons het liefste terug in een huis. Dit huis is vaak nog te groot en kiezen we voor onze rust/slaap een nog kleinere kamer (de slaapkamer). Mensen denken vaak dat dit ook voor paarden geldt. Maar dat is dus niet het geval. Paarden zijn geen holbewoners of nestdieren. Van nature zal een paard ook nooit een hol of een grot binnengaan. Sterker nog, paarden slapen het liefst op de open vlakte. Zo kunnen ze eventuele bedreigingen al vanaf een afstand opmerken, en hebben ze volop de ruimte om de aftocht te kunnen blazen mocht dit nodig zijn. Daarom voelt een stal van nature al niet prettig en veilig voor hen. Dus onze menselijke maat sluit lang niet altijd aan bij dieren, zoals je opmerkte. Bedankt voor je reactie. Nogmaals erg fijn om te lezen!

Janine
Door

Janine

op 23 Nov 2012

Ik werk bij de paardenopvang Amsterdam en wil ook graag iets toevoegen aan jullie artikel: Paarden zijn inderdaad het gelukkigst als ze het hele jaar door buiten kunnen rondlopen, ze hebben veel beweging en frisse lucht nodig. Toch is een schuilhut echt geen overbodige luxe: bij ons gebruiken de paarden dit zeker met zware regen en vries. Paarden die mager zijn, in slechtere fysieke conditie of paarden die van nature minder bestand zijn tegen kou, kunnen zelfs het beste een dekje om buiten. Een grote oorzaak van vermagering is te weinig gras of te weinig voedingsstoffen in het gras: voer altijd bij met hooi en zorg elke dag voor vers water. Check ook je paard regelmatig op verwondingen of vermagering. Verder zijn paarden echte kuddedieren, dus zet ze liever niet alleen op de wei; ze hebben echt een maatje nodig!

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hai Janine, Wat een goede aanvulling op mijn blog! Dank je wel daarvoor. Een schuilstal is inderdaad een erg goede oplossing. Zo heeft het dier zelf de keuze of hij beschut wil staan of dat hij de beschutting niet nodig heeft. Zoals ik in een eerdere blog schreef (over paardenvoeding) ben ik een groot voorstander van onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit ter beschikking stellen. Dit heeft een paard hoe dan ook nodig, het ruwvoer is essentieel voor zijn gezondheid. Ook heb je volkomen gelijk wanneer je schrijft dat paarden niet alleen moeten staan. Paarden zijn kuddedieren en leven niet gelukkig als ze alleen worden gehouden. Dat levert stress en andere spanning op. Dus een maatje is zeker essentieel!

sas
Door

sas

op 21 Nov 2012

De pony waar ik op rij is 22 jaar en staat zijn hele leven al in een kudde buiten, ook deze winter weer, zolang ze goed voer krijgen en samen zijn is dit echt geen probleem, hij heeft een dik vacht en regendeken op. Het is de meest natuurlijke manier! dus mooi artikel.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hoi Sas, Wat leuk te lezen dat de pony waar jij op rijdt al zijn hele leven in een kudde buiten staat. Zolang ze goed voer hebben en samen zijn is het dus echt ideaal. Wat een fijne reactie, dank je wel!

Sjaak Spee
Door

Sjaak Spee

op 21 Nov 2012

Ik denk niet dat dit voor alle paarden opgaat. Mijn paard gaat zomer en winter, overdag naar buiten. 's Nacht staan ze binnen in een ruime stal met een halve deur zodat ze naar buiten kunnen kijken en elkaar kunnen zien. In het najaar en in de winter is het vaak het geval, dat ze rond 3 uur in de middag al bij het hek staan te wachten om binnengelaten te worden. Dit terwijl er voer genoeg is in het weiland. Als ze zelf liever buiten zouden willen blijven, dan zouden ze dit niet doen.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hallo Sjaak, Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat jouw paard in de zomer en winter in ieder geval overdag buiten staat. Veel paarden staan in de winter de hele dag op stal, dus dat jouw paard overdag buiten staat is erg goed. Veel paarden worden standaard ’s avonds op stal gezet en gaan overdag weer naar buiten. Paarden lopen vaak ook zonder problemen de stal in waardoor mensen het idee kunnen hebben dat het paard het op stal naar zijn zin heeft. Deze stal heeft, naar alle waarschijnlijkheid, een vergrendeling op de deur. Blijkbaar loopt het paard dan toch naar buiten als de deur open blijft, dus hoe graag staat het paard dan werkelijk op stal? In werkelijkheid is één van de volgende punten van toepassing: • Het paard komt, gewoontedier als het is, naar de stal omdat het dat is gewend. • Het paard krijgt voer op stal en komt dus niet voor de stal maar voor het voer. Als je dit betwijfelt, laat dan de staldeur gewoon eens een nachtje open staan. Staat het paard er de volgende dag nog in? Dat het paard weer naar buiten loopt wanneer je de staldeur open laat staan is een doorslaggevend bewijs dat het paard eigenlijk helemaal niet zo graag op stal staat.Daarbij komt dat wanneer een paard alleen ’s nachts op stal gaat, dat dit nog steeds een erg groot deel van het etmaal is. Wij mensen slapen ’s nachts dus gaat de nacht snel voorbij, maar als een paard op acht uur ’s avonds op stal wordt gezet en hij er de volgende ochtend om acht uur weer uitgaat, dan staat hij de helft van de tijd op stal! Paarden zijn ’s nachts net zo veel wakker als overdag, en voor hen zou die tijd op stal dan wel erg lang kunnen duren.

Linda
Door

Linda

op 21 Nov 2012

Het zou prachtig zijn, maar men moet wel rekening houden met wat voor paarden men buiten zet bv. voor pony's van het type Haflinger, Fjord, etc, is het geen probleem. Voor paarden die meer bloed hebben, zoals arabieren ( die van nature uit de woestijn komen) en de luxere dressuur type paarden ook quarters hebben meestal een veel dunner vacht, die niet meer de dikke bontjas produceert die voor de winter nodig is om warm te blijven.Ook is het heel belangrijk dat ze continue de beschikking hebben over ruwvoer. De darmen van het paard zorgen er voor dat het vuurtje binnenin blijft gloeien, dit is van essentieel belang. Ook zijn de weides van Nederland vaak veel te vet voor de paarden, er staat veel engels raaigras (wat goed is voor koeien) maar niet voor paarden. Paarden zijn ook nomadische dieren dus zou er een veel grotere wei aanwezig moeten zijn dan de weilandjes die wij denken dat voldoende is. Dus dit advies is wel heel kort door de bocht, men moet daar voorzichtig mee zijn, want leken denken dat het goed is voor het paard na dit advies. En dan zou het toch nog wel op ZIELIG uit kunnen lopen. Dus lees je eerst goed in voordat je dit advies zomaar opvolgt. Een stal is zeker ook niet goed (te klein/te weinig frisse lucht etc. etc). Grote uitloopstal, met verhard terrein en paddock-paradise achtige accomodaties zouden geweldig zijn. Dat het paard ook uitgenodigd wordt in beweging te blijven.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hoi Linda,Bedankt voor je uitgebreide reactie, en reuze bedankt voor de nuttige toevoegingen die je doet! Koudbloedpaarden als Fjorden en dergelijke ontwikkelen inderdaad makkelijk een dikke wintervacht. Ook warmbloedpaarden ontwikkelen een wintervacht, zo lang ze de kans maar krijgen. Mensen doen hun warmbloedpaarden vaak bij voorbaat een deken om om hen te beschermen tegen de kou. Dit is niet nodig. Ik heb zelf een arabier die in de winter verandert tot een teddybeer. Hij ontwikkelt een dikke vacht en kan de lage temperaturen goed aan. En dit terwijl ik hem eerder op stal hield met winterdeken op. Tot ik erachter kwam dat dat niet de beste manier van paarden houden was en hem buiten ben gaan houden. Hij ontwikkelde direct die dikke vacht en heeft het niet koud gehad. De gebieden waar paarden van nature leven zijn open vlakten waar grote temperatuurverschillen heersen tussen dag en nacht. Zo ook in de woestijn waar het ’s nachts extreem koud kan worden. Ook op de prairie kan het overdag moordend warm zijn terwijl het er ’s nachts met gemak kan vriezen. Je hebt helemaal gelijk wanneer je zegt dat paarden beschikking moeten hebben over goed ruwvoer. Dat is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van paarden. Dit beschreef ik ook in mijn eerdere blog over voeding van paarden. Ook het vette raaigras waar de weide vol mee staat is inderdaad niet het meest geschikte gras voor paarden. En dat de weides waarin wij onze paarden houden vaak te klein zijn voor wat ze werkelijk nodig hebben klopt ook. Maar alsnog, dan is een uitloop, waar het dier in ieder geval zijn benen kan strekken en een sprintje kan trekken een hele verademing in de vergelijking met de stal. En dat is het punt wat ik in deze blog wilde maken.

Anne Lenderink
Door

Anne Lenderink

op 20 Nov 2012

Wij hebben Shetlanders, die kunnen het hele jaar buiten maar helaas kan onze wei dit niet aan! We zetten ze nu elke dag 3 uur in een hele grote wei waar ze kunnen grazen en rennen, daarna gaan ze een aantal uren in een afgebakend bos, ze hebben dan zelfs geen behoefte aan hooi [wat ze wel hebben] en gaan om 5uur naar de eigen wei terug voor voer en de nacht. Wel wat meer werk maar zo houden ze de hoefjes ook wat droger dan dat ze de hele dag in de modder staan.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hallo Anne, Zo te horen hebben jullie Shetlanders in ieder geval qua huisvesting een erg fijn leven. Het klinkt erg leuk allemaal! Daar kan menig paard jaloers op zijn! Bedankt voor je reactie, leuk om te lezen!!

Marie
Door

Marie

op 20 Nov 2012

onze paarden staan sinds een jaartje constant buiten (met mogelijkheid tot schuilen) en zijn veel rustiger, gezonder en stinken niet naar stal maar naar lekkere paardenlucht en hebben zo een dik gezellig knuffelpelsje

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hoi Marie, Ja he? Die ervaring heb ik ook. Paarden worden ook veel gelukkiger van buiten staan. Het is logisch, want ze kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen. Dat komt hun gezondheid en emotionele welbevinden alleen maar ten goede. Bedankt voor je enthousiaste reactie!

Gerry oomkens
Door

Gerry oomkens

op 20 Nov 2012

De paarden moeten niet geschoren zijn,anders heb je geen natuurlijke afvloeing van het regen water, Gerry

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hai Gerry Je hebt gelijk. Wat fijn dat je deze toevoeging geeft. De dieren dienen inderdaad niet geschoren te zijn. Het paard heeft zijn vacht nodig om weerstand te bieden tegen kou en regen.

marcel leenheer
Door

marcel leenheer

op 20 Nov 2012

helemaal mee eens uit eigen ervaring wat ik wel belangrijk vind is een goede schuilstal die droog en beschut is. verder goed hooi en het is helemaal top. en land vertrappen, zorg voor een voerplek die goed verhard is.

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hai MarcelBedankt voor je fijne reactie. Een goede schuilstal is inderdaad heel belangrijk. Leuk dat je schrijft vanuit eigen ervaring. En over het belang van goed hooi en een verharde voerplaats, je hebt helemaal gelijk. Reuze bedankt voor je toevoeging!

yvonne jose
Door

yvonne jose

op 20 Nov 2012

Helemaal mee eens

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Fijn om te horen Yvonne, dank je wel!

Toussaint
Door

Toussaint

op 20 Nov 2012

Of werken met een Eco-stal! Goed en mileuvriendelijk concept als u dieren op stal staan.Ecologische voordelen ◦Welzijn van mens en dier verbeterd door vermindering van schadelijke invloeden ◦Minder gebruik / gesleep van bodemmateriaal ◦'output' is zeer waardevol organisch materiaal, klaar voor hergebruik als bemesting voor de weide of voor boeren / tuinders in de regio ◦Positieve bijdrage aan koolstofkringloop, CO2 reductie , minder transportbewegingenEconomische voordelen ◦besparing op inkoop stalmateriaal en kosten voor de afvoer ◦minder werk ◦besparing inkoop meststoffen voor weideEen uitgebreide uitleg staat op de website van Bio-Ron!

themacentrumdezomerhof
Door

themacentrumdezomerhof

op 26 Nov 2012

Hallo Toussaint, Bedankt voor je interessante toevoeging. Ik ben zelf nog niet zo bekend met eco-stal. Maar wat ik ervan weet klinkt het als een goed principe, mits het natuurlijk wordt uitgevoerd in een uitloopstal.

Reactie plaatsen