Objectief in gesprek met een dier. Het klinkt zo gemakkelijk maar de praktijk wijst soms anders uit. Is dit ook herkenbaar voor jou? Dan kun je onderstaand verhaal misschien ook wel plaatsen. Eens nam ik een paard een consult af. Het dier vertelde mij zijn hele levensloop. Het was een heel zuiver gesprek en het dier vertelde ook zeer gedetailleerd. Het paard vertelde hoe goed zijn leven was, dat hij paard mocht zijn zoals een paard bedoeld is, dat hij voedsel kreeg dat voor paarden bedoeld was en dat hij een geweldige band had met zijn mensen. Maar tussen alles door wat hij mij vertelde, liet hij me telkens het plaatje zien waarin hij zijn protest kenbaar maakte.
Tekenen van protest bij paarden
De vrouw bij het paard was in haar nopjes met het consult. Ze had inderdaad altijd het beste voor met haar paard. Toen ik haar vertelde dat het paard het toch ergens niet mee eens was omdat hij telkens een vorm van protest liet zien, probeerde ik te achterhalen wat ik dan niet goed had opgevangen van het dier. Het hele gesprek immers was hij vol lof over zijn leven, maar die rode draad leek toch echt dat protest.
Objectief in gesprek met een dier?
De vrouw dacht na … nee, ze kon niks bedenken waarover haar paard niet tevreden zou kunnen zijn.
‘En toch laat ie mij protest zien.’, meldde ik.
De vrouw dacht nog eens na. Nee, er was niets waarin zij dat protest kon herkennen.
‘En toch zie ik hem telkens steigeren’.
De vrouw schoot in de lach: “Wij doen steigertraining’ met hem. Dat heeft hij je laten zien!”
En inderdaad, ik had zijn plaatje van steigeren op verzoek, gemakshalve vertaald in ‘protest’.
Ratio uitschakelen in de communicatie met dieren
Zorg daarom dat je objectief blijft in dat wat het dier je laat zien. Ga niet zelf interpreteren en inkleuren. Gewoon beschrijven wat je ziet.
Als ik alleen had gezegd: ik zie hem steigeren, dan had deze vrouw gezegd: ja, klopt, wij doen steigertraining met hem.
Voor hetzelfde geld geeft een volgend paard dat je ziet steigeren wel een vorm van protest aan.
Hoe blijf je objectief? Vertel alleen wat het dier je laat zien. Niet wat je met je ratio en je subjectieve waarneming denkt te zien.
Als je dit artikel interessant vindt, misschien vind je onze Cursus Communiceren met Dieren ook wat! Je kan ook het boek Dieren – Sprekend als Mensen lezen!
H.Evers
op 13 Feb 2013Mieke Zomer
op 19 Feb 2013