Moet ik mijn hond in laten slapen?

Moet ik mijn hond in laten slapen?

Eén van de moeilijkste vragen waar hondenliefhebbers mee te maken kunnen krijgen: Moet ik mijn hond in laten slapen?
Als een hond echt oud wordt of erg ziek is kun je jezelf afvragen of het leven van je hond nog dierwaardig is. Kirsten kreeg met deze lastige vraag te maken.
Lees hier het aangrijpende verhaal van Kirsten en haar hond Boris.

Moet ik mijn hond in laten slapen?

Kirsten: Boris was door de dierenarts opgegeven, hij zei dat Boris erg veel pijn had. Ik twijfelde zelf aan deze conclusie. Boris gaf bij mij helemaal niet aan dat het genoeg zou zijn. Ik voerde meerdere gesprekken met Boris. Deze vaardigheid had ik geleerd tijdens de cursus Communiceren met Dieren. Mén, wat was ik dankbaar dat ik geleerd had hoe ik hem kon verstaan!

Om het zekere voor het onzekere te nemen, vroeg ik ook een opstelling aan. Het is niet niks om jezelf de vraag te stellen; moet ik mijn hond in laten slapen?

Ik besloot een opstelling aan te vragen

Met de volgende informatie kwam ik opstelling aan: Boris is een hond van bijna 12 jaar en heeft zware artrose en een lekkende hartklep. Ik wil graag weten of en hoe hij de pijn ervaart en of hij vindt dat het genoeg is geweest.

En mocht het nu nog geen tijd zijn kan hij mij dan aangeven als hij het tijd vind om te gaan en hoe?

De volgende representanten werden opgesteld;

  • Boris
  • Kirsten (ikzelf dus)
  • Mel (mijn husky van bijna 14 jaar die we net na kerst 2009 hebben laten inslapen)
  • Energie die Boris nodig heeft
  • Howard (mijn man)
  • Het huidige medicijn (tablet)
  • Het nieuwe vloeibare medicijn 
  • De dood.

De opstelling voelde goed

Ik wist eigenlijk niet precies wat van de opstelling kon verwachten en hoe het precies in zijn werk ging. Maar eigenlijk ging het precies zoals het ook goed voelde.

Zoveel zaken die ik te zien en te horen kreeg klopte met hoe het ook daadwerkelijk in het dagelijks leven ging en gaat.

De representanten van mijn man, mijzelf en de dieren gaven een zeer realistisch beeld weer.

Deze opstelling is een enorm warme en emotionele gebeurtenis, maar ook zeer zeker een hele verhelderende gebeurtenis geweest.

Door opstellingenwerk krijg je inzichten

Het inzicht dat ik kreeg over hoe het met Boris gaat en wat hij nodig heeft was een verademing. Terwijl ik het eigenlijk onbewust ook al wist. Dit is ook wat er duidelijk naar voren gekomen is, namelijk dat ik veel meer moet geloven in mijn eigen ik en wat ik kan. Vooral dat ik daar ook op kan vertrouwen. Zodat ik Boris heel goed kan helpen.

Ik heb voor Boris de volgende dag direct een vloeibare pijnstiller laten bestellen bij de dierenarts.

Verder zie je ook nu duidelijker dat Boris op geregelde tijden echt mijn energie nodig heeft. Wat ik hem ook graag geef.

Met Boris gaat het prima

Het lopen gaat prima met de nieuwe pijnstiller en het benauwde van de lekkende hartklep dat blijft. Maar zoals Boris ook heeft aangegeven, neem me zoals ik ben en de pijn is te dragen.

Voor Boris moet ik alleen rekening houden met het stuk dat ik met hem loop en dat je soms even een pauze inlast. Dan kan hij even bij komen.

Boris straalt tevredenheid uit, wat voor mij het allerbelangrijkste is.

Ik zal er zijn om Boris te helpen

Toch zal je altijd nog mensen tegen komen die het zielig vinden dat je je eigen hond zo laat lijden. Zij horen dan alleen het gehijg en horen dat het een hond is op leeftijd. Het feit dat je vertelt dat hij nog zo’n plezier heeft in het leven, willen mensen dan al niet meer horen. Zij denken dan dat je daarmee het vergoelijkt dat je hem niet wilt laten inslapen.

Ik hou me vast aan het feit wat Boris heeft aangegeven, dat ik zal er zijn om hem te helpen om de overgang te maken. Het is fijn om te weten dat Mel dan op hem wacht en hem verder helpt.
Ik kan alleen maar zeggen dat de opstelling als een warme omarming heb ervaren. De steun en de begeleiding hierin. Het feit dat je met je mogelijke vragen ook nog bij jullie terecht kan geeft een heel prettig gevoel. Heel erg bedankt.  
Kirsten


Lijkt het jou nou ook mooi om met je dier te kunnen praten? Zodat hij aangeeft wat hij ergens van vindt of hoe hij ergens over denkt? Dan raden wij jou de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen praten aan! Met deze tips leer je zelf met dieren te kunnen praten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen