Mijn kat sproeit in huis

Mijn kat sproeit in huis

Laatst werd ik in contact gebracht met Sam. De vrouw bij wie Sam in huis woonde belde me met de dringende vraag:  “Mijn kat sproeit in huis, wat kan ik daar aan doen?” Sam was zo te zien een stevige gecastreerde kater, die pas te voorschijn kwam toen ik al een tijdje in de huiskamer zat. Hij keek echt ‘de kat uit de boom’. Toen ik hem zag, had hij grote pupillen. Sam was niet de enige kat in huis, er woonden er nog 4. De katten gingen naar buiten om hun behoeften te doen. Hiervoor was een kattenluik gemaakt in de keuken. Daar waren wel eens ruzies tussen de katten. Sam bleek vooral onder het raam, bij de deurposten en het kattenluikje te sproeien.

Mijn kat sproeit in huis. Wat betekent dat?

Sproeien doet een kat tegen een verticaal oppervlak. Hij blijft hierbij staan.
Dit geeft de volgende informatie: Sam heeft last van stress (wat afwachtend, grote pupillen) en markeert het huis om zich wat veiliger te voelen. Dat doet hij vooral op die plekken waar de geuren van buiten naar binnen komen.

Mijn kat sproeit in huis. Wat kan ik doen?

De oplossing ligt dan in het huis veiliger maken voor Sam. Voorbeelden hiervan zijn: een plekje creëren om zich terug te trekken, zorgen voor een kattenbak die altijd veilig te bereiken is, conflictplekken tussen de katten onderling voorkomen en zijn geur verspreiden d.m.v. bijv. watjes op de schoongemaakte sproeiplekken leggen. De watjes haal je eerst langs de kin en wangen van de kat, om de geur van de kat aan de watjes te krijgen. Daarna plak je de watjes op de plekken waar gesproeid of geplast wordt. Dan hangt de geur van de kat er al, en hoeft hij/zij er niet nog eens te gaan plassen/sproeien. Wel om de dag de watjes verversen.

Ben jij een echte dierenliefhebster? Heb jij het ebook Gratis tips om zelf met katten te praten al ontvangen? Dan kun jij ons ebook helemaal gratis downloaden! Het staat vol met leuke tips en oefeningen om zelf met je kat te praten, probeer het nu uit!

Over de schrijver
Monique
Door

Monique

op 13 Feb 2013

Hallo,Ook ik heb een poosje terug een gesprek gehad met een poes die veel sproeide in huis. Hierbij mijn verslagje van het gesprek:Mijn eerste indruk van haar is dat ze wat verlegen en onzeker is. Ze reageert vol ongeloof dat ik kan praten met dieren en dat ik met haar wil praten vindt ze heel bijzonder. Alsof zij het niet waard is om mee te praten. Ik bedenk van te voren altijd welke vragen ik wil stellen. Maar ik merkte al gauw dat Iesa niets losliet, waardoor ik uiteindelijk zelf ook de vragen heb losgelaten. Ik heb haar gevraagd mij te vertellen wat ze kwijt wil. Ze is verdrietig. Het voelt aan als oud verdriet waarin ze is vastgegroeid. Ze voelt zich eenzaam en mist heel duidelijk iemand. Met deze persoon of dier (hond?) voelde ze zich heel fijn en veilig en ze werd gezien. Maar nu hij/zij weg is, is ze haar houvast kwijt. En die vindt ze niet bij de andere kitten in huis. Ze weet niet hoe ze opnieuw haar plek kan veroveren in huis. Ze sproeit zodat ze gezien wordt en aandacht krijgt. Ik heb haar gezegd dat ze het beter om kan buigen in positieve aandacht. Stop met sproeien. Zorg dat je gezien wordt. Sta rechtop, geef kopjes, mauw, laat je aaien en troosten. Kom voor jezelf op en laat ook de andere dieren in huis zien dat je het waard bent. Ook heb ik haar gezegd dat de mensen bij wie ze woont zich zorgen maken en graag willen dat ze gelukkig is. Het sproeien is heel naar, maar bovenal willen ze dat Iesa gelukkig is. Iesa vond het fijn om gehoord te worden. Ik hoop dat het haar lukt om haar negatieve gedrag om te zetten in positief gedrag. De mensen bij wie ze woont kunnen haar daarbij helpen door haar veel aandacht te geven en het sproeien te negeren. Let wel op dat de andere katten dan niet jaloers worden en Iesa daarvoor afstraffen. De verhoudingen kloppen op dit moment niet en het sproeien is daar een reactie op. Toen ik haar vroeg of ze verder nog iets kwijt wilde gaf ze door: Steef (man in huis)heeft grote handen, daardoor voelt ze zich geborgen. Laat dus vooral Steef haar aandacht geven.Degene die het gesprek had aangevraagd bij mij was zeer geroerd door datgene wat Iesa vertelde. Het klopte dat een poosje terug een maatje van haar was overleden en dat Iesa daar veel last van had. De positieve aandacht heeft Iesa veel goed gedaan en niet veel later is ze gestopt met sproeien.Wat is het toch bijzonder!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 15 Feb 2013

Prachtig Monique, zoals je de draad hebt opgepikt. Fijn om te lezen hoe je deze kat hebt geholpen!

Reactie plaatsen