Mijn hond kan niet in een pension. Wat kun je daar aan doen?
Sonja heeft bij ons de cursus gevolgd. Zij werkt professioneel met honden en katten. In deze anekdote vertelt zij hoe zij haar vaardigheden inzet die zij bij ons heeft geleerd tijdens onze cursus De Brontaal van de Dieren (= de naam van onze cursus in het Communiceren met Dieren) en hoe zij met deze nieuw verworven vaardigheden een pensionhond heeft kunnen helpen.
Mijn hond kan niet in een pension
Op een dag stond er een jong stel aan het hek. Ze wilden wat informatie hebben over het pension dat wij hebben. Zij vroegen of wij ook moeilijke honden aannamen. Meestal als iemand me dit vraagt, betekent dit dat er in een ander pension iets mis is gegaan. Ik zei dat we niet op moeilijkheid selecteerden. Maar als een dier tijdens het verblijf bij ons aangeeft het absoluut niet naar de zin te hebben (en dit niet te veranderen is in de tijd dat hij bij ons is), dan adviseren wij de verzorger hem niet weer te brengen. En daar kwam het verhaal los. Hun hond Trix was in een ander pension geweest waar “geen land met haar te bezeilen was” volgens die pensionhouder.
Trix bleek een getraumatiseerde hond te zijn
Trix had al een heleboel meegemaakt in haar jonge leven. De vorige “baas” had haar gedumpt. Letterlijk. Hij had haar vastgebonden aan afgerold losliggend prikkeldraad en haar ergens achteraf achtergelaten. Natuurlijk had ze geprobeerd los te komen, maar het resultaat was dat ze vaster en vaster in het prikkeldraad kwam te zitten. Zo vast dat er overal wonden waren ontstaan. Doodsbang was ze.
Moeite met vertrouwen in mensen
Gelukkig werd ze gevonden door het jonge stel. Met veel liefde en geduld wisten ze Trix te benaderen en los te peuteren uit het prikkeldraad. Ze besloten dat Trix bij hen mocht blijven en verzorgden haar zo goed mogelijk. Door alles wat ze in haar verleden mee had gemaakt, besloot Trix niemand meer te vertrouwen behalve haar redders. Ook in nieuwe situaties was ze bang. Niet prettig om haar mee te nemen op vakantie dus. En zo kwam het dat ze een pension zochten voor de paar midweken per jaar dat ze weggingen.
Kon het Communiceren met Dieren me hierin helpen?
Nog niet zo lang geleden had ik de cursus tot dierentolk op De Zomerhof gevolgd. Als ik nu eens van te voren met Trix zou praten en haar zou uitleggen wat er ging gebeuren. Misschien was ze dan niet meer zo bang en kon ze een midweek bij ons wel uithouden. Dit stelde ik de mensen voor.
Uitleggen aan dieren wat er gaat gebeuren
De man stond mij onderzoekend aan te kijken en voelde er duidelijk niets voor. Maar mevrouw stond er wel voor open en stemde toe. We spraken een datum af wanneer Trix alleen overdag bij ons zou komen om te oefenen en ik beloofde voor die tijd met haar te praten. Verder vroeg ik of zij, als ze van huis weggingen op de oefendag, aan Trix wilden zeggen dat zij “naar Esther en Sonja ging” (Esther is mijn partner, met wie ik samen het pension run).
In gesprek met hond Trix
In eerste instantie verliep het gesprek wat stroef. Trix gaf aan absoluut niet aan het verleden te willen worden herinnerd. Ik verzekerde haar dat ik het over wat anders zou hebben. Ik legde uit dat ze tijdelijk bij ons zou komen en vertelde en stuurde haar plaatjes wat er dan allemaal bij ons op een dag gebeurt. Ook stuurde ik een plaatje van Esther en mezelf. Toen ik het gesprek had afgerond had ik het idee dat Trix het allemaal begrepen had.
Grote verbazing om de positieve verandering in hun hond
De oefendag voor Trix begon om 10.00 uur. Daar stonden ze met z’n drieën voor het hek. Ik deed het hek open en Trix begroette me met een kleine kwispel van haar staart en liep toen vastberaden vlak langs me op naar achter waar de hondenverblijven zijn. Er was geen spoor van angst te zien. De vrouw bij Trix viel bijna stijl achterover van verbazing. De oefendag zelf verliep ook voorspoedig. Trix was rustig in de kennel en liet zich netjes aanlijnen en ging gewoon mee naar buiten. Ze wilde zelfs wel even spelen met de ring. Ze trok wel meer naar mij toe dan naar Esther.
Blijvend vertrouwen door de communicatie tussen mens en dier
Trix is nadien vaak bij ons geweest en steeds werd ik begroet met die kleine kwispel van haar staart. Ook wilde ze later meteen al spelen met de ring!
———-
Ben jij ook dol op honden? Werk jij ook professioneel met ze? Zou jij net als Sonja ook met honden willen kunnen communiceren om ze zo te helpen? Wat Sonja heeft gedaan, kun jij ook en het is niet eens moeilijk. Sonja heeft bij ons de Cursus Communiceren met Dieren gevolgd. Misschien is dat ook wat voor jou. Haal dan eerst even de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren op. Dan kun je alvast oefenen ;-)
St.Smeets
op 03 Nov 2013anita
op 09 Nov 2013jolanda
op 25 Nov 2013Mieke Zomer
op 25 Nov 2013anja
op 10 Jan 2014