Konijnen als huisdieren waar moet je op letten?

Konijnen als huisdieren waar moet je op letten?

Truus heeft bij ons de cursus in het Communiceren met Dieren gevolgd en heeft een groot knaagdierenasiel in Oldenzaal, Asiel Goofy voor Konijnen en Cavia’s. De Zomerhof wil graag meer informatie over knaagdieren geven op haar site, vandaar dat Truus ons onderstaand eigen artikel stuurde over de omgang met konijnen. Zij heeft jarenlange ervaring met konijnen en cavia’s, dus we zijn erg blij met haar bijdrage. Er is veel onwetendheid omtrent deze diersoorten en we hopen dat we met haar artikelen meer kennis en inzicht geven over deze dieren.

Konijnen zijn populaire huisdieren

Konijnen en cavia’s zijn populaire huisdieren. Ze staan op nummer drie van de lijst populaire huisdieren, na honden en katten. Zeker voor kinderen lijken ze ideaal. Veel mensen nemen schaffen makkelijk zo’n diertje aan en denken dat het af is met een kooi en voer en water. Maar een konijn of cavia heeft veel meer nodig dan alleen een kooi/hok en een af en toe een worteltje. Het zijn levende wezens die, naar mijn mening, niet verkocht horen te worden in winkels. Ook horen ze niet thuis op marktplaats. In dit artikel vertel ik jullie waar je aan dient te denken als je een konijn of cavia als huisdier wilt.

Konijnen als huisdieren, waar moet je op letten?

Konijnen zijn sociale dieren die een maatje (soortgenootje) nodig hebben. Ze horen niet thuis in een (klein) hok waar ze niet lekker kunnen rennen en springen. Ze hebben sterke achterpoten die ze graag gebruiken om heerlijk te rennen.

Het oppakken van konijnen is bedreigend voor hen

Ze willen springen, graven, elkaars oren wassen en samen eten. Het zijn echter prooidieren die niet graag opgepakt willen worden. Het konijn denkt dan dat hij gepakt en opgegeten wordt. En toch zie je overal de reclamebeelden van een kind met een konijn op de arm.

Een konijn alleen in een hok houden

Een konijn alleen in een klein hokje achter in de tuin is dierenmishandeling. Het dier ziet niets, kan niets, doet niets en wordt apathisch. En hij wordt soms vergeten omdat men geen tijd heeft. Dan is de lol er ook snel af voor de kinderen.
En ook voor de ouders omdat de kinderen hun beloftes niet nakomen en het dier verzorgen en het hok schoonmaken.
En dan belandt Flappie op straat, in het bos en in het gunstigste geval in de opvang.

Hoe worden en blijven konijnen gelukkig?

Hoe worden konijnen gelukkig en krijg je zelf ook plezier in het hebben en houden van konijnen:

• Zorg voor minimaal twee konijnen samen.
• Maak aan hun hok een grote ren waar ze vrij in en uit kunnen lopen.
• Geef ze afleiding in de vorm van graafmogelijkheid of een boomstam om te verstoppen of om overheen te springen.
• Geef ze naast voer ook groenvoer en b.v. wilgentakken om aan te knagen.
• Ander speelgoed zoals een grote knuffel, hardplastic speelballen of tunnels.

En geniet zo van je dieren die toch zo’n twaalf jaar kunnen worden.

Zou jij graag met dieren willen praten? Met je konijn of een ander leuk huisdier? Dan is de cursus Communiceren met Dieren echt wat voor jou! Als je niet wist dat dit mogelijk was dan gaat er een wereld voor je open! Ook kun je alvast oefenen met de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren!

 

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt. Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Jacobine
Door

Jacobine

op 10 Jun 2013

Hallo allemaal, Het is zo dat mensen een konijn aanschaffen. Ook mijn dochter heeft één konijn. Inmiddels 5,5 jaar oud. Komt bij ons regelmatig logeren is ook een jaar bij ons geweest, mijn dochter kon er op dat moment niet voor zorgen en is na een jaar weer teruggegaan naar mijn dochter. Omdat hij een jaar bij ons is geweest had ik een dierenarts om de hoek uitgekozen. Voor zijn vaccinatie tegen konijnenziekte ging ik voor hemelvaart naar de dierenarts, het weekend ervoor was hij bij ons te logeren, dochter ging een weekend weg, bleek hij 500 gram afgevallen te zijn. Vrijdag na hemelvaart heeft de dierenarts een aantal haakjes weggehaald en ik dacht zo die gaat weer lekker eten. Niet genoeg dus na een aantal keren bij de dierenarts te zijn geweest zit hij nu al een week intern. Hij had/heeft koorts krijgt nu antibiotica, vanmorgen geweest maar hij knapt te weinig op ik mocht Flipje niet meenemen. Ik kan wel huilen ook omdat hij geen maatje thuis heeft en ook omdat ik niet weet of hij wel beter wordt. Ik heb geprobeerd een tijdje terug om te zorgen dat er een maatje bij zou komen is mij niet gelukt ik wil het beste voor dat beestje maar mijn dochter zegt geen ruimte te hebben voor twee konijnen en mijn man wil het niet. Jammer als hij beter wordt ga ik het weer proberen om een vriendinnetje uit de opvang van de zelfde leeftijd bij te nemen voor hem en voor mij zodat ik met een gerust hart kan zeggen fijn voor Flipje. Een huilende oppas.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 16 Dec 2013

Lieve Jacobine, Je intense reactie was aan onze aandacht ontglipt. Dankje voor je schrijven. Wat verdrietig voor je, dat het niet ging met Flipje zoals je graag had gewild. Is Flipje nu weer opgeknapt? We hopen het van harte voor jullie! Lieve groet van ons.

Reactie plaatsen