Ik maak me zorgen om mijn katten

Ik maak me zorgen om mijn katten

Loes gaat al jarenlang naar het huis van een goede vriend. Dit doet ze als hij op vakantie is, om de katten Bonny en Pierre te verzorgen. Loes doet dit omdat de katten anders een maand alleen in huis zitten. ‘Alleen’ betekent in deze situatie dat de katten eten krijgen van de buurvrouw.
Loes wordt naar van de gedachte dat de katten van haar vriend zoveel aandacht te kort zullen komen. Haar liefde voor deze dieren is zo groot dat ze net als haar ‘eigen’ dieren voelen.

Ik maak me zorgen om mijn katten

Loes is een vrouw met een groot dierenhart. Ze doet alles voor dieren. De katten alleen in huis te laten, met slechts een klein beetje aandacht? Nee, dat laat ze niet gebeuren.
Ze maakt zich ernstig zorgen om Bonny en Pierre. Zo ernstig dat het voor haar zelf niet goed en gezond is. “Ik maak me zorgen om mijn katten en daarnaast lijd ik er gewoon onder”, aldus Loes.

Ik voel me oververantwoordelijk voor andere katten

Wat ook een grote rol speelt bij het zorgen maken van Loes, is dat haar kat Buddie een paar jaar geleden overreden werd. Loes voelt zich nu oververantwoordelijk voor de andere katten en wil kost wat kost voorkomen dat één van de anderen ook wordt overreden.

Een opstelling wordt aangevraagd

Loes besluit een opstelling aan te vragen. De vraag die Loes heeft voor de opstelling is dan ook als volgt: “Zou er een andere manier zijn om met de situatie om te gaan, zodat het voor zowel de katten als voor mij goed is om in de vakantie bij ze te zijn?”

Tijdens de opstelling, waar de twee katten gerepresenteerd worden door twee verschillende representanten. Een andere vrouw representeert Loes. Loes kijkt eerst toe vanaf de zijkant. Dit doet ze om de situatie eerst even vanaf een afstandje te kunnen bekijken. Op een later tijdstip zal Loes zelf in de opstelling plaats nemen, om het van binnenuit te kunnen ervaren.

De katten geven aan dat ze het goed hebben

Zowel Bonny als Pierre geven in de opstelling aan dat ze het goed hebben, ook als Loes niet langs zou komen. Ze geven aan dat het heerlijk is als Loes er is, maar dat ze tegelijkertijd ook de zwaarte voelen van de zorgen die Loes zich maakt. Dat vinden Bonny en Pierre minder fijn. Het is voor hen prettiger als Loes wel langs komt, maar dan op een luchtigere manier.

Loes vindt het erg fijn om te zien. Om dit van Bonny en Pierre zelf te mogen vernemen. Maar ook Buddie, de overleden kat, dient zich in de opstelling aan.
Loes vindt het heel bijzonder dat Buddie er was.

“Buddie leerde mij in de opstelling om vooral in het NU te zijn. Buddie was altijd al een wijze kater. Het ging hem goed, ook al was hij dood.

De katten liepen een stukje verder weg

Aan het eind van de opstelling liepen de katten als een soort van test een stukje van mij weg en gingen hun eigen gang. Dat gaf zowel mij als de katten een ontspannen gevoel.

Het plaatje van de katten die ontspannen hun eigen gang gingen, heb ik in mijn hoofd vastgezet en dat geeft me rust.”

Ik heb niet meer de behoefte katten ‘te redden’

Een aantal dagen na de opstelling ontvang ik een berichtje van Loes:
Ik heb meer rust en inzicht dat het goed is om de katten hun eigen gang te laten, omdat Bonny stabiel is wanneer ik er ben, maar ook wanneer ik er niet ben. En Pierre gaat ook lekker zijn gangetje, dus dat vind ik erg fijn. Het geeft mij rust en ook een stukje vrijheid. Ik wil niet meer naar de katten om ze te redden, maar ik mag wel naar ze toe om fijn bij ze te zijn en dat is een veel prettiger idee.

Het werkt zelfs zo goed voor me dat ik gister op straat een kat voorbij kon lopen, zonder dat ik me schuldig voelde dat ik hem niet even aanhaalde. Ik heb met liefde aan de kat gedacht en kon ontspannen doorlopen. Ook die kat hoefde ik niet te redden .”

 

 

Tip: je zorgen maken om een ander is zwaar…. .voor de ander.

 

 

 

Over de schrijver
Nathalie Steffens is systemisch werker, ondernemer en vriendin van Mieke Zomer. Al jaren draait ze samen met Mieke Zomer het opleidingsinstituut de Zomerhof. Nathalie is zowel opsteller en tevens coach van de Cursus Communiceren met Dieren. Het is haar passie om het systemische werk aan een breed publiek bekend te maken. Onder systemisch werk vallen: familieopstellingen, organisatieopstellingen, bedrijfsopstellingen en mens/dieropstellingen.
Reactie plaatsen