Hond bang voor onweer
Jouw hond bang voor onweer?
Dan hoef ik echt geen helderziende te zijn om zo uit de losse pols een paar extra eigenschappen van jouw hond op te schrijven.
Negen van de tien honden die bang zijn voor onweer, heeft namelijk ook last van één of meer van de volgende karaktertrekken/gedragingen:
- Is bang voor vuurwerk
- Is gevoelig voor luchtdrukwisselingen
- Voelt het onweer al aankomen terwijl er nog geen echte aanwijzingen zijn
- Voelt jouw stemming haarfijn aan
- Is bang voor de stofzuiger
- Is bang voor vuurwerk
- Is bang voor klapperende deuren/luiken
- Is gevoelig en onzeker
- Wil liever geen nieuwe ervaringen opdoen, want die zijn toch wel eng
- Is afwachtend en snel bezorgd
- Slaapt niet ontspannen
- Droomt vaak heftig
- Heeft angstverschijnselen zonder aanwijsbare oorzaak
- Is plotseling angstig op plekken waar dat vroeger nooit zo was
- Kan verstijven en bibberen van angst
- Is bang als de buren aan het klussen zijn (en daarbij lawaai maken)
- Ziet soms dingen die jij niet ziet en is er bang voor
- Kan bij angst buikschuivend door het huis gaan
- Kwijlt en siddert soms van angst
- Is mogelijk een angstbijter
Is jouw hond bang voor onweer en herken je één of meer van bovenstaande gedragingen? Lees dan zeker verder. Dit gedrag is natuurlijk sneu en verdrietig voor jou en je dier maar grote kans dat jouw hond geholpen kan worden om van deze angst af te komen.
Hier in volgepakt Nederland waar je bijna altijd wel buren hebt, waar regelmatig vuurwerk wordt afgestoken, waar op veel plekken wordt gejaagd, waar het in de zomermaanden best nog wel eens wil onweren, is het voor je hond moeilijk ontkomen aan bepaalde geluiden.
Maar nog zieliger is … je ziet de angst jaar na jaar in heftigheid toenemen. Je hond lijkt elk jaar wel banger te worden.
Hond bang voor onweer: wat doe je eraan?
Vroeger werd geroepen dat je je hond vooral niet mocht belonen voor zijn angstige gedrag. Maar ik zie nu steeds meer signalen dat daar toch wel van wordt afgeweken. Je mag gerust je hond ondersteunen als deze bang is. De hondengedragstherapeut die dit artikel leest en over deze zienswijze zijn/haar mening wil geven, nodig ik van harte uit te reageren onder het artikel.
Zorg voor een prikkelvrije omgeving tijdens onweer
Een middel om je hond te ondersteunen, is deze slechts beperkte bewegingsvrijheid te bieden. Als je hond door het hele huis kan lopen, blijft hij zoeken en zoeken naar een plekje waar hij rustig kan liggen. Alleen dat moeten zoeken al, geeft onrust. Heb je dus een bench waarin je hond kan en waaraan hij/zij gewend is, kan zou je hem/haar daarin kunnen doen. Bedek de bench met dekens zodat de lichtflitsen zo min mogelijk zichtbaar zijn. En als het even kan, zet je de radio op het hoogtepunt van het onweer, aan. Dan komen de donderslagen ook minder hard en als verrassing binnen.
Hond verder ondersteunen met natuurlijke middelen, maar ja, met welke dan?
Wij ondersteunen een hond bang voor onweer o.a. met de volgende middelen:
1. Met BachBloesems – deze remedies werken op de emoties van je dier. Ze werken diep in tot op zielsniveau
2. Met Aromatherapie – geuren werken rechtstreeks in op het reptielenbrein van je dier.
3. Met Dragers van hogere energieën – deze werken op de aura en het energielichaam van je dier
4. Met Mineralen op celniveau – deze werken rechtstreeks op het fysieke gestel van je dier
5. Met energie
- Bachbloesems bij hond bang voor onweer
Natuurlijk zou ik niet een enkele remedie pakken omdat je dan aan symptoombestrijding doet en dan blijf je bezig. Als we dan toch met Bach gaan werken zou ik de boel meteen even doorlichten m.b.v. een karakter- en gedragsanalyse op maat. Ander ongewenst gedrag kan dan meteen worden aangepakt. Bij symptoombestrijding blijft je dier bij elke onweersbui terugvallen in de angst en moet je middelen blijven kopen. En dat is precies waar de commercie haar winsten vandaan haalt: er wordt niets genezen, je moet telkens nieuwe verpakkingen blijven kopen.
Met een karakter- en gedragsanalyse pakken we de oorzaak van het angstige gedrag bij de bron aan en is de kans groot dat je na een paar maanden geen enkel hulpmiddel meer nodig hebt.
Er zijn 38 verschillende Bachbloesems en meer dan een miljoen combinaties mogelijk. De kunst is de juiste combinatie specifiek voor jouw dier te selecteren. Daar gaat tijd in zitten en daar moet je plezier in hebben, en dat hebben we. We zijn dol op puzzelen 😉 - Geuren – aroma’s bij hond bang voor onweer
Wij kiezen hier uit circa 25 angstaroma’s, elke angst zijn eigen aroma, elk dier zijn eigen voorkeur. Het ene dier geeft de voorkeur aan lavendel, het andere aan een aardende ceder atlas-olie. Deze zuivere biologische etherische olie werkt rechtstreeks in op het reptielenbrein van je dier. Daar waar het instinct beslist: vluchten, vechten of bevriezen. Vergelijk de werking van geuren met het ruiken van de geur van speculaas. Je waant je meteen in de buurt van Sinterklaas. Geuren zijn een enorm krachtig middel om angsten bij een dier weg te nemen. - Mineralen op celniveau bij hond bang voor onweer
Er zijn talloze mineralen maar er is er één die specifiek van pas kan komen als je hond angstig en heel gevoelig is. Zou jouw hond van dit mineraal een tekort hebben in de mineralenhuishouding, dan komen geluiden vele, vele malen harder bij jouw dier binnen dan bij een hond wiens mineralenhuishouding wel in balans is. Een hondenoor is al zo gevoelig. Je moet er toch niet aan denken dat jouw hond onder de categorie honden valt waarbij geluiden misschien wel tien keer harder binnenkomen dan bij andere honden? Zou jouw hond bang zijn voor onweer, dan begrijp je nu ook waarom dat zo is. - Dragers van hogere energieën
Voor veel mensen nog niet helemaal te begrijpen hoe dit werkt en dat is niet erg. Maar hier werken we met engelenenergie. Voor mij persoonlijk geldt: als ik zie dat het werkt, geloof ik erin. Deze energieën hebben we afgelopen november en december voor het eerst ingezet bij honden met vuurwerkangst. Lees hier de recensies. Die liegen er niet om. Met dit middel wordt het energielichaam van de hond behandeld. De aura van de hond blijft in balans en wordt telkens aangevuld met schone engelenenergie waardoor de schrikreactie zich niet opstapelt en steeds groter wordt maar waardoor de hond telkens minder schrik ervaart en uiteindelijk helemaal niet meer schrikt. - Energie
En voor iedereen die erin gelooft dat wij mensen niet de enigen zijn die hier op aarde ‘ons ding doen’ maar dat er een leger werkloze engelen zit te wachten op onze hulpvragen: vraag aartsengel Michael een lichtzuil te plaatsen over de ruimte waar jouw hond zich bevindt tijdens het onweer. Deze lichtzuil biedt bescherming. Desnoods doe je deze hulpvraag elk kwartier. De geboden diensten zijn altijd gratis 😉
En met welke groep middelen begin je?
Liefst kies ik voor het kuuroordgevoel. Hoe dat werkt, leg ik uit aan de hand van een voorbeeld bij mensen:
Stel je bent overspannen.
In week 1 neem je dagelijks een lekkere ontspannende massage. Deze geeft je een paar uur rust. De rest van de dag komt die overspannenheid weer naar boven borrelen. Deze massages neem je een week lang dagelijks maar het uiteindelijke effect is voor jouw gevoel niet genoeg.
In week 2 besluit je om dan maar dagelijks een boswandeling te maken. Maar eigenlijk merk je dat dit het ook niet helemaal is.
In week 3 trekt het je om dagelijks te gaan mediteren. Dat helpt ook wel iets, maar nog steeds niet afdoende. Je voelt je nog steeds overspannen.
In week 4 neem je dagelijks een saunabad.
Na vier weken elke dag iets te hebben gedaan dat je overspannenheid zou moeten verminderen, kom je tot de conclusie dat je na vier weken nog geen steek verder bent.
Maar wat nu als je je een week terugtrekt in een kuuroord. Je wordt dagelijks gemasseerd, wandelt dagelijks in het bos, bezoekt dagelijks de wellness en mediteert volop. Kun je je indenken wat een impact zo’n intensieve week zal hebben op de manier waarop jij in het leven staat?
En dit is precies de reden waarom wij voor sommige dieren het kuuroordgevoel willen nabootsen met middelen die allemaal op een ander segment van het dier inwerken: het een op de emotie van het dier, het andere op het energielichaam van het dier, het derde op het fysieke lichaam van het dier en het vierde op het reptielenbrein van het dier. Het vergt even tijd en energie van de mensen want die moeten alles maar toedienen en daar moet je wel tijd en zin in hebben, maar je bóekt resultaat. Soms met kleine stapjes, soms met heel kleine stapjes, en soms met reuzenpassen. Maar je dier gáát vooruit.
Wanneer kies ik als behandelaar voor het kuuroordgevoel?
Dat bekijk ik per case. Dat doe ik bijvoorbeeld als de situatie echt ernstig is. Als de angst van het dier het gezinsleven bepaalt. Voorbeeld: het dier kan niet alleen thuisblijven omdat de kans bestaat dat het gaat onweren, omdat de mogelijkheid er is dat de buren toevallig dán een gaatje gaan boren of dat ze een fotolijstje gaan ophangen … En dus kunnen de mensen niet even van huis zonder in hun achterhoofd te houden hoe het met hun hond zou gaan. Geen terrasje, geen familiebezoek waarbij de hond niet welkom is, etc. etc. En dus komen deze mensen langzaam maar zeker in een sociaal isolement terecht. Samen met hun hond. Door zijn/haar angst.
Hoe schakel je ons in?
Je begint met het aanvragen van een Bachconsult voor honden: link naar Bachbloesems voor honden.
Je ontvangt bij je bestelling een uitgebreide vragenlijst die je invult en per mail terugstuurt. Niets ontvangen? Check dan je spam even. Dan heb je ‘m daar ontvangen.
Op basis van de karakter- en gedragsanalyse die ik maak, beoordeel ik welk pad we het beste kunnen inslaan qua ondersteuning van jouw hond. Vervolgens doe ik je een voorstel inclusief kostenberekening en daarna kies jij of jij jouw hond wil ondersteunen met de middelen die ik voorstel. Je komt voor geen enkele verrassing te staan. En nogmaals: mijn doel is om jou en je hond zo snel mogelijk terug op eigen benen te krijgen. Daarom geef jij zelf aan wanneer welk middel kan worden afgebouwd. Jij en niemand anders maakt jouw dier dagelijks mee en jij kent jouw dier het beste.
Ook verschenen over angsten bij dieren:
Dier bang om dood te gaan Heeft jouw dier een trauma? Nee? Hoe zeker kun jij daarvan zijn?
Dier bang om vies te worden Sommige dieren vinden het heerlijk om vies te zijn. Anderen ontwikkelen ziektes als ze vies worden. Wat voor dier heb jij?
Hond bang om alleen te zijn Kan jouw hond echt niet alleen zijn en helpt geen enkele training? Misschien moet je dan een laagje dieper kijken.