Hoe vaak moet je je dier ontwormen?

Hoe vaak moet je je dier ontwormen?

Hoe vaak moet je je dier ontwormen? Als je deze vraag aan de dierenarts stelt, of in de dierenwinkel dan krijg je als antwoord: ten minste twee keer per jaar maar liever nog vier keer per jaar.
Honden, katten, paarden en ezels, ze worden met de regelmaat van de klok door ons ontwormd. We geven een vermogen uit aan ontwormingsmiddelen en mestonderzoek maar hoe zinvol is dat?

Antiwormmiddelen voor huisdieren en voor vee

Als ik aan antiwormmiddelen denk, denk ik automatisch aan een anekdote uit de tijd dat ik nog als dierenartsassistente bij een dierenarts werkte, ik was toen 18 jaar.

De praktijk zat in Heemstede en het was er een voor gezelschaps- én landbouwdieren. Dat betekende dat we dus ook middelen verkochten die dan door veehouders uit de omtrek werden opgehaald.

Op een dag kwam een man wat mest brengen van zijn geit die maar zo mager bleef. Mestonderzoek onder de microscoop wees uit dat het dier besmet was geraakt met wormen. Dus gaf ik de man een antiwormenspuit mee voor zijn geit. Met één zo’n spuit was de kwaal meestal verholpen.

Wormvrij?

Een paar weken later bracht deze zelfde boer opnieuw mest. De geit was nog steeds te mager, dus wilde hij zeker weten of de geit wormenvrij was. En dus voerden we opnieuw mestonderzoek uit. Het leek of het antiwormmiddel niet had geholpen, dus gaf ik de man een ander merk mee.

Antiwormmiddelen blijken niet te helpen

Maar wéér een paar weken later, stond opnieuw de boer op de stoep, weer geitenkeutels in een dichtgeknoopt broodzakje bij zich. Dit was raar. Ten minste één van de twee populaire ontwormingsmiddelen die wij hadden meegegeven had moeten aanslaan. Dus opnieuw controleerden wij de mest.
Er was geen enkele verbetering geweest ten opzichte van het allereerste mestonderzoek.

Vier man sterk

De man werd het ook zat. Het had allemaal niet geholpen. Ook het gevecht dat hij telkens met die geit had om dat middel toe te dienen … het dier was niet te houden. Met vier man sterk moesten ze telkens die geit vasthouden om het in te brengen.

De dierenarts en ik waren verbaasd over dit verhaal. Hoezo een gevecht? De middelen die wij hadden meegegeven, waren gezoet en geiten waren er doorgaans dol op. “Bijzonder. Eet ie het niet lekker op dan?”, vroeg mijn baas.

“Opeten?!?”

Drie keer is scheepsrecht

Na de derde wormenspuit hebben we de beste man dat jaar niet meer teruggezien. Of dat kwam omdat zijn geit wormenvrij was, of omdat hij zijn gezicht niet meer heeft durven laten zien, dat zullen we nooit weten.

Hoe vaak moet je je dier ontwormen?

Maar om even terug te komen op de zin of de onzin van het driemaandelijks ontwormen van honden en katten, daarover zijn de meningen verdeeld. Holistisch dierenarts Tannetje Koning heeft hierover ook een heel eigen mening.

Wat denkt jij dat Tannetje adviseert? Jaarlijks één keer ontwormen? Twee keer? Drie keer? Helemaal niet? Plaats je reactie hieronder in het reactieveld.

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Marieke Coenen
Door

Marieke Coenen

op 10 Jul 2015

Ontwormen kan met (chinese)kruiden! Die bestel ik bij huisdierendokter.nl

E. Mulder
Door

E. Mulder

op 10 Jul 2015

Ik denk 2 keer per jaar!

Lianne Doms
Door

Lianne Doms

op 10 Jul 2015

Ik heb na 't asiel of kittentijd nooit meer ontwormd. Wel opgelet hoe hun poep er uit zag en nooit wormpjes oid gevonden. Ik geef ze wel (alle 8!) elke maand hun pipetje .. eentje krijgt geen pipet maar program halfjaarlijks omdat ze 'n vlooienallergie vroeger heeft opgelopen ... je weet wat zo'n beestje moet 'slikken' in 'n paardenstal ... nooit binnen ... dus ... maar dat terzijde. Als ik ze ook nog 'ns moet gaan ontwormen kan ik m'n salaris wel meteen doorsluizen naar de DA ... nooit meer gedaan dus en nooit last van gehad! Niet dus :-)

Lianne Doms
Door

Lianne Doms

op 10 Jul 2015

P.S. 't kan dus wel zijn dat de eerste ontwormingskuur bij het asiel of gastouder voldoende is geweest voor de rest van hun leven, met inachtneming van vlooi-vrij houden!

Tamara
Door

Tamara

op 10 Jul 2015

Mijn 2 vorige honden voerde ik brokken en heb ik na hun puppy tijd nooit ontwormd. Mijn huidige hond voer ik vers vlees, ik let op zijn ontlasting (als deze raar en bloederig is) en of hij gaat schuiven met zijn poepert over de grond dan ontworm ik. Dit is soms na een maand, de andere x pas na maanden.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 11 Jul 2015

Hai Tamara, als je hond met zijn poeperd over de grond gaat schuiven, kan het ook zijn dat zijn anaalklieren vol zitten. Je kunt je hond dan ook een bot voeren. Dit harde bot, duwt als het ware de anaalklieren weer leeg. Succes.

Clara Post
Door

Clara Post

op 10 Jul 2015

2 X per week een teen knoflook door het eten. Al 30 jaar lang. Nog nooit een worm gezien en daar ik 3 duitse doggen had (kassa) kan ik tig x op vakantie van het uitgespaarde geld. En de oppas betalen. (advies homeopatisch dierenarts)De gewone dierenarts gelooft hier niet in.Groet, Clara.

Yvonne
Door

Yvonne

op 13 Jul 2015

dank je voor de Tip. daar geloof ik in.

Jamin
Door

Jamin

op 10 Jul 2015

Ik denk dat Tannetje Koning adviseert de ontlasting van het dier goed in de gaten te houden, als die er normaal uitziet en er zijn geen wormen te zien is het niet nodig te ontwormen

Ryan
Door

Ryan

op 10 Jul 2015

Een bosje peterselie Zwarte walnootschil tinctuur Alsemkruid KruidnagelAls ik het idee heb dat het nodig is.dit werkt Ook voor de mens zelf trouwens. Ben alleen wel ' bang' voor de hartworm...is dat terecht of onterecht? We komen regelmatig in Frankrijk met hond,redelijk zuidelijk.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 11 Jul 2015

Dankje Ryan, voor het recept!Wat betreft de hartworm; daar weet ik (Nathalie) te weinig van, helaas. Tannetje Koning kan je ws wel verder helpen hiermee.

anne
Door

anne

op 11 Jul 2015

Ik let goed op de ontlasting en kijk af en toe als ik de "broek"een beetje bijknip (langharige katten) . Ik hou het op 2x per jaar, onze heren komen niet buiten, maar eten wel af een toe een vlieg.

Marlene
Door

Marlene

op 13 Jul 2015

Ik denk dat je pas moet ontwormen als het dier wormen heeft. Ikzelf geef mijn kat regelmatig een homeopathisch middel, Sulphur C30, en heb nooit meer een worm gezien. Toen ik haar kreeg, had ze spoelwormen. Ik heb haar toen een wormenkuur gegeven, omdat dat 'moest', maar het lukte ons niet eens om een hele pil naar binnen te krijgen, laat staan de twee van de kuur. Wat een stress, voor zowel onze kat als voor onszelf. Als ik nu wormen zou zien, dan krijgt ze een homeopathisch middel, of ander natuurlijk middel van me.

Karin
Door

Karin

op 23 Jul 2015

Welk middel geef je dan? Heb 4 ontzettend moeilijke katten met t innemen van medicijnen, misschien gaat iets homeopatisch oid er makkelijker in?

a.ziegerink
Door

a.ziegerink

op 13 Jul 2015

hallo ik heb een hond heeft regelmatig last van een paar wormen geef hem geraspte wortel met kokosnootvet dat helpt ook goed

Anne Bekkers
Door

Anne Bekkers

op 15 Jul 2015

Hoe zit het nou met ontwormen want zo weet ik nog niks erover. En wat over hartwormen? Moet ik mijn hond ertegen laten behandelen preventief? Mijn hond komt uit Roemenie,die heb ik geadopteerd pas geleden en is 4 maand oud.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 15 Jul 2015

Hoi Anne, ik weet helaas ook niet overal het antwoord op. Misschien is het een idee om het Online Groepsconsult van Tannetje Koning bij te wonen op 29 juli?! Dit wordt gegeven via een webinar bij de Zomerhof en daarin beantwoordt Tannetje live alle vragen die je maar voor haar hebt.

Desiree Tabbers
Door

Desiree Tabbers

op 13 Jul 2015

Mijn honden eten rauw vlees maar ontwormen is er niet bij. Dit wordt automatisch gedaan omdat ik de honden eens in de 3 weken een weekje groene leem geef met etherische oliën van oregano, tijm , basilicum en kurkuma. Dit voor acne van mijn oudste hond. Even ter aanvulling ik ben zelf aromatherapeut dus ik weet wat ik wat betreft de Etherische oliën. Wil je hier ook gebruik van maken ga dan naar een gediplomeerd aromatherapeut in je omgeving. Etherische oliën worden dan wel los verkocht maar zijn alles behalve onschuldig ,ook voor huisdieren.

Willy
Door

Willy

op 13 Jul 2015

Als 10jarige is een van mijn twee hondjes aan een lintworm overleden. We hadden dat hondje gekregen toen hij al wormen had. Hij at niet, maar vrat en bleef toch mager met een dikke buik. Wisten mijn ouders veel, dat hij wormen had? Sinds ik mijn honden Carnibest geef, ontworm ik ze niet meer. Toen een van mijn honden vlgs de DA wormen moest hebben, stond ik er op, dat hij eerst de ontlasting controleerde. Hij was verbaasd dat er geen wormen waren, maar geloofde niet mijn opvatting, dat het door de rauwe voeding kwam. Ik kijk wel altijd de ontlasting na, vooral als ze per ongeluk een vlo hebben opgelopen. Die lintwormervaring en dood van mijn kleine pup was traumatisch. Tannetjes adviezen volgde ik al, toen zij nog verbonden was aan Carnibest.

Alma
Door

Alma

op 13 Jul 2015

Onze 4 katten zitten nooit op de bak, ik weet dus niet of ze wormen hebben. Wel af en toe vlooien, dus moet je ook ontwormen (zegt de bijsluiter). Tegen die tijd eet onze Felix steeds meer brokjes en begint Jelo vaker te braken. Dan weet ik dat het weer tijd is voor de wormtablet en die krijgen ze dan alle vier.

Carla Westmaas
Door

Carla Westmaas

op 02 Sep 2015

ik heb 3 honden, waarvan er 2 dol zijn op katten poep..hier in de buurt, gooien de katten eigenaren (appartementen ) ze naar buiten..vinden waarschijnlijk een kattenbak te veel moeite.. Dus ligt er steeds meer. Ik weet gelukkig waar het vaak ligt ( in de plantsoenen met de gemengde losse grond) maar met 3 ben je niet altijd vlug genoeg. Ik baal hier vreselijk van..maar helaas. Dus daarom ontworm ik ze per seizoen met milbemax. Liever niet maar wil geen risico lopen. Ze hebben nooit vlooien, en daar behandel ik ze niet voor. Ze krijgen wel elke dag een pastille schapenvet met gefermenteerde knoflook..en dat werkt!

Elsa Bekelaar
Door

Elsa Bekelaar

op 11 Apr 2019

Hier boven las ik een bericht van Carla Post,zij geeft haar honden knoflook. Dat doe ik ook al jaren,maar dan knoflookpasta,uit een flesje,gewoon uit de supermarkt,van Inproba. Ik doe een flinke theelepel uitsmeren over 400 gr vers vlees. Nooit een worm en nooit een vlo gezien,echt helemaal top! Wel af en toe es een teek in het tekenseizoen,maar te verwaarlozen. Scheelt heel veel geld en is veel gezonder voor je dier!

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 13 Apr 2019

Dank je Elsa, voor deze waardevolle tip!!

Irene
Door

Irene

op 21 Jan 2020

Hoi Elsa, hoe vaak doe jij dat met die knoflook? Gr Irene

Reactie plaatsen