Hoe oud moet een kitten zijn om van zijn moeder weg te gaan?

Hoe oud moet een kitten zijn om van zijn moeder weg te gaan?

Hoe oud moet een kitten zijn om van zijn moeder weg te gaan?
Hoe oud moet een kitten eigenlijk zijn om van zijn moeder weg te gaan naar een nieuw huis? Hier worden veel discussie over gevoerd, er zijn ook veel aspecten die meespelen.  Er is een wettelijke termijn van 7 weken.  Dat betekent dat een kitten niet weg bij de moeder mag voor hij 7 weken oud is.

Waarop is die termijn van 7 weken gebaseerd?

Die termijn is vooral gebaseerd op het feit dat kittens nog drinken bij de moeder tot die tijd.   Maar er zijn meer factoren die een rol spelen.  Kittens leren nog heel veel van de moeder, ook na die 7 weken.  O.a. over de manier waarop katten met elkaar omgaan.  Dat zou ervoor pleiten om het kitten langer bij de moeder te houden.

Hoe oud moet een kitten van een raskat zijn om weg te gaan?

Bij raskatten  geldt dat een kitten  minstens tot een leeftijd van 13 weken bij de moeder blijft. Dit heeft ook andere redenen: de kittens kunnen dan volledig geënt (en dus beschermd) naar hun nieuwe eigenaar.  Soms zijn ze dan zelfs al gecastreerd/gesteriliseerd.  Je krijgt dan dus een kant-en-klaar kitten. Er zijn veel  factoren die een rol spelen.

Hoe oud moet een kitten zijn om van zijn moeder weg te gaan?

Om dus de vraag te beantwoorden: hoe oud moet een kitten zijn om van zijn moeder weg te gaan? is het antwoord duidelijk. Kittens leren tot ze 7 weken zijn, en daarna nog steeds, veel van hun moeder. Raskatten moeten tot 13 weken bij hun moeder blijven, zodat ze ingeënt en al bij hun nieuwe baasje thuis komen.

Om zelf met jouw kat of toekomstige kitten te praten hebben wij een prachtig e-book Gratis tips om zelf met jouw kat te praten geschreven. Je kunt hem nu helemaal gratis downloaden en zo kennismaken met het stappenplan om intens contact met jouw geliefde kat te maken.

Over de schrijver
Linda Beumer
Door

Linda Beumer

op 01 Jul 2015

Beste Annemieke, Het beste blijft een kitten minimaal 16 weken bij de moeder. In de natuur zal een moeder nooit een kitten eerder dan 16 weken afstoten. En dan alleen als de omstandigheden slecht zijn zoals bijvoorbeeld gebrek aan voeding. Poesjes blijven van nature hun leven lang bij de moeder en katertjes vergroten hun leefwereld als ze geslachtsrijp zijn om zo hun genen te verspreiden. Zoals je weet gaat het niet alleen maar om de melk maar ook om de opvoeding. De moeder leert de kittens met frustratie omgaan wanneer zij opstaat tijdens het drinken of wanneer zij de kittens steeds vaker wegstuurt. Dit maakt dat ze kunnen uitgroeien tot katten die tegen een stootje kunnen. Uit onderzoek is gebleken dat het vroegtijdig scheiden van kittens (<16 weken) kan leiden tot astma, angst, obesitas en zelfs agressie. Met vriendelijke groet, Linda

Harvey
Door

Harvey

op 27 Feb 2015

Een kennis had vroeger een poes, een Balinees. Het was een lief dier, erg aanhankelijk. Maar ook een vreselijk drukke kat, op het neurotische af. Als ik het me goed herinner, heeft die kennis haar toen vrij vroeg opgehaald uit dat nest. Ik vraag me af of dat niet te vroeg was al weet ik niet meer met hoeveel weken dat was. Maar het was echt een klein schattig katje en dan is het zo moeilijk om jezelf te dwingen zo'n dier niet te vroeg uit zijn omgeving weg te halen.

Reactie plaatsen