Hoe kun je een opgesloten vogel helpen?

Hoe kun je een opgesloten vogel helpen?

Recent kregen we het onderstaande verhaal van Cynthia. Cynthia volgt de Online cursus Communiceren met Dieren, vanaf de plek waar zij het fijnst werkt. Ze schrijft:
“Op een morgen loop ik door de bedrijfshal en ineens hoor ik wat, maar weet niet waar het geluid vandaan komt. En dan vliegt er ineens een vogel over mij heen. Aan de manier van vliegen zag ik zijn paniek en angst..”

Hoe kun je een opgesloten vogel helpen?

In de bedrijfshal zit een lange lichtstraat waar daglicht door naar binnen komt, en de aandacht van de vogel trekt.  En het eerste wat bij mij op komt is dat hij hier alleen niet uit komt en dit zal hem zijn leven kosten.  Vangen is geen optie daarvoor zit hij te hoog en hij zit niet stil, hij vliegt – ijsberend- van links naar rechts en van voor naar achter.  Ondertussen heb ik een buitendeur open gezet maar voor de vogel zal het een hele klus zijn om deze deur te vinden aangezien deze niet in deze ruimte is waar de vogel verblijft, maar een ruimte verder.  Wat kan ik toch doen? Geen idee?

Ik heb geen idee hoe ik de vogel kan helpen…

Hopen op het beste en terug naar mijn kantoor om te werken. Al werkend blijft de vogel door mijn hoofd spoken, ik zou het heel erg vinden als hij zich dood zou vliegen, nee dat wil ik ook niet… Maar wat kan ik doen als ik niet bij hem kan komen? Een aantal medewerkers zitten achter de vogel aan te rennen in de hal. Ze snappen niet dat het de vogel banger maakt en niet helpt. De mensen bedoelen het goed dus ik laat ze maar, misschien hebben ze wel succes en krijgen ze de vogel buiten.

Kan de dierenambulance iets voor de vogel betekenen?

Inmiddels drie uur verder en de vogel vliegt nog steeds in paniek rond in de ruimte tegen de lichtstraat aan. De mensen binnen negeren hem en doen hun werk. En ik heb ondertussen al eens gebeld met de dierenambulance, misschien kunnen zij de vogel helpen? Met veel zuchten en moeite had ik de medewerkster van de dierenambulance zover, ze zet ons op de route.
Nu maar hopen dat de vogel het zolang uit houdt. Zo te zien is het een jong vogeltje. Nu maar hopen dat de stress hem niet te veel wordt…

Kan ik met de vogel proberen te praten?

En ineens, vier uur later, valt bij mij een kwartje. Waarom ga ik niet tegen hem praten?
Ik weet dat ik me moet openstellen en onvoorwaardelijke liefde aan een dier mag geven om in contact te komen – mijn eigen interpretatie op dat moment- (gelezen in het mooie boek Dieren – Sprekend als Mensen van Mieke) maar ja, met de cursus ben ik pas bij hoofdstuk 1.5  dus kan ik dit wel? Maar doe ik het niet, is de vogel ook aan zijn lot overgelaten.

Daar ga ik dan. Eerst de vogel vinden en ik concentreer me op de vogel en geef hem mijn onvoorwaardelijke liefde. Ik vraag hem om rustig te worden.  Geen reactie. De vogel vliegt nog steeds heel onrustig door de lucht tegen de lichtkoepels aan en lijkt geen aandacht voor mij te hebben.

Stel dat iemand je hoort, ze verklaren je voor gek!

Niet opgeven is mijn gedachte. Nog een keertje proberen.
Niemand is in de buurt, stel je voor dat iemand me hoort, dan verklaren ze me toch voor gek… Niet dan? Ik doe er niets op uit, ik wil de vogel helpen. Ik begin gewoon hardop te praten. “Lieve vogel ik wil je helpen om veilig buiten te komen, maar dan wil ik graag dat je rustig wordt, anders lukt het me niet.”

Ik stel voor dat je even stopt met vliegen en even gaat uitrusten. Gewoon hier binnen en dat je naar me luistert. Ik kan je helpen als je dat wilt. Ondertussen blijft de vogel vliegen, van links naar rechts, terwijl ik dit tegen hem vertel. En ineens gaat hij aan de overkant van de hal, schuin tegenover me, op een rand zitten en lijkt me aan te kijken.

Maar ik ben zo bang…

Dus ik begin weer te praten. “Lieve vogel, ik heb je hier beneden een deur open gezet waardoor je naar buiten kunt vliegen. Jij vliegt nu steeds naar boven maar daar is geen uitgang voor jou, alles is daar dicht. En je doet jezelf alleen maar pijn als je tegen de wanden en koepels blijft aanvliegen. Kom een beetje omlaag, dan kan ik je laten zien welke kant je mag opvliegen.”

En in eens komt er een zin bij mij binnen:
“Ja, maar ik ben zo bang.”

Zonder af te vragen of ik dit nu zelf verzin (achteraf twijfel ik daar wel aan, maar op het moment niet) ga ik in gesprek met de vogel.

“Ik snap dat je bang bent lieve vogel, maar ik wil je helpen veilig buiten te komen. Zodat je weer vrij bent en kunt eten en van de zon kunt genieten. Je hoeft niet bang te zijn, je bent een mooie, sterke vogel.” (In mijn gedachte moest ik hem toch wat moed inpraten).

– “Ik ben zo moe…” zegt hij me.

Zodra jij er klaar voor bent ga ik je helpen

“Lieve vogel, je mag zo lang als je wilt blijven zitten waar je nu zit. Zodra je er klaar voor bent zal ik je vertellen je hoe je buiten kunt komen. Zo onrustig als hij voorheen continu bleef vliegen, zo rustig blijft hij nu zitten. Ik verroer me niet en blijf oogcontact houden met de vogel terwijl ik het mijn onvoorwaardelijke liefde stuur. “Ik vraag je mij te vertrouwen dan help ik je veilig naar buiten.”

– “Ik vertrouw je.”

Ik besluit plaatjes in gedachte plaatjes maken van de route en vertel hoe de plaatjes eruit zien. De hele route vertel ik hem. Maar wat doe ik nu? Afwachten? De vogel zit nog steeds rustig op zijn plekje.
Ik vraag de vogel of hij wil of ik bij hem blijf of dat ik met mijn werk door kon gaan. ik krijg door dat ik met mijn werk door kan gaan, dus ik loop rustig terug naar mijn kantoor.

Een half uurtje later ga ik nog eens kijken en ja hoor, de vogel zit nog steeds op zijn plekje. Ik vraag of alles goed is.

“Ja hoor.”
Mooi, ik weer terug naar mijn bureau.

De vogel is naar buiten gevlogen!

Nog geen 10 min. later komt een medewerker naar mijn bureau en zegt dat de vogel naar buiten is gevlogen. Uit zijn verhaal blijkt dat het beestje naar buiten is gevlogen via de route die ik hem heb verteld. In gedachte spreek ik nog tegen de vogel en vertel hem hoe trots ik op hem ben.

En ik hoor het volgende: “Dank je wel” (Ik hoor opluchting en blijheid in zijn bedankje).

Als dit het begin is van iets moois dan hoop ik dat ik nog vaak dieren zo mag gaan helpen. Wij vonden dit een zeer mooie inspiratie, wat vond jij ervan? En heb je iets soortgelijks meegemaakt voor of na de cursus? We lezen het graag hieronder als reactie op dit bericht.

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt.Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Edith Klerk
Door

Edith Klerk

op 21 Aug 2015

Ik weet wat voor gevoel het is als je een dier zo goed kunt helpen. Ik krijg bijna tranen in mijn ogen. Ik zou ook heel graag de cursus "communiceren met dieren" willen volgen, maar woon helaas in het westen van het land. De afstand is te ver, ik woon in Zwaag. Bedankt voor de mooie verhalen! Edith Klerk

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 21 Aug 2015

Hallo Edith, dan hebben we goed nieuws voor jou. Onze cursus 'Communiceren met Dieren Online' is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal online te volgen. Je hoeft er de deur dus niet voor uit! En toch heb je ook live contact met de coaches, allemaal via de computer. Dus ik zou zeggen, 'Wat houdt je nog tegen?' ;-))) Hieronder vind je een link voor het geval je meer wilt weten.https://dierentolk.nl/cursus-communiceren-met-dieren/

Helen
Door

Helen

op 08 Mar 2016

Mijn Eerste Echte Keer, Nu, zo'n 5,5 (!) jaar na het hebben gevolgd van de cursus communiceren met dieren ben ik er pas echt mee aan het beginnen. Door het werken op een kinderboerderij en sinds kort ook in een asiel is mijn wens om met de dieren een duidelijker contact te hebben steeds groter geworden. Gisteren heb ik voor het eerst ingetuned op een dier waar ik me zorgen over maakte: een bijna 10 jaar oud dwerggeitje, Caramella, waarvan de hoefjes bekapt moesten worden. Met Caramella is elke behandeling die zij moet ondergaan een drama, of het nou gaat om een algemene check op haar conditie of zoals in dit geval het bekappen van de hoefjes, handelingen die op zichzelf pijnloos zijn maar een enorme hoeveelheid stress bij haar veroorzaken. Steevast zijn dit beproevingen voor alle partijen en steevast eindigen ze in een volkomen overstuur-zijnd geitje, dat trillend en bevend en met wijd opengesperde ogen van angst zichzelf een hoekje in heeft gemanoeuvreerd. Dat is zo naar om te zien dat ik me al enige tijd nogal zorgen maakte: hoe kon ik haar geruststellen? En laten weten dat het geen pijn zou doen, dat ze niet bang hoefde te zijn, en dat het belangrijk was dat ze rustig zou blijven?Ruim voordat de hoevenkap-actie zou gaan plaatsvinden heb ik gisteren een foto van Caramella op mijn computerscherm gezet en ben me op haar gaan concentreren: ik stuurde haar al mijn liefde en ben gaan vertellen waarover ik contact met haar wilde. Ik vertelde wat er op het programma stond voor over een paar uur, en wat er precies zou gaan gebeuren: zowel in woorden als in plaatjes stuurde ik alles richting haar afbeelding. Daarna zei ik dat ze niet bang hoefde te zijn, dat het geen pijn zou doen. Dat het belangrijk was dat ze rustig zou blijven. Dat heb ik een heleboel keer herhaald. Tussendoor ving ik op "wil je er alsjeblieft bij zijn?" Ik heb gezegd dat ik er niet bij zou zijn, maar dat ik wel aan haar zou denken. En dat ik er vanmiddag wel zou zijn om haar weer te aaien.Toen ik in de middag op de boerderij kwam bleek dat de actie niet gelukt was: de schaar bleek te bot en ze waren aan Caramella niet eens begonnen. Bovendien hoorde ik dat Caramella de hele ochtend nogal aan het hoesten was geweest, wat ze bij vlagen wel vaker heeft maar dat het nu wel heel erg was. Overigens is dit meerdere malen door een veearts onderzocht maar er werd nooit iets zorgwekkends gevonden. Ik voelde me meteen schuldig en bedacht dat ik haar dan waarschijnlijk tóch zenuwachtig had gemaakt door te vertellen wat er zou gaan gebeuren.Ze stond buiten onder een afdakje en de zon scheen op haar. Ik liep naar haar toe, knielde op een klein afstandje rustig naast haar en strekte mijn arm uit. Ik zei dat het me speet als ik haar toch nerveus had gemaakt met mijn verhaal, maar dat ik graag wilde dat ze het wist van tevoren, dat het niet zo plotseling en onverwacht zou zijn en dat ik het zo naar vind als ze zo overstuur raakt. Dat dat écht niet nodig was, want dat het écht geen pijn zou gaan doen. Ineens, ik bevond me links schuin voor haar, tilde Caramella haar linkervoorpootje op en bewoog haar hoefje naar voren. Deze raakte de grond nu nét, maar zonder dat ze haar gewicht op het pootje had. Dit heb ik nog nooit bij haar gezien: als Caramella staat, dan stáát ze. Op 4 poten, doodstil, en op alle 4 de poten gewicht. Het enige moment waarop er even geen gewicht op 1 van haar pootjes rust is als ze loopt, maar dat deed ze niet, ze bleef staan en wel op 3 poten. Ik voelde me verrast, blij en vooral ontroerd: ze had me begrepen! Haar vragende blik en dit vooruitgeschoven hoefje interpreteerde ik, los van dat ze daarmee naar mijn idee aangaf precies te hebben begrepen wat haar was verteld, als: 'waarom is het niet doorgegaan, dat met die hoeven? Hoe gaat het nu verder?" Ik negeerde mijn ratio en bleef op de intuïtieve automatische piloten-weg die ik was ingeslagen. Ik vertelde haar dat de schaar te bot was gebleken om te kunnen gebruiken en dat die eerst moest worden geslepen. Het zou nu voor volgende week op het programma staan. En ik beloofde haar dat ik de schaar nog aan haar zou laten zien zodat ze weet hoe die eruit ziet. Na nog wat geaai heb ik haar gezegd dat ze nu maar gewoon even moest gaan liggen en wat van de zon moest gaan genieten. Ik ging overeind staan en draaide me om om weg te lopen. Vanuit mijn ooghoek zag ik hoe ze zich in het stro neervlijde, in de zon. Ze hoestte nog een keer haar flinke hoest. De rest van de dag is het stil gebleven...

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 11 Mar 2016

Wat geweldig en ontroerend, Helen! Fijn dat voor jou nu blijkbaar de tijd rijp is om iets met je vaardigheden te gaan doen. We hopen dat je op deze manier voor vele dieren iets zult kunnen betekenen! Dank je voor het delen van je verhaal en succes in de toekomst met het communiceren met dieren!

Hanneke
Door

Hanneke

op 02 Apr 2019

Heel mooi verhaal Helen en wat goed dat je hebt toegepast wat we hebben geleerd. Ik heb een soortgelijk geval ook op mijn werk meegemaakt. Een zwaluw kon niet meer naar buiten in het trappenhuis en bleef maar tegen een dicht raampje aanvliegen. De eerste reaktie van mensen, mijn collega's was ook opjagen naar een raam dat open was gedaan, met hetzelfde gevolg als jij omschreef; paniek, angst, onzekerheid in de Vogel. Ik wachtte tot al mijn collega's het zat waren en weg gingen en maakte harts contact met de zwaluw. Ik legde hem uit; 'Ik wil het zelfde als jij, dat je weer vrij buiten kan Vliegen, wees kalm' Ik pakte een stoel erbij en legde uit dat ik hem zou pakken en door het stukje open raam (dat ook niet verder open kon) een eindje verder weg zou laten Vliegen. Ik liet het hem in plaatjes zien zoals we geleerd hadden als je iets van een dier wilt. Het vogeltjes liet zich zonder probleem pakken en hij was binnen een mum van tijd buiten. Eigenlijk stond ik er zelf van te kijken hoe makkelijk het eigenlijk is en hoe gevoelig en ontvankelijk dieren zijn, vooral als je zelf kalm bent en dingen zonder heisa doet vanuit het gevoel van liefde en behulpzaamheid. Tien minuten later kwam er een collega stralend naar binnen met een 'Oh, de Vogel heeft de uitgang zelf gevonden'............... hihi. Zalig om zo te kunnen bijstaan.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 02 Apr 2019

Geweldig Hanneke, heel mooi gedaan! Dank je voor het delen van je verhaal.

Reactie plaatsen