Hoe komt het dat mijn kat opeens agressief is?

Hoe komt het dat mijn kat opeens agressief is?

Hoe komt het dat mijn kat opeens agressief is?
Huiskatten zijn  van nature niet agressief. Ze zullen altijd een conflict willen vermijden.  Maar soms lukt dat niet.  En dan kunnen het angstaanjagende dieren zijn, want ze hebben veel wapens ter beschikking. Maar als een kat agressief is, is er altijd een reden. De kunst is om die reden te achterhalen.

Hoe komt het dat mijn kat opeens agressief is?

Dat kan angst zijn, of te maken hebben met de situatie. Er kunnen bijvoorbeeld te veel andere katten in het territorium zijn of de moederpoezen kunnen zeer beschermend zijn naar de jonge kittens toe. Het kan allemaal, want er zijn veel verschillende soorten agressie.

Hoe weet je wanneer een kat agressief gaat worden?

Daarom is het belangrijk goed op de kat te letten, wanneer laat hij/zij agressie zien, welke lichaamssignalen zijn te herkennen, waar gebeurt het vooral? Misschien is het in een bepaalde omgeving, of met specifieke andere katten in zijn of haar buurt. Het kan bovendien agressie zijn door pijn, door angst of juist door frustratie. Lichaamstaal is lastig af te lezen, maar je kunt het soms wel zien wanneer een kat agressief is. Denk maar eens aan een hele dikke staart, een hoge rug of wanneer de kat blaast.

Wanneer biedt gedragstherapie voor een kat een oplossing?

Vrij duidelijk was het bij een moederpoes die vol aanviel toen een andere kat van schrik in de nestkist sprong.  Zij vertoonde duidelijke maternale agressie.  Normaal gaat dat over als de kittens een aantal maanden oud zijn, maar hier was wel wat extra actie nodig omdat  er ook een beetje  redirectieve(oversprong)agressie een rol speelde. Ze was geschrokken van de kat die plotseling haar veilige plek in sprong.  En die schrik werd omgezet in agressie.  De katten hebben een tijdlang gedragstherapie gehad om weer aan elkaar te wennen. Dankzij de therapie gaat het nu weer helemaal goed.

Wil jij zelf leren om met jouw eigen kat te spreken? Bijvoorbeeld om haar te begrijpen of te voorkomen dat zij agressief wordt? Dan hebben wij een gratis minicursus voor jou! Download hier het fantastische gratis e-book Gratis tips om met jouw kat te praten. Het staat vol audio- en videomateriaal om stap voor stap te ontdekken wat jouw kat jou wil vertellen.

Over de schrijver
Harvey
Door

Harvey

op 26 Feb 2015

Mijn kat, een vrouwtje, was een heel bange kat toen ik haar kreeg. Ik probeerde vertrouwen op te bouwen, maar soms was ik iets te enthousiast. Dan ging ik wat te snel en op die paar momenten heb ik een oplawaai van haar gekregen. De afgelopen maanden gebeurt dat niet meer en ik heb mezelf aangeleerd heel goed naar haar te kijken. Als ze me af en toe zat is, zie ik haar onrustiger worden. Ze zwaait onregelmatiger met haar staart, zet grote(re) ogen op en haar oren gaan platter staan. Ik geloof echt dat het herkennen van gedrag belangrijk is. Een kat mept niet zo maar.

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2015

Wat vervelend te horen dat je af en toe geslagen bent. Maar gelukkig gaat het nu beter en kijk je nu naar haar reactie. Het herkennen van gedrag is zeker belangrijk. Daarop kan dan vervolgens worden ingespeeld. En daarmee help je zowel het dier als jezelf.

Anna
Door

Anna

op 11 Dec 2016

Ik liet mijn kat even naar buiten en ongeveer 1 uurtje later kwam hij terug naar binnen maar toen kwam er een soort van zwart slijk van hem, en hij begint nu de hele tijd te miauwen en te blazen als ik bij hem ben.Ook verschuilt hij zich de hele tijd. Kunnen jullie mij helpen want ik weet niet wat het is??? Alvast bedankt.

Joke van het Zomerhof-team
Door

Joke van het Zomerhof-team

op 12 Dec 2016

Hallo Anna, wat naar voor je kat en voor jou. Je zou kunnen denken aan een consult bij één van onze dierentolken. Dan kan je kat vertellen wat er is gebeurd of wat er aan de hand is. Je kunt kijken bij Aanvraag Consult op de site, of een mailtje sturen naar info@dezomerhof.nl Sterkte in ieder geval!

Reactie plaatsen