De heksenjacht opnieuw geopend.
En veel mensen hebben het niet eens in de gaten.
Vandaag de dag sluipt de heksenjacht er langzaam in.
Als gevolg van de vernieuwde regelgeving van de overheid, van Europa.
De kruidenvrouwtjes waren autonoom
Een paar eeuwen terug ging het nog om de autonome kruidenvrouwtjes. Zij konden zichzelf bedruipen, redden zichzelf met hun eigen moestuintje. Ze haalden hun geneeskrachtige kruiden uit te natuur en hielpen als vraagbaak met hun kennis vele dorpsbewoners van hun ziektes af.
De kruidenvrouwtjes waren niet afhankelijk van het bestuur
Zo’n eigengereid kruidenvrouwtje betekende wel een gevaar voor de machthebbers van de stad. De regelgevers wilden graag alle macht zelf in handen houden. Zij beseften toen al dat kennis macht was. Dus ook dat kruidenvrouwtjes macht hadden omdat ze kennis hadden die de machtshebbers ontbeerden. En dat vond het bestuur niet fijn.
Het volk was bang voor demonen en tovenarijen
Dus begonnen de bestuurders de kruidenvrouwtjes in kwaad daglicht te stellen. Begonnen ze de bevolking tegen de kruidenvrouwtjes op te stoken. Eeuwen geleden was het volk nog erg bevattelijk voor verhalen over demonen, spoken, tovenarijen en boze geesten. Dus was het niet een heel grote kunst om kruidenvrouwtjes in een kwaad daglicht te stellen. Ze als heks te bestempelen. Het volk zo bang te maken voor hun toverkunsten dat deze ze met plezier naar de brandstapel reed.
Veel kennis ging in rook op
Vier eeuw geleden werd in Nederland het laatste kruidenvrouwtje als heks verbrand. En met haar ging een onschatbare hoeveelheid kruidenkennis en -ervaring in rook op die eeuwenlang zorgvuldig van moeder op dochter was overgegeven. De afgelopen tientallen jaren zijn we weer begonnen met het heropdoen van verloren gegane kennis. De farmaceutische industrie heeft heel veel van die kennis in handen.
Maar houdt deze voornamelijk voor zichzelf. Van elk natuurlijk geneesmiddel, maakt de farmacie een chemische variant waarop ze octrooi aanvraagt. Dit octrooi voorkomt dat andere fabrikanten hetzelfde middel kunnen fabriceren. Waardoor degene die de chemische variant heeft geproduceerd, het alleenrecht heeft op verkoop van dat middel. En waardoor ze de prijs van dat middel winstgevend hoog kunnen houden.
De farmaceutische industrie is een grootmacht geworden
Door deze octrooien is de farmaceutische industrie een grootmacht geworden. Grootmachten bemoeien zich met alles dat los en vast zit. Uiteindelijk gaat die bemoeizucht zo ver dat het de gezondheid van de mensheid schaadt. De farmacie is een bedrijfstak die, net als elk ander bedrijf gebaat is bij het maken van winst en het zorgen voor het bedrijfsbelang en de continuïteit. Dat de farmacie daarbij steeds minder denkt aan het welzijn van de mensen die hun pillen slikken, is onderdeel van het spel.
Ritalin
Ritalin is een van de vele voorbeelden. Op een bepaald moment was er een pil ontwikkeld die mensen rustig maakte. Hierop is bedacht dat het handig zou zijn als er een naam voor een ziekte zou worden bedacht voor mensen die van nature wat drukker zijn dan andere mensen, of mensen die allergisch en dus druk reageren op chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. En zo is de naam ADHD bedacht.
Eerst was er dus het medicijn en vervolgens ontstond er een ziekte.
De ontdekker van het werkende stofje in Ritalin, heeft deze gang van zaken vlak voor zijn sterven opgebiecht: ADHD bestaat helemaal niet. Zo vertelde hij. Die ziekte hebben we zelf verzonnen.
Natuurgeneeskunde is weer gaan opbloeien
De laatste jaren is ook de natuurgeneeskunde weer gaan opbloeien. Fytotherapie, aromatherapie, het werken met esotherische oliën, biologische landbouw, ecologische landbouw … het zijn allemaal termen die steeds vaker gebezigd en dus steeds normaler worden.
En met internet aan haar zijde kan Jens en Allemens haar natuurlijke producten aan het volk verkopen.
En dat is nu net wat de farmacie niet wil. De farmacie wil het alleenrecht. Wil niet dat mensen over de kennis beschikken waarmee ze zichzelf gezond kunnen houden. Want aan gezonde mensen valt geen pillen te verkopen en dat is weer niet goed voor de winstmarges van het bedrijf.
De mond van natuurkundigen wordt gesnoerd
En daarom wordt de mensen die wel kennis hebben van natuurgeneeskunde, vroeger waren dat de kruidenvrouwtjes, de mond gesnoerd of worden zij belachelijk gemaakt. Onze huidige Minister Schippers spreekt daar een aardig mondje over mee. Ze haalt de traditionele geneeskunde onderuit en spreekt ze aan als kwakzalvers.
Het monddood maken gebeurt in de vorm van het verbieden van het delen van kennis. Ik geef je een voorbeeld van een bepaald soort mineralen dat wij zelf gebruiken. Schindele’s mineralen. Het werkt perfect, het reinigt je lijf, het is goed en voedzaam voor je hele systeem.
’s Avonds voordat je naar bed gaat een theelepel innemen en je mineralenhuishouding werkt ’s nachts je systeem bij. Goed voor mens, dier, plant … Maar wat wil nu het geval? Op een bepaald moment konden wij onze Schindele’s niet meer kopen. Ze hadden alleen nog Schindele’s voor in bad! De winkel had onze vertrouwde Schindele’s niet meer in de bestellijsten staan. Het was niet meer te krijgen. Alleen nog het spul voor in bad. Maar dat wilden wij dus niet. Dus belden wij onze leverancier.
Heksenjacht opnieuw geopend
Nu bleek dat de nieuwe regelgeving (we schrijven eind 2012) verbood dat er nog op de verpakking stond dat de mineralen bestemd waren om in te nemen. Dus was de leverancier verplicht om het etiket te wijzigen in: alleen geschikt voor gebruik in bad!
Maar dit gold niet alleen voor deze mineralen … op heel veel producten mag op de verpakking niet meer komen te staan waarvoor ze bedoeld zijn. Wat mij betreft geldt: de heksenjacht opnieuw geopend en die trend heeft nieuw leven ingeblazen gekregen door Minister Edith Schippers die haar eigen connecties heeft als harlekijn van de farmaceutische industrie.
Een petitie voor het aftreden van Schippers
Op petitie.nl staat een petitie die begin januari 2014 dagelijks door 1000(!) mensen wordt ondertekend en waarin zij het aftreden eisen van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het laatste waar zij immers mee bezig is, is met de gezondheid en het welzijn van het volk. Dus dan kan zij over die tak maar beter geen minister zijn.
Wil jij hier iets over zeggen? Heb jij hier een (andere) mening over? Wil jij iets toevoegen?
Deel je verhaal met ons. Wij zijn er nieuwsgierig naar.
elise
op 26 Jan 2014Mieke Zomer
op 29 Jan 2014