Dode kalfjes als gevolg van loslopende honden. Als hondenwandelaar kun je het je niet voorstellen. Wat zou jouw hond in vredesnaam te maken kunnen hebben met dode kalveren?
Je ziet nooit kalfjes in de graslanden waar jij met je hond langsloopt. En bovendien zou jouw hond er, als die kalfjes er al zouden zijn, nooit achteraan gaan. Daarvoor luistert ie te goed.
Onwetendheid bij hondenwandelaar
Veel hondenwandelaars weten niet dat het gevaar uit een heel andere hoek komt. Beseffen niet dat hun loslopende hond in de weilanden waar geen vee te zien is, toch enorm veel schade kan aanrichten.
En daarom schrijf ik dit artikel. Om aandacht te vragen voor de boer. Aandacht voor zowel de boer die regulier boert als voor de ecoboer. Want beiden doen hun best er iets moois van te maken.
Je hond laten rennen in een weiland
De Zomerhof ligt aan het Buurserzand. Samen met het Witteveen en het Haaksbergerveen goed voor ca 1000 ha uitgestrekt natuurgebied. Uren en uren kun je hier wandelen. Tussen al die natuurgebieden kom je al wandelend met je hond ook weilanden tegen. Je kunt ervan uitgaan dat alles dat groen is, mooi groen is, weiland is. Weiland dat door een boer wordt onderhouden. Leuk om daar een keer een balletje in te gooien. Op sommige weilanden zie je af en toe runderen lopen, op andere helemaal niet. Daar staat niet eens een hek omheen. Daar kun je dus helemaal los met je hond. De maaiers van de boer en de hooirapers komen die stokken en de niet teruggevonden balletjes vanzelf wel een keer tegen.
En mochten die speeltjes in het voer van de koeien terecht komen, dan is het nog geen ramp. De koeien zullen rustig om het speeltje heen eten en zo heeft de boer weer een mooi speeltje voor zijn eigen hond.
Geloof mij. Boeren hoeven zelden speeltjes voor hun honden te kopen ;-)
Die speeltjes en die stokken … kijk, de boer zit er niet op te wachten, maar hij kan ermee leven, het kost hem niet zijn kalveren.
Als dus niet het najagen van kalveren het gevaar is.
En niet de balletjes en de stokken die door onze honden niet worden teruggevonden … waarin schuilt dan het gevaar?
Kan die ene hondendrol kwaad?
Voor de boer wordt het pas gevaarlijk als onze hond in die mooie groene wei poept!
Nu kun je je afvragen … hoezo. Die ene hondendrol van mijn hond, die zou kwaad kunnen? En die enorme vlaaien van die koeien dan … !
Maar heus, daarin schuilt wel degelijk het gevaar.
In de drol van jouw hond.
Honden kunnen namelijk een bacterie bij zich dragen. Een bacterie met de naam
Neospora caninum. De hond is de drager van de bacterie waar onze Fikkie doorgaans overigens zelf helemaal geen last van heeft.
De cyclus van Neospora
Als jouw hond deze bacterie bij zich draagt en vervolgens een mooie drol draait in de wei van de boer, komt deze bacterie uiteindelijk terecht in het voer van de koe. Zelfs als er na een paar weken van deze drol helemaal niks meer over lijkt te zijn, zit de bacterie in het gras.
Via haar voer krijgt de drachtige koe dan deze bacterie binnen. En deze bacterie zorgt ervoor dat het kalfje dat zij bij zich draagt, sterft en versteent, vervroegd wordt afgedreven en het levenslicht in elk geval nooit te zien krijgt.
Neospora in de koe
Bij koeien geeft Neospora enorme vruchtbaarheidsproblemen. Deze problemen zijn o.a. abortus, versteende vruchten en slechte vruchtbaarheid. Een koe die besmet is, blijft haar leven lang besmet. Bovendien is zo’n tachtig procent van de kalveren die ze krijgt ook besmet. Medicijnen of vaccins tegen Neospora zijn er (nog) niet.
Je begrijpt dat de schade als gevolg van Neospora enorm in de papieren kan lopen.
Hoe voorkom je dat jouw hond Neospora (over)draagt
- Voorkom dat je hond zich kan besmetten. Mocht je hond een nageboorte, vruchtwater of een verworpen vrucht van een koe in een weiland vinden, voorkom dan dat jouw hond deze opeet of opdrinkt.
- Voorkom dat de uitwerpselen van de hond in contact komen met voer (=gras) of water voor rundvee.
Ook gevaarlijk: netjes poepen naast het pad
Zelfs als je je hond aanlijnt langs een groen weiland dat bedrijfsgoed is van een boer, bestaat het gevaar van genoemde besmetting: je hebt de hond netjes aan de lijn, hij gaat er even lekker voor zitten en deponeert zijn drol net op het randje van het weiland, net naast het pad. Dat is wel handig voor de wandelaars na jou. Maar net naast het pad, wil ook vaak zeggen: net binnen de afrastering van het weiland.
Hoe jammer het vaak ook is omdat je hond er zo lekker kan uitrennen: laat je hond maar liever niet spelen in het weiland van de boer.
Duizenden euro’s aan onderzoekskosten
Natuurlijk gunt de boer jou en je hond een verzetje maar als dit verzetje uiteindelijk duizenden en duizenden euro’s aan onderzoekskosten voor de dierenarts, dode kalveren en besmette koeien kost, misschien kun je dan begrijpen waarom een boer niet blij is met honden in zijn weiland.
Vermogen kwijt aan dierenartskosten
De boer is niet een zeikerd, hij is niet een zuurpruim. Zeker niet nu je weet dat honden in zijn weiland hem heel veel inkomen kunnen gaan kosten. Inkomen dat hij dan kwijt is aan de dierenarts, het laboratorium en de kadaverophaaldienst en zo. Inkomen dat hij dan niet kan besteden aan bijvoorbeeld een lekkere automatische borstel voor de koeien of iets anders aardigs voor zijn dieren.
Heb je het gevoel dat op dit artikel wilt reageren? Doe dat gerust. Graag horen wij van jou wat jouw visie is op het los laten lopen van je hond.
yvette
op 23 Oct 2013Mieke Zomer
op 23 Oct 2013Paul
op 11 Aug 2015Irene
op 14 Aug 2015het Zomerhof-team
op 14 Aug 2015Esther
op 14 Aug 2015wendy schlagwein
op 14 Aug 2015het Zomerhof-team
op 16 Aug 2015Karen Hartog
op 12 Sep 2015Mieke Zomer
op 12 Sep 2015