Dode kalfjes als gevolg van loslopende honden

Dode kalfjes als gevolg van loslopende honden

Dode kalfjes als gevolg van loslopende honden. Als hondenwandelaar kun je het je niet voorstellen. Wat zou jouw hond in vredesnaam te maken kunnen hebben met dode kalveren?
Je ziet nooit kalfjes in de graslanden waar jij met je hond langsloopt. En bovendien zou jouw hond er, als die kalfjes er al zouden zijn, nooit achteraan gaan. Daarvoor luistert ie te goed.

Onwetendheid bij hondenwandelaar

Veel hondenwandelaars weten niet dat het gevaar uit een heel andere hoek komt. Beseffen niet dat hun loslopende hond in de weilanden waar geen vee te zien is, toch enorm veel schade kan aanrichten.

En daarom schrijf ik dit artikel. Om aandacht te vragen voor de boer. Aandacht voor zowel de boer die regulier boert als voor de ecoboer. Want beiden doen hun best er iets moois van te maken.

 Je hond laten rennen in een weiland

De Zomerhof ligt aan het Buurserzand. Samen met het Witteveen en het Haaksbergerveen goed voor ca 1000 ha uitgestrekt natuurgebied. Uren en uren kun je hier wandelen. Tussen al die natuurgebieden kom je al wandelend met je hond ook weilanden tegen. Je kunt ervan uitgaan dat alles dat groen is, mooi groen is, weiland is. Weiland dat door een boer wordt onderhouden. Leuk om daar een keer een balletje in te gooien. Op sommige weilanden zie je af en toe runderen lopen, op andere helemaal niet. Daar staat niet eens een hek omheen. Daar kun je dus helemaal los met je hond. De maaiers van de boer en de hooirapers komen die stokken en de niet teruggevonden balletjes vanzelf wel een keer tegen.

En mochten die speeltjes in het voer van de koeien terecht komen, dan is het nog geen ramp. De koeien zullen rustig om het speeltje heen eten en zo heeft de boer weer een mooi speeltje voor zijn eigen hond.

Geloof mij. Boeren hoeven zelden speeltjes voor hun honden te kopen ;-)

Die speeltjes en die stokken … kijk, de boer zit er niet op te wachten, maar hij kan ermee leven, het kost hem niet zijn kalveren.

Als dus niet het najagen van kalveren het gevaar is.
En niet de balletjes en de stokken die door onze honden niet worden teruggevonden … waarin schuilt dan het gevaar?

Kan die ene hondendrol kwaad?

Voor de boer wordt het pas gevaarlijk als onze hond in die mooie groene wei poept!
Nu kun je je afvragen … hoezo. Die ene hondendrol van mijn hond, die zou kwaad kunnen? En die enorme vlaaien van die koeien dan … !

Maar heus, daarin schuilt wel degelijk het gevaar.
In de drol van jouw hond.

Honden kunnen namelijk een bacterie bij zich dragen. Een bacterie met de naam
Neospora caninum. De hond is de drager van de bacterie waar onze Fikkie doorgaans overigens zelf helemaal geen last van heeft.

De cyclus van Neospora

Als jouw hond deze bacterie bij zich draagt en vervolgens een mooie drol draait in de wei van de boer, komt deze bacterie uiteindelijk terecht in het voer van de koe. Zelfs als er na een paar weken van deze drol helemaal niks meer over lijkt te zijn, zit de bacterie in het gras.

Via haar voer krijgt de drachtige koe dan deze bacterie binnen. En deze bacterie zorgt ervoor dat het kalfje dat zij bij zich draagt, sterft en versteent, vervroegd wordt afgedreven en het levenslicht in elk geval nooit te zien krijgt.

Neospora in de koe

Bij koeien geeft Neospora enorme vruchtbaarheidsproblemen. Deze problemen zijn o.a. abortus, versteende vruchten en slechte vruchtbaarheid. Een koe die besmet is, blijft haar leven lang besmet. Bovendien is zo’n tachtig procent van de kalveren die ze krijgt ook besmet. Medicijnen of vaccins tegen Neospora zijn er (nog) niet.
Je begrijpt dat de schade als gevolg van Neospora enorm in de papieren kan lopen.

Hoe voorkom je dat jouw hond Neospora (over)draagt

  • Voorkom dat je hond zich kan besmetten. Mocht je hond een nageboorte, vruchtwater of een verworpen vrucht van een koe in een weiland vinden, voorkom dan dat jouw hond deze opeet of opdrinkt.
  • Voorkom dat de uitwerpselen van de hond in contact komen met voer (=gras) of water voor rundvee.

 Ook gevaarlijk: netjes poepen naast het pad

Zelfs als je je hond aanlijnt langs een groen weiland dat bedrijfsgoed is van een boer, bestaat het gevaar van genoemde besmetting: je hebt de hond netjes aan de lijn, hij gaat er even lekker voor zitten en deponeert zijn drol net op het randje van het weiland, net naast het pad. Dat is wel handig voor de wandelaars na jou. Maar net naast het pad, wil ook vaak zeggen: net binnen de afrastering van het weiland.

Hoe jammer het vaak ook is omdat je hond er zo lekker kan uitrennen: laat je hond maar liever niet spelen in het weiland van de boer.

Duizenden euro’s aan onderzoekskosten

Natuurlijk gunt de boer jou en je hond een verzetje maar als dit verzetje uiteindelijk duizenden en duizenden euro’s aan onderzoekskosten voor de dierenarts, dode kalveren en besmette koeien kost, misschien kun je dan begrijpen waarom een boer niet blij is met honden in zijn weiland.

Vermogen kwijt aan dierenartskosten

De boer is niet een zeikerd, hij is niet een zuurpruim. Zeker niet nu je weet dat honden in zijn weiland hem heel veel inkomen kunnen gaan kosten. Inkomen dat hij dan kwijt is aan de dierenarts, het laboratorium en de kadaverophaaldienst en zo. Inkomen dat hij dan niet kan besteden aan bijvoorbeeld een lekkere automatische borstel voor de koeien of iets anders aardigs voor zijn dieren.

Heb je het gevoel dat op dit artikel wilt reageren? Doe dat gerust. Graag horen wij van jou wat jouw visie is op het los laten lopen van je hond.

dode kalfjes als gevolg van loslopende honden

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
yvette
Door

yvette

op 23 Oct 2013

goed te weten, was mij niet bekend

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 23 Oct 2013

Ja Yvette, dan ga je het opeens snappen he, waarom die boeren soms zo 'moeilijk' kunnen doen. Dank je voor je reactie!Mieke

Paul
Door

Paul

op 11 Aug 2015

Hier in Amstelveen worden de hondenuitlaatservice's het Amsterdamse bos uitgepest... Gevolg is dat veel collega's van mij, bij een boer een stukje land huren/lenen om daar honden op uit te laten, de boer maait het gras later in het jaar en voert z'n koeien ermee... veel besmettingsgevaar dus!

Irene
Door

Irene

op 14 Aug 2015

Is het niet zo dat honden die bacterie oplopen van verontreinigd vlees?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 14 Aug 2015

Waar de bacterie precies vandaan komt weet ik niet. Maar honden kunnen besmet zijn zonder dat je dat aan de hond merkt en dus zijn ze een gevaar voor de koeien.

Esther
wendy schlagwein
Door

wendy schlagwein

op 14 Aug 2015

Ik last mijn honden nooit los bij weilanden. Maar ik vraag mij wel iets af. Als mijn honden nooit met vruchtwater of een nageboorte of een verworpen vrucht in aanraking komen. Kunnen ze dan alsnog deze bacteriën bij zich dragen?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 16 Aug 2015

Hoi Wendy, dat schijnt inderdaad zo te zijn. Hoe ze dan precies aan zo'n besmetting komen weet ik ook niet. Misschien dat iemand anders hier daar een antwoord op weet?!

Karen Hartog
Door

Karen Hartog

op 12 Sep 2015

Om (ook op dit forum) wat nuance te bewerkstelligen, plaats ik hieronder een door mij eerder ingezonden brief. In de omgeving van Breda ervaar ik bijna een soort hetze tegen honden... en niet met de juiste argumenten en enige kennis van zaken. Ook mijn onderzoek is niet volledig, maar maakt juist duidelijk dat er meer onderzoek nodig is.L.S., Feiten en fabels rondom Neospora, (koeien en de risico’s van honden in weilanden)Als hondenbezitter die regelmatig in Effen verblijft, ben ik aangesproken op mijn loslopende honden en het risico dat zij door hun poep abortussen zouden veroorzaken bij (melk)koeien. Ik ben me daar eens in gaan verdiepen, enerzijds omdat ik er nog niet veel over gehoord had tijdens mijn opleiding en anderzijds omdat ik me afvroeg hoe dat zit in bijvoorbeeld Engeland, dat het grootste deel van haar weilanden heeft opengesteld voor wandelaars en honden. Neospora is een parasiet, die voorkomt bij meerdere diersoorten (paarden, runderen, vossen, honden, konijnen etc.,) zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. De eindgastheer is in de meeste gevallen de hond, waar de parasiet zich kan vermeerderen en die de eitjes kan uitscheiden in zijn (dan besmette) poep. Het probleem ontstaat wanneer drachtige koeien (of paarden etc.,) deze besmette poep eten en ze daardoor een grotere kans hebben op het spontaan aborteren van hun kalf. In de literatuur staat beschreven dat Neospora verantwoordelijk is voor 10-25% van alle abortussen bij melkkoeien wereldwijd. Maar hoe kan de hond nu besmet raken? Dat kan alleen door het drinken van vruchtwater of het eten van de placenta (nageboorte) van een besmette koe, of het eten van het doodgeboren besmette kalf. Dan pas is na enige tijd de ontlasting drager van de parasiet. Overige opvallende zaken: • Net als honden zijn ook vossen (en dingo’s) eindgastheer van de parasiet. • Er zijn aanwijzingen dat bepaalde vogelsoorten en knaagdieren (zoals konijnen) de ziekte kunnen overbrengen middels hun uitwerpselen. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. • Bij vleeskoeien, (en paarden) die permanent in weilanden verblijven, is Neospora slechts voor 6-13% van de abortussen verantwoordelijk. Ook bij minder intensieve melkveehouderijen in het buitenland is de besmetting aanzienlijk minder hoog. • Uit onderzoek in Schotland blijkt dat op boerderijen, waar honden dagelijks onbeperkt toegang hebben tot de stallen met voeropslag en voederplaatsen van de koeien, de besmetting veel vaker voorkomt (dan bij bedrijven waar honden niet in de stal of bij het voer kunnen komen) Voor deze ingezonden brief heb ik (wetenschappelijke) rapporten geraadpleegd uit Frankrijk, Canada, Nieuw Zeeland, Groot Brittannië en Nederland. U kunt bij mij graag een lijst met links opvragen naar publicaties van rapporten over dit onderwerp. Persoonlijke noot: Zoals U zult begrijpen hebben mijn honden geen toegang tot genoemde delen van besmette koeien. Ook zal het risico van vossen (en vogels en knaagdieren) nooit weggenomen kunnen worden. In Groot-Brittannië zijn er procentueel (zelfs met de Public Footpaths - opengestelde weilanden) minder gevallen van Neospora dan in Nederland. Ten slotte laat ik mijn honden niet in weilanden poepen. Mocht dat onverhoopt wel gebeuren, dan ruim ik het op. Met vriendelijke groet, Karen Hartog Kynologisch gedragstherapeut (i.o.), Kynologisch instructeur, Tellington Touch coach voor honden

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 12 Sep 2015

Fantastisch Karen, Fijn dat je deze nuance aanbrengt. Dankjewel daarvoor!

Reactie plaatsen