Telepathisch contact met mijn moeder

Telepathisch contact met mijn moeder

Tweede kerstdag 2011. Ik zit naast mijn moeder. Ze ligt in bed. Ik zit ernaast. Haar ogen zijn gesloten. Haar mond is half geopend. Ik voel me wat hulpeloos. Ik kijk naar haar. Wat is ze kwetsbaar. En wat is ze dat al lang. Zo veel te lang. Zo onnodig veel te lang. De afgelopen jaren heeft ze steeds meer op haar gezondheid ingeteerd. Als ze een paar jaar terug vooruit had kunnen kijken naar wie ze nu is, naar wat er nu van haar over is, zou ze toen gezegd hebben: wat een zielig hopie ellende. Dat hoeft voor mij niet.
Maar ze kon toen niet vooruit kijken.
Hoewel … misschien heeft ze dat juist wel gekund.

Tachtig is mooi, geef me dan maar een pilletje

86 is ze nu. Een leeftijd die ze nooit heeft willen bereiken. Als we het vroeger wel eens over de dood hadden en over de ouderdom, dan zei ze steevast: 80. Dat vind ik een mooie leeftijd. Ouder hoef ik niet te worden. Geef me dan maar een pilletje.

En ze werd 80.
En ook 81.

En in het jaar waarin mijn vader stierf, werd ze 82. En niet lang daarna sprak ze uit: “Ik hoef niet meer, ik wil niet meer”. Ze besloot zelfs te stoppen met eten en drinken om zo maar te kunnen sterven. Maar dat was tegen de wil van de huisarts. Hij vertelde haar niet alleen hoe pijnlijk zo’n dood zou zijn maar ook dat hij een lichamelijk gezonde vrouw niet ging helpen met sterven.

Steeds minder weerstand

En zo brak voor mijn moeder een tijd aan van in bed liggen, slapen, emotioneel lijden, kwijnen, langzaam doodgaan. Mijn moeder stopte met leven. Telkens als ze een griepje kreeg of niet helemaal in orde was, kwam daar de huisarts en gaf haar een goedbedoelde vitaminespuit of antigriepinjectie. Die ze niet wilde. Steeds minder kon ze er tegenin brengen. Steeds zwakker werd ze. Langzaam brak haar wil.

De sterke vrouw werd klein, zwak en nietig

De sterke vrouw die ze vroeger was, die krachtig in de bres sprong voor haar kinderen, die als een akela haar kroost bewaakte … hoe klein, zwak en nietig werd ze uiteindelijk. Ik zag hoe ze steeds verder werd uitgehold, hoe het lijfje steeds dunner en kwetsbaarder werd, steeds knokiger, steeds meer vel over been.

Hoe haar dag werd gevuld met het ’s ochtends schillen van een sinaasappeltje, het ’s middags pellen van een eitje. De gang naar het keukentje op 1,5 m van haar bed, werd een steeds grotere onderneming.

De trots van mijn moeder was verdwenen

Waar was de trots van deze vrouw gebleven? Waarom mocht deze vrouw niet sterven op het moment dat het haar uitkwam? Waar waren die levensverlengende middelen toch goed voor? Ze had toch al vaker aangegeven dat ze niet meer wilde leven? Waarom werd er niet naar haar geluisterd? “Ah, die kan nog wel 10 jaar mee!”, hoorde ik twee weken eerder een van mijn zussen nog zeggen.  “Die gaat niet zomaar dood!”

Tweede kerstdag 2011

En hier zit ik dan, tweede kerstdag 2011. Naast een hoopje ellende dat al jaren in bed woont. Dan weer op haar ene zij, dan weer op haar andere zij. Wachtend op de dood die maar niet wil komen.
Mijn moeder opent haar ogen en kijkt me smekend aan. Een blik die ik al zo vaak van haar heb gekregen. “Laat me maar gaan, laten jullie me maar gaan.”
Ik weet niet wat ik moet zeggen. Wat kan ik hier nou mee? Hoe vaak heeft ze dit al niet gezegd tegen mij? Ik wou dat ik haar kon helpen. Wist ik maar hoe.

Ik voel me machteloos, ik wil mijn moeder helpen

Ik voel me machteloos. Hoe graag, en hoe lang al, heb ik mijn moeder willen helpen? Deze vorm van leven heeft geen enkele kwaliteit voor haar. En weer kijkt ze me smekend aan en vraagt: “Laat me maar gaan, laten jullie me maar gaan!” Ik pak haar hand. Ik vind het erbarmelijk om haar lijfje er zo bij te zien liggen. Ik leg mijn hand op de hare en laat hem daar even rusten.

Mijn hand is te zwaar voor haar. Ze wisselt de posities van onze handen om, zodat haar hand boven ligt. Ik blijf even zo naast haar zitten. Wat kan ik doen aan deze situatie? Wanneer houdt dit eindelijk eens op?

“Laten jullie me maar gaan. Maar het mag niet van ze.”
Wat zegt ze nou? Maar het mag niet van ze?!!!
Hoezo? Maar het mag niet van ze!!!

Wie neemt hier de beslissingen?

Ik leg haar hand op het bed en sta op. Op zoek naar iemand van de verpleging. Omdat het kerst is, ligt het personeel niet voor het oprapen, maar uiteindelijk tref ik een van de verzorgers. Ik herhaal wat mijn moeder mij heeft gezegd: “Maar het mag niet van ze”. Hierop vraag ik wie deze beslissing uiteindelijk neemt. Wie is hier verantwoordelijk voor het jarenlang lijden van een van de bewoners? Waarom moet dit zo doorgaan? Waarom grijpt die ellendige huisarts-die-denkt-dat-hij-god-is niet in? De verzorgster erkent het probleem. Deze specifieke huisarts is een lastige. Ze vertelt dat uiteindelijk de familie samen met de huisarts de beslissing moeten nemen.

Helaas gaan deze huisarts en ik gaan sinds onze aanvaring jaren terug, lastig door 1 deur.
Op mijn zussen hoef ik niet te rekenen.

Telepathisch in contact met mijn moeder

En dan begrijp ik wat mij te doen staat: ik treed telepathisch in contact met mijn moeder.
Mijn moeder sluit haar ogen. En ik sluit de mijne. Haar hand op de mijne. Ik maak zielscontact met mijn moeder. Ik open mijn hart en via mijn hart praat ik telepathisch met haar. Zodra ik het gevoel heb dat wij samen een zijn, vertel ik haar dat er maar één persoon is die beslist of zij in dit leven blijft of niet, en dat die persoon zij zelf is. ZIJ is degene die de beslissing moet nemen om uit dit leven te stappen. Zij kan dit zelf. Daarvoor is zij van niemand hier op aarde afhankelijk. Als zij wil blijven leven, blijft zij leven. Als zij wil sterven, ligt de weg voor haar open. Haar dierbaren die haar zijn voorgegaan, zullen haar opwachten.
Als ik mijn ogen open, zie ik dat ze mij aankijkt, met een glimlach rond haar lippen.

En zo blijf ik nog even bij haar zitten.
Na een poosje sta ik op, kus haar op haar voorhoofd en verlaat de ruimte.

Eindelijk, haar bloeddruk zakt

Vier dagen later neemt ze haar beslissing. Zij kiest zelfstandig voor haar dood. Ze laat haar bloeddruk zakken. Er is geen huisarts meer die haar nog kan redden. Wat ben ik dankbaar dat zij deze beslissing heeft genomen. Hiermee maakt ze zelf een eind aan haar emotionele lijdensweg. Wat ben ik blij voor haar.

Vrijheid.

Wil je iets groots voor een ander betekenen? Werk dan puur vanuit je hart.
Herken je jezelf in mijn verhaal? Deel dan alsjeblieft jouw ervaring hieronder. Zo kunnen we elkaar blijven ontroeren met bijzondere ervaringen. Wij lezen het erg graag.

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Mieny
Door

Mieny

op 11 Mar 2013

hoi MiekeBij het lezen van dit stukje wordt ik heel emotioneel, al weet ik eerst niet direct waarom. Maar als ik de site verlaat, ben ik ineens weer 16. Mijn grootouders wonen bij ons in. Mijn opa is al jaren 'op' geleefd en het laatste halfjaar ligt hij in bed wachtend op de dood. De verzorging was een hel voor hem, zijn botten braken bij de minste beweging. Respect voor hem, er kwam geen klacht over zijn lippen. En respect voor mijn ouders omdat ze hem verzorgden tot het einde. Maar voor de rest... kwaad was ik, op alles en iedereen omdat mijn opa zo'n pijn moest lijden en zolang op de dood moest wachten.Wat fijn dat jij een manier vond om je moeder een andere weg te wijzen. En ik ben blij dat je het op hebt geschreven. Mocht het ooit nog eens nodig zijn, zal ik er zeker gebruik van makenMieny

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

hoi Mieny,Oef, wat een zwaar verhaal vertel je. Wat moet deze situatie een aanslag hebben gedaan op het gezinsleven.Ik ben blij dat ik je een handreiking heb kunnen doen voor het geval de geschiedenis zich zou herhalen.Mieke

Pam
Door

Pam

op 12 Mar 2013

Wat een mooi verhaal! Ik werk al 30 jr in de 'ouderenzorg' en herken het helemaal! Ik wil dit najaar eerst een cursus dierenplk gaan doen. Hier à wellicht baby fluisteren!

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Hai Pam, Fijn voor jou en mij dat je het verhaal herkent. Maar wat ontzettend naar voor de mensen die het betreft. Even over jouw cursuswens dit najaar: Het babyfluisteren is in de basis exact hetzelfde als het communiceren met dieren. Je hoeft dus maar 1 cursus te volgen om beide te kunnen. Twee vliegen in 1 klap dus ;-)

Tonnie Eijkenboom
Door

Tonnie Eijkenboom

op 12 Mar 2013

"Wij zijn een ziel" en die ziel kiest nogal eens voor een tijdje leven op b.v. de Aarde. We maken dan gebruik van een lichaam, ons aardse voertuig. Die eeuwige ZIEL, die "weet" en kan de juiste keuzes maken. Mooi toch? Dat zijn we en masse weer aan het leren, steeds meer!Dat is evolutie Dank je wel, voor wat je vertelde.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Klopt Tonnie, als ziel kiezen we een jasje. Dat is ons lijf waarin we zoveel mogelijk uitwerken van wat we tegenkomen hier op aard. Dank je voor je aanvulling.

Hester
Door

Hester

op 12 Mar 2013

Hoi Mieke,Dankjewel dat je dit heftige verhaal met ons hebt gedeeld. Ik heb een enorme brok in mijn keel omdat ik een gelijksoortige ervaring heb gehad met mijn vader. Gesloopt door kanker vroeg hij op vrijdagavond luid en duidelijk of het over mocht zijn. Maar de huisarts was net vertrokken en het hospice mocht niets doen.Het hele weekend heeft hij moeten lijden. Zaterdagochtend was hij niet meer in staat om te praten en hij leed enorm veel pijn. Telkens hoopten we dat hij zijn laatste adem zou uitblazen, maar dan gingen zijn ogen weer open en keek hij eerst verbaasd en vervolgens teleurgesteld om zich heen. Nee, hij was er nog steeds. Toch nog.Na twee lange dagen vechten, mocht hij op maandagmiddag eindelijk zijn lijden loslaten...Zo'n situatie wens je je ergste vijand niet toe, laat staan iemand waar je van houdt. Mooi om te horen dat jij je moeder hebt kunnen helpen en deze kennis aan anderen overdraagt, zodat in ieder geval voor een paar mensen hun laatste fase een minder groot gevecht mag zijn.Hester.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Hoi Hester,Wat kan zo'n verhaal dan binnenkomen he? Zeker als je zelf iets soortgelijks hebt meegemaakt. Wel, als ik het zo lees minder langdurig maar veel heftiger. Ik begrijp je gevoel van machteloosheid en boosheid. Ik hoop dat je uiteindelijk deze gevoelens een plekje kunt gaan geven.Mieke.

Melanie
Door

Melanie

op 12 Mar 2013

Heb alleen het begin gelezen nu eerst,want ben bang dat ik het Emotioneel niet aan kan. Ik heb m,n Moeder verloren toen ik net 6jr. oud was ,heb er m,n hele leven al [noch steeds] onder geleden Denk dat ik nooit echt heb kunnen loslaten en rouwen. Mede door een liefdeloze jeugd [stiefmoeder] met alle ellende die er zo bij hoort. Mis m,n Moeder noch steeds ,dat zal zo blijven tot ik m,n ogen voor goed sluit,en ze mij op wacht hier boven

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Hai Melanie, Als ik zie hoe diep je verdriet nog zit, denk ik niet dat je mijn reactie nog zult lezen. Ik wens je veel sterkte, Melanie, en steek hier een kaarsje voor je aan.

Linda de Wal
Door

Linda de Wal

op 12 Mar 2013

Hoi Mieke,wat mooi dat je je moeder op deze manier kon en mocht helpen. Ik werk momenteel nog steeds in de winter in de thuiszorg en daar kom je het ook tegen, als iemand iets niet wil dan respecteer ik dat. Wat mooi dat je dit deeld, kunnen we ook weer wat van leren.liefs Linda

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Hoi Linda, Wat fijn om te lezen dat jij ook echt 'luistert' naar jouw mensen in de thuiszorg. Fijn dat je iets kunt met het verhaal dat ik hier schreef. Daarvoor zet ik het op 'papier'. Liefs Mieke

Arjan van Elst
Door

Arjan van Elst

op 12 Mar 2013

Prachtig Mieke. Ik heb het recentelijk meegemaakt met mijn vader die aangaf dat hij niet meer verder wilde. Ondanks dat wij, ons gezin, hier nog niet direct aan toe waren. Mijn vader heeft toen, ondanks zijn enorme zwakke lichaam, ons binnen een minuut overtuigd en we wisten allemaal dat het goed was.Ik kan mijn vader nu op een andere plek vinden...in mijn hart!Liefs, Arjan

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Beste Arjan, Wat prachtig dat je vader, ondanks zijn zwakke lichaam, toch zo'n duidelijk signaal aan jullie heeft kunnen geven. En wat mooi dat jullie in staat waren dit signaal op te vangen!Liefs, Mieke

Lenny Maat
Door

Lenny Maat

op 13 Mar 2013

Lieve Mieke, Wat waardevol dat je dat voor je moeder kon doen. De heren doktoren zouden eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Zelfs bij terminale kankerpatienten, vertikken ze het om te helpen. Ondanks dat men een euthanasie verklaring heeft. Het zou prachtig zijn als deze methode in de verzorgings huizen zouden worden toegepast. Heel er mooi Mieke. Hartelijke groet, Lenny

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Lieve Lenny, Wat zou het inderdaad fijn zijn als we wat leed konden stelpen. Dank je voor je reactie Lenny Hartelijke groet, Mieke

Swanny Fraanje
Door

Swanny Fraanje

op 13 Mar 2013

Dag Mieke, wat een mooi verhaal. Wat fijn dat je zoiets mag doen met je moeder. Zo mocht ik met mijn moeder beleven dat háár moeder en haar andere dochter haar op wachtten aan de andere kant, wat haar gerust stelde en waardoor ze rustig over kon gaan. Groet, Swanny.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 16 Mar 2013

Dag Swanny, Dank je voor het delen met ons. Wat moet jouw interventie jou een goed gevoel hebben gegeven. Fijn dat je dit hebt kunnen doen. Groet, Mieke

Irma
Door

Irma

op 15 Nov 2013

Mooi dat er onder de aandacht gebracht wordt dat mensen zelf een (telepathische) stem kunnen hebben. En dat er naar geluisterd moet worden. Ik en gelukkig heb ik ook anderen ontmoet, geloof al lang dat er op zo'n manier pastorale hulpverlening mogelijk is. Ook al ligt iemand in coma. Ik heb hierover met priesters gesproken die de laatste sacramenten toedienen. Ook zij "weten hier van" Irma

Corinne
Door

Corinne

op 27 Nov 2013

Hallo Mieke, Met tranen in mijn ogen lees ik dit. Wat herkenbaar.Mijn moeder is in 2010 overgegaan en op het moment dat ik mijn moeder echt losliet d.m.v een foto van ons samen uit te printen en die dus los te knippen zodat zij er alleen kwam uitrollen , stierf zij. ook al had ik vaker gezegd dat ik haar losliet moest letterlijk dit zetje nog gebeuren voor ons allebei. De foto zou "gelezen "worden door mijn buurvrouw toen zij dit deed legde ze haar handen op mijn schouders die heel warm werden. Een boodschap van mijn moeder.Vandaag de dag zou ik wel telepatisch contact met haar willen hebben. Even "horen"hoe het met haar gaat.Misschien kom ik de cursus wel volgen. Bedankt voor het delen van je mooi verhaal.Lieve groet,Corinne

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 28 Nov 2013

Mooi dat mijn ervaring jou zo geraakt heeft, Corinne, en wat een prachtige beschrijving van hoe jullie elkaar hebben kunnen loslaten. Dat moet een dierbare herinnering voor je zijn. Dank je voor het delen van deze ervaring. Lieve groet, Mieke

anita
Door

anita

op 03 Dec 2013

Herkenbaar wat je schrijft en het raakt me enorm. Ook voelt het heel goed dat je dit deelt . Hoe bijzonder en intens het telepatisch contact met je moeder is en hoe ze zelf de beslissing heeft genomen om te gaan.Dat lijden vind ik persoonlijk onmenselijk. Met de dieren gaat de mens wat dit aangaat heel anders om. Waarom dan de mens zo moet lijden is me nog steeds niet duidelijk.Hartelijke groet anita

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 03 Dec 2013

Bedankt voor je mooie reactie. Wat mooi te lezen dat mijn verhaal je zo raakt en dat je het herkent. Het zou heel fijn zijn als we iets kunnen doen aan het leed. Hopelijk dragen we met zijn allen op deze manier iets bij aan een beter begrip hieromtrent. Mieke

Rianne Maas
Door

Rianne Maas

op 11 Dec 2013

Ik kan begrijpen dat menigeen altijd goed contact hebben gehad met hun moeder. De dingen die ze voor hun kinderen gedaan heeft. En elkaar het beste kunnen en elkaar (liefdevol) ondersteunen.Helaas ben ik een van de mensen die andere ervaringen heeft. Ik zie mijn moeder als een vreemde... Ook de herkenbaarheid van de spullen die ze gebruikt welke ze vroeger ook gebruikt. Ik voel me een vreemde en onzeker in het huis waar ze nu nog woont. De contacten met haar zijn zeer minimaal. Ik voel aan dat ze geen echte belangstelling heeft voor mijn doen en laten en wat ik bereikt heb. Nee, altijd negatief. Als ik niets doe en alleen bezig ben met de huishouding is niet goed. Als ik eindelijk werk heb gevonden en daarnaast ook zorg onder de mensen te blijven op allerlei manieren is ook niet goed. Zelfs de "gulden middenweg" is niet goed. Ook geen erkenning dat ik een diagnose heb van autisme aanvaard ze niet zelfs dat ik heb laten zien dat ik best actief ben e mijn grenzen aardig kan bepalen zonder mensen te kwetsen en heel goed met mijn vorm van autisme kan omgaan.Ik denk en vermoed dat ze eigenlijk heel eenzaam is en zich groter en beter voordoet dan dat ze eigenlijk is. Maar toch heb ik het idee dat ze weinig contact zoek en heeft met andere mensen, zelfs van haar eigen leeftijd.Mijn broer en zus hebben geloof ik nog wel wat meer contact met haar. Zij hebben allebei een universitaire studie. Vooral mijn zus is bij haar in trek.Ik geniet meer van de kerstbijeenkomsten van waar ik hele goede betrokkenheid mee heb, maar met de kerst zelf onze eigen gang gaan. Samen met mijn partner. Hij heeft helemaal geen familie meer. Hij was enig kind.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 12 Dec 2013

Lieve Rianne,Wat verdrietig te lezen dat jij niet zo'n goed contact hebt met je moeder. Ik begrijp dat dat heel zwaar voor je is. Het is wel goed te lezen dat je met de kerst omringt bent door mensen met wie je een goede band hebt. En dat je de steun hebt van jouw partner. Wij wensen jullie samen heel mooie dagen toe Rianne.Veel liefs, Mieke

Leny Bakelaar van Beek
Door

Leny Bakelaar van Beek

op 24 Dec 2013

Dank je wel Mieke voor dit mooie verhaal. Ik vind het heel erg dat je moeder zo moest lijden maar mooi dat jij haar toch hebt kunnen helpen. Ik lees dit op de dag dat het een jaar geleden is dat mijn man overleed. Hij werd plotseling ziek en bleek uitgezaaide longkanker te hebben. Toen hij aan maximale beademing lag, wat betekent dat je een masker op hebt dat vrijwel je gehele gezicht bedenkt, geen bril meer op kunt hebben, moeilijk kunt praten, moeilijk kunt eten etc. op een gegeven moment kon hij zich niet eens meer zelf omdraaien, vertelde mijn schoonzus mij dat zij een euthanasie verklaring van hem had van voor ons trouwen. Ze heeft me die toegestuurd en ik heb hem aan de artsen getoond. Nou, daar zijn ze in Spanje niet gevoelig voor hoor, dat mag helemaal niet, zeiden ze. Maar gezien het feit dat de ziekte onomkeerbaar was, zijn ze begonnen met morfine en hebben de dosis langzaam verhoogd, tot hij na ca. 5 dagen overleed. Ik ben hier heel dankbaar voor, want dit lijden was afgrijselijk. Ik krijg de laatste weken steeds weer beelden van hoe hij daar lag en ben blij voor hem dat het over is. Hij schijnt het "daar" goed naar zijn zin te hebben, want laat ons regelmatig weten dat hij in de buurt is, soms lief, soms ondeugend. Dat geeft troost.Straks komt de hele familie die hier ook woont hierheen om hem te herdenken met lekkere garnalen en een glaasje bubbels, want zo zou hij het gewild hebben. Wat niet betekent dat het niet zwaar voor me en de rest van de familie, in het bijzonder de kleindochters, is, want het verlies blijft, ondanks dat je weet dat dit de beste oplossing was.Ongeveer 6 weken na zijn overlijden hebben we een pup uit het asiel gehaald, om een beetje afleiding in huis te hebben en ook omdat een kleindochter die bij me woont moest revalideren. Hij heeft laten weten via een medium dat de hond hem ziet. Ik hoop echt dat hij helpt met het opvoeden, want na haast een jaar is het nog steeds een heel erg ondeugende hond!Misschien heeft iemand iets aan dit verhaaltje.Met vriendelijke groet,Leny Bakelaar van Beek (vanuit Spanje)

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 27 Dec 2013

Lieve Leny,Dankje voor je openheid en je mooie verhaal. Ik schrok even toen je schreef dat ze in Spanje aangaven dat het niet mocht; het uitvoeren van zijn euthanasieverklaring. Maar gelukkig voor jullie heeft je man morfine kunnen krijgen. Het zien lijden van een geliefde is zwaar, hè?Mooi ook om te lezen dat je man het goed naar zijn zin schijnt te hebben. Ik hoop dat de bubbels en de garnalen erg goed gesmaakt hebben.Voor jou, de pup en je familieleden, een heel mooi 2014 gewenst.Sterkte.Mieke

Viviana
Door

Viviana

op 10 Mar 2014

Ik ben tot diep in mijn ziel getroffen door je verhaal maar anderzijds zeer blij dat je dit hebt kunnen doen ....mijn papa is 5 jaar geleden ook zelf uit het leven gestapt wat moedig van die goede ziel maar hij was alleen..... daar heb ik vandaag nog heel veel verdriet van dat ik er toen niet kon zijn om hem te begeleiden op zijn ziele reis terug....Hij heeft het dan ook heel moeilijk gehad om los te komen van onze zielen en naar het licht gegaan....maar toen ben ik met mijn zusje in meditatie gegaan en hebben hem dan via die weg nog contact kunnen maken en hem vrijgemaakt op zieleniveau zodat hij naar het licht kon...Wat prachtig Mieke ik ben zo blij voor je dat jij dit wel hebt mogen betekenen voor je lieve mama.....jij was de ziel die haar die boodschap heeft moeten overmaken op zielsniveau, ik begrijp dat het zeer zwaar voor je moet zijn geweest om tot daar te komen....maar we kunnen er niet onderuit ....de eerder genomen afspraken tussen zielen moet worden nagekomen....een ganse eer voor jou ZIJN toch en daar heeft de wetenschap geen boodschap aan,.... gelukkig maar want ze zouden daar ook wel iets op vinden om het te verhinderen.....GELD GELD en nog eens GELD daar gaat het om bij hen.....Bedankt dat je je verhaal zo openlijk met ons hebt gedeelt en hierdoor de deur op een kier gezet hebt naar verlossing voor velen ......Liefde-en lichtvolle groet. Vi

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 12 Mar 2014

Wat een lief bericht, Vi. Met het delen van mijn ervaring wilde ik laten zien dat je niet zo machteloos hoeft te zijn als je misschien wel denkt te zijn. Ik heb nu inderdaad het gevoel gehad dat ik mijn moeder heb kunnen helpen. Het mooie achteraf is ook dat ik in 2012 op verschillende vlakken heel duidelijk signalen heb gekregen dat dit zielscontact goed is geweest en goed is geinterpreteerd door mij. Die stoffelijke bevestiging, daarmee ben ik ook blij. Dank je voor je bericht. Liefdevolle groet, Mieke

willy
Door

willy

op 20 Mar 2014

Hallo Mieke, Jouw verhaal doet me sterk denken aan mijn vader. Mijn vader was ook al jaren ziek en werd steeds zwakker. Hij lag ook lang op bed, meer dood dan levend, maar kon het leven niet loslaten.Op aanraden van mijn zusters ben ik afscheid van hem gaan nemen (het voert hier te ver om hier verder op in te gaan). Ik zat op een dinsdagochtend naast zijn bed en wilde alleen met hem zijn. Ik wist dat hij het leven niet los kon laten en besloot om hem te helpen. Ik nam zijn hand en voor ik het wist waren we op reis, hoger en hoger en ik vertelde hem telkens weer dat het goed was en dat hij kon gaan. Op een gegeven moment waren we zo ver weg dat ik bang werd en ik tuimelde terug, gevolgd door mijn vader. Toen kwam mijn moeder binnen en vroeg mijn vader wie toch die vrouw was die net bij hem was. De volgende ochtend overleed hij. Dit alles "gebeurde" heel intuitief en met heel mijn hart. Het was, en is, zo een bijzondere en unieke ervaring en ik ben zo blij dat ik hem heb kunnen helpen. Maar het is ook een mysterie. Groet, Willy

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 26 Mar 2014

Hallo Willy,Dat is inderdaad een bijzondere ervaring die jij met jouw vader hebt meegemaakt. Echt iets om te koesteren, lijkt mij. Vaak willen wij uitleg of willen wij snappen waarom iets gebeurt. Maar als je deze ervaring in je hart bewaart, heb je geen uitleg meer nodig ;-) Geniet ervan Willy! Groet, Mieke

Sandra
Door

Sandra

op 11 Sep 2014

Het verhaal raakt me... heb net 1 augustus gezien hoe mijn stiefmoeder ons verliet na een sterfbed van een half jaar. Ook haar lichaam was opgevreten en angstig klein en mager. Zij heeft heel bewust gekozen om te gaan slapen. Het moment van afscheid was hartverscheurend vooral hoe mijn vader en zij elkaar vast hielden, vastklampten... ik zie dit beeld weer voor me en moet ernstig slikken. Wat een emoties! Zij heeft nog drie dagen liggen slapen voordat zij haar laatste adem uitblies. Ik vind het heel knap dat je dit ook op telepatische wijze kan doen, heb niet geweten dat dit mogelijk was.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 11 Sep 2014

Jeetje Sandra, jouw reactie raakt ons (hier op De Zomerhof) weer... Dankje voor het delen. We hopen dat andere mensen ook weer baat hebben bij jouw bericht. Nogmaals dankjewel.

Sanne
Door

Sanne

op 06 Oct 2014

Het is een zo herkenbaar verhaal dat de tranen in mijn keel zitten . Ik ben heel blij voor jou , je moeder en je familie dat zij uit haar lijdensweg is verlost. Alleen, ik geloof dat de dag van je heengaan is voortbestemd. En dat als het je tijd niet is, het je tijd niet is. Wat je ook doet. Ik zou willen dat het bij iedereen zo kon gaan zoals jij beschrijft want ik ken nog anderen die het op een soortgelijke manier hebben geprobeerd , alleen zonder het gewenste resultaat.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 07 Oct 2014

Misschien is het inderdaad zo, zoals je schrijft, dat de dag van je heengaan is voorbestemd. En misschien is het dat ook niet. Wie weet krijgen we al die antwoorden als we eenmaal over zijn. En wie weet, hebben we die antwoorden dan allemaal niet meer nodig en lachen we om al onze vragen ;-) Wat ik heb ervaren bij het sterven van mijn moeder, is dat ik voelde dat ze rustig was. En dat ze wist dat ik begreep waar ze naartoe ging. Samen met mijn dochter als enigen in de kamer. En dat gaf haar een veilig gevoel. Dat was mijn resultaat.

Cora
Door

Cora

op 06 Oct 2014

Hallo Mieke, Ik kreeg een mail binnen, waarop ik alleen de tekst las: het laatste contact met mijn moeder. ik was in shock omdat ik dacht: hoe weet jij dat mijn moeder net een paar weken geleden overleden is? Ik zit in een emotionele rollercoaster. Intens verdrietig, knoop in m'n maag, een verdoofd gevoel en een verstikt gevoel in m'n keel. Ik weet dat het verdriet een plaatsje gaat krijgen maar het heeft even tijd nodig. Ik heb er vrede mee dat ze overleden is, ook al was het binnen 6 dagen tijd na de opname in het ziekenhuis. Daarvoor was ze een krachtige vrouw van 80, die zichzelf nog iedere dag opmaakte en haar Haar deed. Aan de ene kant was het vreselijk snel omdat ze na 3 dagen ziekenhuisopname eigenlijk weer naar huis mocht maar de dag dat ze naar huis mocht ging het ineens bergafwaarts. Eigenlijk onverwachts. Zij was nog helemaal niet van plan het leven los te laten en wij er nog niet aan toe om haar los te laten. Ze kreeg zoveel pijn, dat het voor haar onverdraagbaar was en de artsen konden niets meer voor haar doen. We hebben afscheid genomen en een paar uur later blies ze haar laatste adem uit. We zijn nu bijn klaar met het ontruimen v haar huis. Vreselijk pijnlijk. Het is ook nog zo vers. Ik heb haar gevraagd om bij mij thuis de lichtjes of iets, aan en uit te doen zodat ik weet dat het goed met haar gaat. Ik weet eigenlijk wel dat het goed met haar gaat maar ik mis haar zo ontzettend. Ze was mijn steun en toeverlaat, alles was bespreekbaar en altijd had ze een oplossing of een troostend woord, als ik het even niet zag zitten. Sterke vrouw, die veel te verwerken heeft gehad in haar leven maar nooit verbitterd is geraakt. Stond voor iedereen klaar, heeft hard gewerkt. 27 jaar als verpleegkundige. Altijd iedereen vergeven, nooit boos op iemand. EEN PRACHTIGE ENERGIE! Mijn voorbeeld in het leven. Zou heel graag iets meer willen weten van telepathie. Ik geloof in "De wet v het Universum. Als je leeft in positieve energie of uitstraalt dan zal je ook goeie energie op je pad krijgen en andersom ook met negatieve energie. De Kosmos is de grootste energie en wij zijn allemaal kleine energieën. Misschien een lang verhaal maar het voelt goed om dingen v mij af fe schrijven.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 07 Oct 2014

Hallo Cora, Zoals je je moeder beschrijft, kan ik me helemaal indenken dat je haar verschrikkelijk moet missen en dat de mail die van ons binnenkwam ook meteen je hart raakte. Het woord 'rouw' staat gewoon verkeerd gespeld in de Van Dale. Dat moet rauw zijn, want zo voelt het inwendig. Ik wens je heel veel sterkte met dit enorme verlies. Als we iets voor je kunnen betekenen, dan doen we dat graag. Liefs, Mieke

Teunie Leclou
Door

Teunie Leclou

op 30 Nov 2014

Hallo Mieke, Wat een ontroerend verhaal,enwat mooi dat je telepatisch contact had met je moeder. Bij mijn moeder was het een ware doodstrijd en was vreselijk om te zien,mijn man is medium en zag alles wat er om heen gebeurde. Dat was onzettend moeilijk voor hem. Toen mijn moeder haar laatste adem uitblies zag hij allemaal sterretjes uit haar mond komen. Nog bedankt voor alle tips die ik van jou heb gekregen. Lieve groet,Teunie

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 01 Dec 2014

Beste Teunie, Wat verdrietig te lezen dat je moeder zo'n doodstrijd heeft gehad. Heel naar. Ook voor je man was het heftig, zo te lezen. We hopen dat jullie nu wel met een glimlach aan je moeder terug kunnen denken.Ik vind het prettig om te lezen dat je de tips van Mieke fijn vond. Zal het aan haar doorgeven.Liefs, ook van Mieke.

Marianne de Zwart
Door

Marianne de Zwart

op 23 Mar 2015

Wat een mooie ervaring van je, Mieke, en mooi, dat je het vertelt. Hoe nuttig is telepathisch contact. Dat je je moeder kon duidelijk maken, dat ze haar eigen vrije wil had om te beslissen over haar eigen leven en dat ze dan zelf ingrijpt, en vooral ook op wat voor een manier: de dokters konden niks meer doen. In alle droefheid ook schitterend en geniaal van haar: haar bloeddruk laten zakken. Wat heb je haar geholpen, zodat ze zichzelf kon helpen! Het loslaten van een lijdend mens is daarbij ook cruciaal. Jij en je dochter maakte het veilig voor haar om zo te handelen, ze werd niet tegengehouden. Prachtig en vol vrede. Het was goed zo. Dank je wel voor dit bericht.

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 23 Mar 2015

Dank je Marianne, wij zijn ook heel blij dat we zo hebben kunnen handelen en dat mijn moeder zelf actie heeft ondernomen. Het blijft bijzonder hoe dit zo kan.

Hella
Door

Hella

op 07 Apr 2015

Hallo Mieke,Mijn moeder is 3 mnd. geleden overleden op 93 jarige leeftijd en ik was, net als jij, blij voor haar en opgelucht. Ze werd de laatste paar jaar steeds angstiger en depressiever, bovendien aan de stoel gekluisterd. Ze kon niks meer op het laatst. Totdat ze een half jaar geleden naar een verpleeghuis ging en (waarschijnlijk) in een delirium raakte. Het was vreselijk om een , altijd sterke vrouw, zo te zien aftakelen. Zo angstig, paranoide en vreselijk onrustig. Ik vroeg aan de verzorging of ze niet wat kalmerends kon krijgen en kreeg het antwoord; nou, dat doen ze tegenwoordig niet zo snel meer.Ik kon het niet aanzien dat ze zo doorgedraaid was. Het was een vreselijke plek voor haar daar, er was geen tijd voor de mensen. Dat vonden de verzorgers ook vreselijk hoor. Gelukkig vonden we een andere plek voor haar, waar de verzorging heel liefdevol was en genoeg tijd voor de mensen had ,en waar ze medicijnen kreeg tegen haar angsten en geestelijke pijn. Maar het bleef op en neer gaan. Ze verzwakte steeds meer. De laatste paar weken van haar leven lag ze op bed. Totdat ik op een zondag bij haar kwam en ze was erg slecht. Ik voelde dat ze zou sterven, maar ook dat ze het moeilijk los kon laten. Heb haar gezegd , ga maar Mam, het is goed zo. Laat je maar gaan, het komt allemaal goed. Ik had haar hand vast en wreef over haar haar, ik was ook overtuigd dat het tijd was en dat het helemaal goed was om te gaan. Ze werd rustiger, ze opende al lang haar ogen niet meer, maar ze hoorde je wel. Ik haalde 2 dagen later mijn mobiel op die ik had laten liggen( ik woonde 80 km verderop) en toen ik haar hand weer wilde pakken, liet ze hem los. Ze zei, laat me met rust. Ik vond dit heel hard, en voelde me behoorlijk afgewezen. Ze kneep altijd mijn hand zowat fijn en wilde dat ik bleef. Nu voelde ik duidelijk dat we al afscheid hadden genomen ,2 dagen eerder toen ik samen met haar was en zei dat ze mocht gaan , en dat ze mij nu letterlijk losliet. Haar moeder had dat ook gedaan bij haar op het sterfbed, haar hand wegduwen. Ik wist genoeg. De volgende ochtend werd ik gebeld, dat ze zo achteruit ging of alle kinderen wilde komen. Iedereen was erbij, behalve ik. Ik lag op bed al een dag te rouwen! Ik wist dat ik haar niet meer in levende lijve zou zien. Ik had van binnen al afscheid genomen en ik wist, zij ook. Toen iedereen even naar beneden ging voor gesprek met de arts, is ze gaan sterven. Ze kwamen net weer binnen en dat was haar laatste adem. Achteraf denk ik dat het goed is geweest om haar te laten weten dat het helemaal goed is daar, en dat ze mag gaan als ze dat wilt. Ik geloof dat zij apart afscheid van mij heeft genomen, en ik ook van haar. We hadden nogal een sterke band gekregen de laatste paar jaar , wat niet altijd zo was. We konden ook aardig botsen. Nu denk ik wel eens, eigenlijk leken we veel op elkaar ! Ik ben blij dat ze naar de andere wereld is, echt. Het was op, klaar hier, en eigenlijk al veel te lang. En ik merk dat het mij ook beter gaat, want het was zwaar, om je moeder zo te zien lijden. Wat niet wegneemt dat ik haar mis !

Mieke Zomer
Door

Mieke Zomer

op 07 Apr 2015

Wat een prachtige ervaring deel je met ons, Hella. En wat mooi dat je niet nogmaals voor een afscheid ging maar bij jezelf bent gebleven! Dat zal niet iedereen kunnen begrijpen. Ik wens je veel sterkte met je gemis.

Nicole
Door

Nicole

op 20 Apr 2015

Heel herkenbaar....mijn moeder was dement ( ze kende me zelfs niet meer), soms wel..een fractie van een seconde zag ik het licht terug in haar ogen en een blik van herkenning. Ze zei steevast”” ik wist dat je ging komen””. Ik ging helaas veel te weinig, vanwege de afstand. Na de kerst ( ik was gebeld door de verpleging) kwam een eind aan haar leven, het kaarsje ging uit. Ik had het idee dat ze niet bij kennis was: ze ademde zo zwaar dat ik het bijna niet uithield. Zo kwetsbaar.... Contact, ja...de verpleging zei dat “”iedere keer de deur openging ze keek wie binnnen kwam, alsof ze op jou wachtte.. Ze is bij mij, sávonds...dan voel ik haar..heel bijzonder! Dank je Mieke

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 21 Apr 2015

Dank je voor het delen van jouw bijzondere verhaal, Nicole. Kippenvel!! Veel liefs van ons allemaal!

Angela
Door

Angela

op 24 Apr 2015

Toeval? nee, daar geloof ik niet in.......Ik werd vanmorgen wakker en dacht gelijk aan mijn moeder. Ik dacht, die is overleden, maar nee...........mijn man stuurde een berichtje dat er weer geld was overgemaakt van mijn moeder, zo lieffff. Ze is nu haar geld aan het uitdelen aan de kinderen, ze is ook dement, maar nog niet zo erg dat ze geen heldere momenten meer heeft. Je kan beter van een warme hand krijgen als van een kouwe, zei mijn broer. Ik woon in Noord-West Duitsland en zij tegen de Belgische grens aan, in Tilburg. De laatste keer dat ik er geweest ben, werd ze 80 jaar, 2.5 jaar geleden. Ik schrok van haar, zo fragiel. Toen ik 14 febr. 2008 wegging, wisten we beide dat ik nooit meer terug zou komen, we hadden er vrede mee, maar toen ik ontdekte dat ik met de verhuizing al haar fotoboeken ook had meegenomen, moest ik wel terug. Ze was blij, en ik ook! Maar ik ben een week kapot geweest, had 9 uur in de trein gezeten, heen en terug..........dat nooit meer......Ik kan haar ook niet meer bellen, want ze vindt de telefoon iets engs, ze wil de hoorn niet eens vast houden. Dus krijg ik van mijn broer WhatsAppjes en foto's, daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Maar mijn moeder is moe, en heeft veel pijn, heeft doorgezakte ruggenwervels door de Osteoporose, heeft suikerziekte, longemfyseem, dus benauwd en 'n lactose-intolerantie waardoor ze altijd diarree heeft ..........ze heeft jaren geleden al gezegd dat ze naar ons Pap wil, maar haar hart is te sterk. Ze gaan haar niet reanimeren als er iets met haar hart gebeurt, maar ze heeft al 4 herseninfarcten gehad, en nog laten de dokters haar niet gaan.........laatst brak ze haar heup, had veel pijn, maar omdat ze ook een blaasontsteking had, dachten ze dat de pijn daarvan kwam, ze was naast haar speciale rolstoel gaan zitten toen ze uit bed geholpen werd door de verpleging..............Gelukkig zat de heup op zijn plaats, want een operatie had ze niet overleefd, zei mijn broer. Nu gaat het weer beter met haar, zegt ie, maar begrijpt hij niet dat die heup veel beter wel scheef had kunnen zitten? Dan hadden ze haar moeten opereren en was gestorven en dan had ze eindelijk geen pijn meer en was bij mijn vader.............zoals ze zelf al jaren wil. Ik zou willen dat ik haar kon helpen.........

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 24 Apr 2015

Het is heel moeilijk om te moeten zien hoe iemand waar je van houdt zó zijn/haar laatste jaren door moet leven. Soms schiet de gezondheidszorg een beetje door en wordt er te weinig naar de mensen zelf geluisterd! Ik wens jou, je broer en je moeder heel veel sterkte!!

Brigitte
Door

Brigitte

op 24 Apr 2015

Hallo Mieke,Mijn moeder leeft, voor zover ik weet, nog. Mijn moeder heeft echter voor mijn geboorte, op haar 29e, al besloten dat ze geen deel van mijn leven uit zou gaan maken en ik niet van het hare. Ze is nu bijna 77 jaar en staat nog steeds achter dit besluit; ze wil niets met mij te maken hebben en ontkent mijn bestaan. Ze heeft mijn vader niet verteld dat ze zwanger was en wil mij ook niet vertellen wie mijn vader is. Ieder jaar met kerst en met haar verjaardag probeer ik contact met haar te leggen, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Ik vraag me wel eens af of ik het zal weten als ze overlijdt. Zou contact via de telepatische weg wel kunnen lukken?

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 24 Apr 2015

Wat een verschrikkelijk nare situatie, Brigitte! Voor telepathisch contact heb je echter ook altijd de toestemming en medewerking nodig van de andere partij en uit jouw verhaal maak ik op dat zij daar zeker niet aan mee gaat werken. Ik kan alleen maar voor jou hopen dat er een moment komt waarop zij wél open zal staan voor contact met jou. Ik wens jou heel veel sterkte toe!! Veel liefs!

Joke van Straalen
Door

Joke van Straalen

op 25 Apr 2015

Hoi Mieke, Wat ik als reactie op jouw mail "het laatste contact met mijn moeder" wilde schrijven is allemaal te vinden in deze website: http://www.bruno-groening.org/nederlands/. Ook al is mijn moeder aan gene zijde, ik kan nog steeds goede gedachten naar haar sturen en vragen om de goddelijke orde in de relatie tussen mijn moeder en mij en hier ben ik heel blij om. Lieve groet en alle goeds toegewenst voor alle lezers en hun dierbaren.

het Zomerhof-team
Door

het Zomerhof-team

op 27 Apr 2015

Hoi Joke, dank je voor je liefdevolle reactie en je link! Lieve groeten terug!

Hetty Güth
Door

Hetty Güth

op 07 Nov 2015

Leuk hier te lezen van een Bruno Gröning vriend! Mooi verhaal Mieke en fijn dat jij dat telepatisch doet. Mijn moeder is nu ook in haar laatste fase en en ik aangezien ik ook al 9 jaar Bruno Gröning vriend ben heb ik haar al die jaren geestelijk en ook wel met woorden met die leer en de Goddelijke leiding verbonden. Ze is meestal in alle rust, kan steeds vaker dingen op haar af laten komen, maar vooral heeft ze nog een soort "vertrouwen" en is zeker niet wanhopig om uit het leven te willen. Zelf heb ik beleefd bij een hoog bejaarde man bij wie ik gewerkt heb en hij in zijn laatste fase was en al niet meer bij bewustzijn. Zijn dochter, die tevens arts is bij ouderen, en ik waren bij hem op bezoek. Ik ben in zijn bijzijn gaan praten over het zieleleven na het overgaan. Die dochter had daar helemaal niets mee. Toen ze even weg ging heb ik tegen haar vader verteld dat hij over mocht gaan in alle rust. Dat het leven voor hem klaar was en dat zijn geliefden hem al op stonden te wachten. Hij was dus helemaal niet meer bij bewustzijn. De dochter schreef me de volgende ochtend dat haar vader in totale rust was overgegaan, iets wat zij als arts nog lang niet verwacht had. "Toevallig" na ons gesprek........

Reactie plaatsen