Column Wonderdruppels en Toverpillen

Terug van weggeweest als columniste voor ParaVisie én dit jaar 20 jaar in het vak.

Dubbel feest en dat vieren we! Dieren terug in balans brengen, is nog altijd mijn missie. Dat doen we op De Zomerhof door telepathisch een gesprek met een dier aan te gaan, een mens/dier-opstelling te faciliteren én door het inzetten van natuurlijke middelen. Voor dit laatste leidde de kosmos mij de afgelopen jaren langs duizenden bloesems, energetische tincturen en lichaams-identieke mineralen. Omdat je soms met je dier het gebaande pad moet verlaten om te komen waar je wilt zijn, geef ik je vandaag een kijkje in dit deel van de onze keuken.


Pip is geboren als labradoodle, maar lijkt zich te identificeren als Ongeleid Projectiel. Als pup zat er al geen rem op. Hij is nu vier en rent nog steeds als een malle door het huis, springt op de vensterbank, racet over de meubels en stormt de tuin in om te kijken of daar misschien wél iets leuks te doen is. Met zijn scherpe nagels scheert hij rakelings langs de baby die Mirjam net aan het voeden is, of hij mist op een haar na de kleuter die met haar rood-blauw-gele knikkerbaan op haar hurken op het kleed zit te spelen.


Een nieuw thuis?

“Pip, pas op.” “Pip, even wachten.” Hij hoort het niet eens, want bij de ‘P’ is hij al buiten gehoorafstand. Mirjam heeft al veel geprobeerd om hem rustiger te krijgen: op cursus met Pip, een hondengedragsdeskundige aan huis en zelfs kalmerende middelen van de dierenarts. Maar niets leek blijvend te helpen. Ze voelde zich constant heen en weer geslingerd tussen de zorg voor haar kinderen en de zorgen om Pips gedrag. Het was een situatie die haar fysiek en emotioneel uitputte. Ze kon niet meer, maar ze moest wel. Om de veiligheid van haar kinderen te kunnen blijven waarborgen, zag ze geen andere oplossing dan uit te kijken naar een nieuw (t)huisje voor Pip. Wat een verdriet. Wat had zij anders kunnen doen? Waar heeft ze iets laten liggen? Hoe dan? Pip hoort bij het gezin! Je kind doe je toch ook niet weg?


Hyperactiviteit

Het gedrag van Pip staat helaas niet op zich. Labradoodles, een kruising tussen Labrador en Poedel, staan erom bekend dat ze lief, sociaal en intelligent zijn. Dat maakt ze tot waardevolle en geliefde hulphonden. Maar in sommige lijnen is ADHD per ongeluk uitvergroot tot problematische niveaus. Hyperactiviteit, zoals Pip vertoont, komt regelmatig voor bij dit ras. Veel trimsalons weigeren inmiddels labradoodles omdat ze bij binnenkomst vaak al de waterbak hebben omgegooid, een koekje hebben gejat en zich door de handdoeken hebben gewroet. Nog vóórdat de trimster de schaar heeft kunnen pakken! Omdat dit gedrag diep in het ras zit, voeg ik aan mijn mix Wonderdruppels een middel toe dat specifiek de negatieve familiepatronen doorbreekt. In combinatie met mijn Toverpillen, die het ADHD-gehalte verlagen, brengt deze mix subtiel en op een natuurlijke manier blijvend rust in de chaos.


Veranderingen

Sinds Mirjam met de behandeling begon, is Pips gedrag drastisch veranderd. De storm in hem lijkt eindelijk te zijn gaan liggen en zijn onrustige energie is merkbaar verminderd. Hij kan nu ontspannen en is zich veel bewuster van zijn omgeving. Hij beweegt zich voorzichtiger door het huis en houdt meer rekening met de kleintjes. Je ziet hem bewust een grotere afstand nemen van de baby en als het kleine meisje op de grond speelt, gaat hij behoedzaam naast haar zitten zonder haar omver te duwen of zonder zijn speelgoed in haar buurt te gooien. Deze veranderingen maken een wereld van verschil voor Mirjam en haar gezin. Het huis voelt nu veel rustiger aan en Mirjam kan zich eindelijk op de baby concentreren zonder dat Pip voortdurend haar aandacht opeist. Geen haar op Mirjams hoofd die er nu nog aan denkt om haar Pip te herplaatsen! •