Cold reading versus communiceren met dieren

Cold reading versus communiceren met dieren

Cold reading versus communiceren met dieren.
Hoe voorkom je dat je als dierentolk per ongeluk aan cold reading doet?
Dat is heel simpel te voorkomen. Maar ik zal eerst even uitleggen wat cold reading is en hoe het zo’n beetje werkt. Cold reading heeft immers niets te maken met communiceren met dieren, maar het kan wel toegepast worden. Cold reading is eigenlijk een heel breed begrip, maar heel specifiek in de toepassing.

Cold reading als je ook in gesprek bent met de mensen bij het dier

Cold reading heeft niets te maken met communiceren met dieren. Cold reading is een gesprekstechniek waarin je je steeds verder kunt bekwamen. Door goed te observeren wat de reactie is van jouw gesprekspartner, kun je zien of dat wat jij zegt wel goed is of niet goed is. Na het lezen van deze reactie kun je steeds gerichter vragen gaan stellen waardoor het lijkt of je allerlei dingen ‘weet’ die jouw gesprekspartner nooit heeft gezegd.

Voorbeeld: je praat met een kat terwijl de mensen van die kat bij jouw gesprek aanwezig zijn. Het gesprek zou dan als volgt kunnen gaan:

Dierentolk: “Ik zie een hond.”
Mensen: “Wij hebben geen hond. De buren wel.”
Dierentolk: “Ja, ik zie een hond bij de buren. Het is een grote hond.”
Mensen: “Eigenlijk is hij middelgroot..”
Dierentolk: “Ja, maar vanuit het oogpunt van de kat is het een grote hond. Kunt u zich voorstellen hoe groot die hond moet zijn als u zelf die kat zou zijn?”

We hebben het dus over een grote hond. Vanuit het oogpunt van de kat dan ;-)
Als je zo even doorgaat, zouden de mensen zo kunnen denken dat jij contact hebt met hun kat die jou dit allemaal vertelt. Maar dat is helemaal niet waar! Jij hebt gewoon contact met die mensen en daarvoor hoef je je geen dierentolk te noemen!

Cold reading bij de mensen thuis

Stel je voor dat je als dierentolk werkt en voor je consulten ga je bij de mensen langs. Dan kun je aan de inrichting van het huis al zien hoe de mensen bijvoorbeeld met hun hond of kat omgaan. Of aan de auto voor de deur of de hond meegaat in de auto. Je kunt aan de gordijnen zien of de kat daar wel eens in hangt en met een beetje mazzel heb je dan het karakter van het dier ook goed.

Als je tijdens het consult over dit soort dingen een opmerking maakt, kunnen de mensen bij het dier denken dat jij een gave hebt omdat je dingen zegt waarover zij echt niet hebben gesproken. Eigenlijk heet dit dan weer geen cold reading maar hot reading. Maar ook hier hoef je helemaal geen dierentolk te zijn om een dier te kunnen lezen. De kans dat je de omgeving gaat lezen en niet het dier is ook hier levensgroot aanwezig!

Cold reading op een beurs

Het kan ook zijn dat jij alleen van een foto af werkt. Een foto van een dier. Als jij op een beurs zit en er komen mensen bij je die vragen of jij de foto van hun dier wil lezen, kun je slachtoffer worden van je eigen gedrag, zonder dat jij je daarvan bewust bent. Heus, je doet het vast niet met opzet. Je doet het met de beste bedoelingen, uit liefde voor het dier, maar wees jezelf bewust van je eigen gedrag!

Stel nu dat jij op die beurs een foto leest van een hond.
Dierentolk: “Deze hond voelt hier en daar dominant aan.”

Antwoordmogelijkheid 1: Ja, naar kleine hondjes is hij wel dominant.
Dierentolk: “Precies, dat zei ik. Hier en daar dominant.”

Antwoordmogelijkheid 2: “Ja, naar mensen is hij dominant maar naar witte honden onderdanig.”
Dierentolk: “Precies, dat zei ik. Hier en daar dominant.”

Antwoord mogelijkheid 3: Nee, juist onderdanig. Maar het gekke is; hij is naar onze kat wel dominant.
Dierentolk: “Precies, dat zei ik. Hier en daar dominant.”

Cold reading aan de telefoon

Cold reading kan ook heel gemakkelijk aan de telefoon plaatsvinden. Door goed te luisteren naar de reactie van de mensen op dat wat je zegt, zou je hierop heel gemakkelijk kunnen anticiperen waardoor de mensen het gevoel krijgen dat jij echt contact met hun dier hebt gehad.

Hoe sluit je cold reading volledig uit?

Heel simpel. Door tijdens het consult geen enkel contact te hebben met de mensen. Niet live, niet per telefoon, niet per skype. Niets. Geen enkel contact.
Je laat de mensen een paar vragen stellen die ze van hun dier willen weten, laat ze de persoonlijke gegevens van het dier geven en that’s it. Meer niet.

Vervolgens ga jij het consult aan met het dier. Alles wat je hebt waargenomen leg je vast in een Word-bestand of een geluidsbestand. Na het consult stuur jij je bevindingen op. Er kan dan geen enkele vorm van cold reading zijn.

Zuiverder dan op deze manier kun je bijna niet werken. Tijdens het consult ben je er helemaal voor het dier geweest. Je hebt je niet laten afleiden door de mensen of door je eigen ego. En dat is waar het dier waarmee je hebt gesproken, recht op heeft.

Het zuiverste recht

Als je toch live wilt gaan werken, dus waarbij je de mensen van het dier de gelegenheid geeft te reageren, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

Voorkom dan, telkens als je iets hebt waargenomen, daarna te vragen: kun je dat plaatsen?
Voorkom dan het vermelden van tegenstrijdigheden: ik zie wit, maar ik zie ook zwart.
Voorkom dat je die dingen vermeldt die altijd goed zijn: ik zie de hond spelen met een speeltje.
Voorkom dat je de mensen aankijkt in afwachting van hun bevestigende of afkeurende gedrag in antwoord op jouw waarneming.

Train jezelf in het voeren van slechtnieuwsgesprekken. Soms zegt het dier iets heel anders dan de mensen verwachten dat het dier zal zeggen. Hoe vertaal je dat?

Cold reading en Het Zesde Zintuig Plaats Delict

De paragnosten van Het Zesde Zintuig Plaats Delict wordt wel eens verweten dat ze aan cold reading doen.

Maar van wat ik zie in die programma’s, kan dat helemaal niet het geval zijn.

Voor cold reading heb je contact nodig met de mensen die het consult aanvragen, in dit geval de familie van het slachtoffer, zodat je hun reactie kunt staven aan de hand van de antwoorden die jij geeft. En de meewerkende paragnosten hebben zeker in het begin van hun waarnemingen geen enkel contact met die familie.

Ook van hot reading kan helemaal geen sprake zijn. De paragnosten worden geblinddoekt vervoerd naar een plaats die ze niet kennen. Er kan dus vantevoren niet door hen zijn gegoogled op het delict om zo vooraf informatie te verzamelen.

Van wat wij op tv te zien krijgen en als ik bijvoorbeeld een Peter van den Hurk ooit live heb zien werken, wordt er tijdens Het Zesde Zintuig Plaats Delict helemaal niet aan cold reading gedaan. Stichting Skepsis en Gili: dit bezwaar kan dus in de prullenbak.

Cold reading versus communiceren met dieren

Maar even terug naar het onderwerp waarmee ik begon. Het communiceren met dieren en cold reading.

Misschien weet je al dat wij cursussen geven in het communiceren met dieren. In deze cursus leren we de cursisten onbewust al van het begin af aan om NIET aan cold reading te doen. Want alleen dan kun je loepzuiver (blijven) werken. Zuiver voor het dier. Zuiver voor jezelf.

Raak je nu geïnteresseerd in onze cursus? Schrijf je vandaag nog in voor onze Cursus Communiceren met Dieren. Wil je eerst een voorproefje voor jezelf? Haal dan even ons e-book op: Gratis tips om zelf met dieren te kunnen communiceren.

Veel plezier ermee!

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen