Blauwe plekken bij dieren

Blauwe plekken bij dieren

Blauwe plekken bij dieren.
Je zou het niet zeggen, maar ook dieren kunnen last hebben van blauwe plekken. Een blauwe plek is een bloeduitstorting onder de huid. Bij mensen zie je deze bloeduitstortingen als blauwe plekken, bij dieren zie je bloeduitstortingen als verdikte plekken op de huid die pijnlijk zijn.
Een dier kan, net als een mens, aan bloeduitstortingen komen door een trap of een bijt van een ander dier, een val of als het zich ergens tegenaan gestoten heeft.

Waar hebben dieren vaak blauwe plekken?

De bloeduitstortingen treden vaak op op plaatsen waar veel spieren zitten, op de zachte delen.
Heeft jouw dier een flinke klap, val of stoot gehad, verzeker je er dan van dat het om ‘enkel’ een bloeduitstorting gaat, en dat er geen breuk heeft plaatsgevonden of andere ernstiger beschadiging van het lichaam. Heeft jouw dier een pijnlijke bult na een klap, val of stoot, en heeft zij er weinig extra last van, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je dier er snel weer pijn-vrij te krijgen:

Mijn dier heeft een blauwe plek, wat kan ik hieraan doen?

In eerste instantie is het altijd het beste de plek te koelen met koud water. Bij paarden kan dit door de plek af te spuiten met koud water, bij kleinere dieren zoals honden, katten of konijnen kun je met een koud washandje de aangedane plaats koelen. Daarnaast is rust erg belangrijk. Vraag niet gelijk weer veel van je dier, maar geef het even de tijd te genezen van de pijnlijke plek.

Is er ook een natuurgeneeskundige manier?

Ook kun je een aantal dagen Arnica D6 geven. Dit is inmiddels overal verkrijgbaar bij gewone drogisterijen. Het beste is het om zo snel mogelijk te beginnen hiermee.

Geef dan de volgende dosering:
Paard: 4x 15 druppels/korrels per dag (of met minimaal een uur tussentijd)
Honden (gemiddelde grote): 4x 5 druppels/korrels per dag (of met minimaal een uur tussentijd)
Kleine honden (tot 10 kilo), katten en konijnen: 2 x 3 druppels/korrels per dag (of met minimaal een uur tussentijd)

Neemt de zwelling niet af, neem dan contact op met de veterinair natuurgeneeskundige of de dierenarts.

Wil jij het zelfhelend vermogen van jouw dier versterken? Een Veterinair Natuurgeneeskundige doet dit fysiek, lichamelijk en emotioneel niveau. Vraag nu een consult aan bij onze professionele Veterinair Natuurgeneeskundige.

Over de schrijver
Reactie plaatsen