Bitloos paardrijden of met bit?

Bitloos paardrijden of met bit?

Bitloos paardrijden of met bit? Via Facebook kreeg ik de melding dat vanaf 1 april 2014 er bitloos in de dressuur in de klassen B t/m L2 op alle dressuurwedstrijden mag worden gestart.
In de reguliere paardensport is het rijden met bit meer dan normaal. Toch zie je steeds vaker mensen rijden – ook in de wedstrijdsport – zonder bit.

Wat zijn de voordelen van bitloos paardrijden?

De vooroordelen die veel mensen hebben over bitloos rijden, zoals dat het alleen geschikt is voor super makke paarden, niet geschikt is voor iets anders dan recreatief rijden et cetera, en daarbij alle ‘zweverige’ associaties verdwijnen gelukkig steeds meer.
Ook naar de inwerking van het bit wordt tegenwoordig kritischer gekeken, vaak met de conclusie dat bitloos rijden paard vriendelijker is dan met bit. Nederland is met deze integratie nu wereldwijd koploper wat met bitloos dressuur rijden bij officiële wedstrijden betreft.

Bitloos paardrijden of met bit?

Bitloos of met bit, het resultaat hangt zuiver af van de ruiter met paard.
Bulten op de neus van het paard van de kaptoom of strepen en verdikkingen van het touwhalster.
Het gaat erom hoe je het gebruikt zowel met als zonder. Bitloos is vriendelijker dan met bit, er zijn gradaties in bitloze stellen, als met bitten. De keuze is niet zozeer tussen bit of bitloos, maar tussen zachtheid en kracht/dwang.
Rijden met de juiste intentie is het belangrijkste. De samenwerking met je paard en plezier zonder prestatie drang. Al de voors en tegens hangt af hoe ga je met je paard om.

Respect voor je dier staat voorop

Je werkt samen met een levend dier dat zich ten diensten stelt van de mens. Daar moet je veel respect voor hebben. Het paard verdient het dat je hem betrekt in het werk. Hij heeft daar zeker een rol in: ook mag hij aangeven wat hij wel of niet fijn vindt. Paarden kunnen goed een verbinding aangaan en geweldig anticiperen.

Bit of bitloos is afhankelijk wat voor een band je wilt hebben met je paard. De keuze is inderdaad tussen communicatie of dwang.

Kies jij voor communicatie om jouw paard beter te leren kennen? Download dan nu onze Gratis tips om met jouw paard te praten. Je download is een gratis E-book vol met leuke oefeningen om jouw paard beter te leren begrijpen!

Over de schrijver
Het Zomerhof-team bestaat uit een aantal leden waaronder Nathalie en Mieke, (vaste) medewerkers, freelancers, vrijwilligers. Een artikel kan worden geschreven door 1 of meerdere leden van het team. Het is de bedoeling dat elk artikel dat door het Zomerhof-team wordt geplaatst, het gedachtengoed van De Zomerhof uitstraalt. Bekijk hier mijn Google+ profiel: klik
Reactie plaatsen