Behandeling met essentiële oliën voor dieren

Behandeling met essentiële oliën voor dieren

Behandeling met essentiële oliën voor dieren.
Met de termen essentiële olie, etherische olie en aromatherapie wordt hetzelfde bedoeld.
In de behandeling van dieren met essentiële oliën, zijn er ten eerste een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden. Veel dieren hebben een veel sterker ontwikkeld reukorgaan dan mensen, en kunnen de geuren van essentiële oliën ook vaak als te heftig ervaren.

Ga dus voorzichting en spaarzaam om met de oliën, anders doen ze meer kwaad dan goed.

Behandeling met essentiële oliën voor dieren

Daarmaast zijn essentiële oliën niet voor alle diersoorten geschikt. Voor katten is het gebruik bij uitstek uitgesloten, en ook bij de kleinere knagers en konijnen raad ik het gebruik van de oliën niet snel aan. Bij honden, paarden en de grotere zoogdieren kunnen de oliën juist heel mooi werken. Maar houd ook bij hen rekening met het dier zelf. Het ene dier vindt een geur zo fijn dat ze er wel in wil kruipen, het andere dier vindt één druppel al best heftig. Let dus altijd op jouw dier als je haar gaat behandelen met aromatherapie. Neem bij twijfel altijd contact op met de veterinair natuurgeneeskundige.

Op welke wijze kunnen essentiële oliën gebruikt worden?

Essentiële oliën kunnen bij dieren op twee manier worden gebruikt: via inademing en via massage. Ik leg in dit artikel de verschillende manieren kort uit:

Inademen van de essentiële oliën

Inademing: inademing van de essentiële olie kan gebeuren met behulp van halster of halsband van het dier. Meng hiervoor een aantal druppels van de benodigde essentiële olie met een draagolie (zoals Jojoba-olie) en breng een aantal druppels van dit mengsel op het halster of de halsband aan. Echter ben ik er geen voorstander van het paard of de hond onbewaakt met halster of halsband om te laten, in verband met vast komen te zitten, dus om ongelukken te voorkomen, laat het halster of de band alleen om als je er zelf bij bent.

Masseren met essentiële oliën

Massage: het masseren van het dier met de betreffende olie werkt vaak op een heel prettige manier. Veel dieren vinden het ten eerste al heel fijn gemasseerd te worden, en ten tweede trekt de olie op deze manier heel goed in. Gebruik voor deze methode ook weer een draagolie zoals Jojoba-olie.  Masseer nu het dier met de olie. Op deze manier heeft de olie een tweezijdige werking. Het werkt met inademing, maar werkt ook via de bloedbaan, aangezien de ingemasseerde olie hierin wordt opgenomen en binnen twee uur aan het juiste orgaan wordt afgeleverd.

Wil jij het zelfgenezend vermogen van jouw dier versterken? Vraag dan een consult aan bij onze Veterinair Natuurgeneeskundige. Zij heeft een studie afgerond waarmee ze jouw dier kan behandelen op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau.

Over de schrijver
Reactie plaatsen