9 stappenplan om honden met elkaar kennis te laten maken

9 stappenplan om honden met elkaar kennis te laten maken

9 stappenplan om honden met elkaar kennis te laten maken
Ruim een week is hij nu bij ons. Sjim. Wat is het een lief en zacht hondje. Wat zou je dit hondje willen knuffelen, vertroetelen, op handen willen dragen. Doe je even gek, dan doet hij ook gek, doe je even quasi boos, dan kruipt hij weg. Het is een iel ding waar geen grammetje vet aan zit. Supergevoelig en aanhankelijk.
Het was even afwachten hoe het met onze Liza zou gaan. Liza kan op bepaalde momenten een gebruiksaanwijzing hebben. Dat vinden wij wel jammer – op die momenten dan – maar het is dan maar zo. Dat is dan weer de aard van dít beestje. Zo kan ze bijvoorbeeld met alle soorten honden errug dominant zijn. Met Duitse herders, haar slag, gaat het doorgaans goed maar zou ze zo’n witte wolk als Sjim in het bos zijn tegengekomen, dan was ze erop af gestoven met één doel: “Op je rug, jij”. En laten we wel zijn. Niet iedere Fikkie zit op een militaire coupe te wachten.

De voorbereidingen

In onze gesprekken met haar, had Liza aangegeven dat ze het – nadat Easy was overleden – erg leuk zou vinden om er een speelkameraadje bij te hebben. In een opstelling koos ze voor een pup boven een volwassen hond. Nu is een pup op dit moment door omstandigheden niet haalbaar voor ons. En omdat Sjim zich soort van gedraagt als een pup en er ook zo wollig uitziet, dachten wij in hem de ideale kandidaat voor Liza te hebben gevonden.

9 stappenplan om honden met elkaar kennis te laten maken

De kennismaking tussen het supergevoelige iele ding Sjim en de rauwdouwer Liza die richting ons ook supergevoelig is, moest wel heel gecontroleerd verlopen. Liza kan soms erg hard ‘spelen’ waarbij haar speelmaatje ondersteboven tuimelt. En als dit de eerste kennismaking met zijn nieuwe leven zou zijn, zou dat niet fijn zijn voor Sjim en misschien wel zó niet fijn dat het traumatisch zou kunnen zijn, hadden wij bedacht.

Stap 1   neutraal terrein

De eerste kennismaking vond daarom op advies van een aantal deskundigen, plaats op neutraal terrein dat beide honden echt niet kenden: het ruime parkeerterrein van Natuurmonumenten, 500 meter verderop.
Nathalie en ik reden er ieder met onze eigen auto naartoe. Ieder onze eigen hond. Liza met een speeltje van Sjim bij haar in de auto, Sjim met iets van Liza. Voor de geur.

Stap 2   de nieuwe hond aangelijnd

We zijn eerst eens begonnen met wandelen met Sjim aan de lijn. Hij had het natuurlijk al moeilijk: onbekende auto, onbekende mens, onbekend terrein. Wandelen op grote afstand van de auto waarin Liza verbleef. Maar ook daar ging ‘rambo’ Liza al uit haar panty.
Sjim had niet eens in de gaten dat hij de trigger was. Zo groot was de afstand.
Met deze heftige reactie van Liza hadden we rekening gehouden. We hadden namelijk drie uur de tijd genomen voor de kennismaking.
Telkens als Liza uit haar dak ging, maakten we de afstand iets groter. Tot we – Sjim was in al zijn onschuld inmiddels moe van al die indrukken en al dat heen en weer wandelen – zo dicht langs de auto konden lopen dat er nog maar een straatbreedte tussen hem en de auto van Liza zat.
Stap 2 kostte ons een half uur.

Stap 3   de oude hond aangelijnd

Vervolgens hebben we Sjim terug in zijn auto gezet, 100 meter verderop, en Liza de sporen laten ruiken waar Sjim had gelopen.
Stap 3 kostte ons vijf minuten.

Stap 4   beide honden uit de auto

Sjim wandelen en wandelen. Liza’s aandacht bij ons gehouden met wossie wossie (vrij vertaald: worst). Net zo lang tot Sjim op een normale manier op een straatbreedte van Liza kon komen, die nu dus ook uit de auto was.
Stap 4 kostte weer een half uur.

Stap 5   beide honden aangelijnd om elkaar heen

Vervolgens hebben we met zowel Sjim als Liza om elkaar heen gewandeld. Dan weer de een wandelen, de ander stilstaand. Dan weer omgekeerd.
Stap 5 kostte weer een half uur.

Stap 6   beide honden steeds dichter om elkaar heen

Toen dit allemaal goed leek te gaan, hebben we de afstand tussen de honden steeds kleiner gemaakt en wel zo klein dat telkens of Nathalie of ik de andere hond kon aaien. Beide honden hadden nog geen neuscontact gehad.
Stap 6 kostte ons 10 minuten.

Stap 7   nieuwe hond aangelijnd met het erf laten kennismaken

En daarna naar huis. Liza naar binnen op een plek waar ze Sjim niet kon zien of horen. Met Sjim aan de lijn over het erf. Even laten kennismaken met de geur van zijn nieuwe huis.
Stap 7 kostte ons 5 minuten.

Stap 8   elkaar besnuffelen door tuinhekje heen

Vervolgens Sjim aan de ene kant van het tuinhekje laten snuffelen, Liza aan de andere kant.
Tuinhekjes? Superuitvinding 😉
En toen dat helemaal vloeiend verliep, beide honden aangelijnd (maar niet strak aan de lijn) heel voorzichtig aan elkaar laten snuffelen.
Stap 8 kostte ons 1 minuut.

Stap 9 – het loslaten

En losgelaten. Kort. Minuutje of 3.
Het resultaat van deze weloverwogen aanpak, zie je in: welkom nieuwe medewerker.
We hadden er drie uur voor uitgetrokken maar waren, zonder dat er een onvertogen woord was gevallen, in twee uur klaar.
Stap 9 levert ons, zoals we dat nu na een week kunnen inschatten, twee dikke maatjes voor het leven op.

9 stappenplan om honden met elkaar kennis te laten maken. Mission completed.
We zijn blij dat we het zo hebben aangepakt, daar de mogelijkheden voor hadden en dat wat er niet was, hebben gecreëerd.

Vind je het interessant om te weten hoe wij met onze honden communiceren? Dan is misschien ons gratis E-book iets voor jou Leer hoe je zelf met je hond kunt praten.

Heb jij ook een hond met een gebruiksaanwijzing die kennis gaat maken met een nieuw maatje? Hoe ga jij dat doen?
Of heb je er ervaring mee? Hoe heb jij dat toen gedaan? Is het goed gegaan?

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Mieke Zomer. Ik werk als dierentolk. Ik ben ondernemer bij De Zomerhof, auteur van het boek Dieren-Sprekend als Mensen, moeder van Sanne, vriendin van Nathalie. Ik heb het HEAO afgerond, ben vervolgens in de zakenwereld terechtgekomen en van daaruit rolde ik bij toeval in het communiceren met dieren. Het is mijn missie om mijn vak Dierentolk aan een breed publiek bekend te maken. Hiermee werk ik niet alleen mee aan het creeren van een betere toekomst voor veel dieren. Met het geven van de cursussen in het communiceren met dieren en het babyfluisteren, help ik vrouwen een liefdevolle en krachtige plek innemen in onze Nederlandse samenleving. Een samenleving waarin wat mij betreft de mannelijke kwaliteiten en de ratio zwaar worden overgewaardeerd. De wereld veranderen. Meer gevoel, meer hart: mijn missie, mijn passie.
Reactie plaatsen