Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts?

Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts? Sommige mensen kiezen ervoor het dode dier mee naar huis te nemen om het daar in de tuin of in de natuur te begraven. Bij de wet is dat verboden, maar ach, er mag zoveel niet…

Wat doe je met je dier als je het hebt laten inslapen bij de dierenarts?

Anderen kiezen ervoor om hun dier te laten ophalen door het huisdiercrematorium. Na de crematie kunnen ze de as ophalen om deze later te verstrooien of om de as in een mooie urn te bewaren. Weer anderen kiezen ervoor om hun dier te begraven bij een begraafplaats voor huisdieren. En weer anderen kiezen ervoor om hun geliefde viervoeter achter te laten bij de dierenarts. Deze zal er wel goed voor zorgen.

Wat gebeurt er met overleden dieren bij de dierenarts?

Ik was achttien jaar toen ik bij een gerenommeerde dierenarts in Heemstede werkte. Erg groen ook, kan ik nu wel stellen.
Als ik op maandagochtend op mijn werk verscheen, had mijn baas vaak weekenddienst gehad. En bij weekenddienst hoorden spoedjes. En bij spoedjes hoorden ook spoedjes die niet meer te redden waren geweest: de dieren die dat weekend geeuthanaseerd waren, bijvoorbeeld.

Als ik dus op maandagochtend mijn fiets stalde en de garagedeur van de praktijk opentrok, moest ik soms over de kadavers heenstappen. Het kon heus een slagveld zijn. Grote doggen, kleine katjes, tekkels, konijnen, honden en katten … sommige nog half open zo van de operatietafel, sommige liggend in hun eigen ontlasting of braaksel … alles op de koude betonnen vloer. Soms gestapeld.

Goede morgen, maandag

Mijn eerste taak van die week was dan om een bedrijf te bellen dat de dode dieren ophaalde. Ondertussen begon ik dan alle dieren, koud en stijf in vuilniszakken te stoppen. Net zoveel dieren tot de zak vol was. De grotere honden wikkelde ik in dekens. Daar waren geen zakken voor.
En geloof me, in al mijn onschuld, dacht ik dat de dieren die bij ons vandaan kwamen, werden gecremeerd. Natuurlijk niet zo netjes als in het huisdierencrematorium maar wel allemaal tegelijk in een oven.

Niets bleek minder waar

Tot mijn grote schrik, hoorde ik pas maanden nadat ik er als dierenartsassistente werkte, dat alle dieren die bij ons in de behandelkamer of in de opname overleden, gewoon door het destructiebedrijf werden opgehaald. Dat al deze geliefde huisdieren, die waren gekoesterd en vertroeteld, waar heel veel liefde in was gestopt, waar grote investeringen voor waren gedaan, gewoon belandden in de containers met overleden landbouwvee: koeien, varkens etc. en dat van de botten van deze overleden huisdieren net zo goed lijm werd gemaakt!

35 jaar verder…

We zijn nu 35 jaar verder. Ik hoor nog steeds dat mensen hun dieren ontwetend achterlaten bij de dierenarts in de veronderstelling dat deze er wel goed voor zal zorgen.
Dit artikel schrijf ik om jouw onwetendheid weg te nemen, niet om je te shockeren of om wie dan ook in een kwaad daglicht te stellen.

Beste intenties

Mocht jij onlangs je dier bij de dierenarts hebben achtergelaten, voel je dan niet schuldig omdat je nu weet wat je toen niet wist. Als je deze kennis had gehad, had je waarschijnlijk anders gehandeld. Je hebt met de beste intenties voor je dier deze beslissing genomen.
Veel dieren hebben achteraf geen last van de gang van zaken. Ook in het systemisch werk (mens/dier-opstelling) komen wij zelden tegen dat dieren boos zijn over het handelen van hun onwetende mensen.

Wil jij reageren op dit artikel, dan nodigen wij je van harte uit dit te doen.
Wij vinden het fijn om je te helpen als dat nodig is.