Kan een kat ziek worden door stress?

Kan een kat ziek worden door stress?
We ontvingen onderstaand bericht van Jenny. Jenny heeft in het verleden de cursus Communiceren met Dieren op De Zomerhof gevolgd. Jenny schrijft:

Vijf jaar geleden heb ik met mijn kat Jim ook iets bijzonders meegemaakt. Jim kreeg iedere keer blaasontsteking. Ik ging iedere keer maar naar de dierenarts en die gaf iedere keer antibiotica en pijnstillers mee, maar naar een paar weken kwam het altijd weer terug.
Op een gegeven moment was ik het een beetje zat, want de dierenarts reageerde zo lauw en ik had er geen goed gevoel bij.

Mijn schoonzusje bleek ongeneeslijk ziek te zijn

Toen ben ik eens terug gaan denken wanneer Jim “blaasontsteking” kreeg. Het is begonnen toen ik te horen kreeg dat mijn schoonzusje ernstig ziek werd, zij had kanker en het was ongeneeslijk. Iedere keer als ik een paar dagen naar haar toe ging kreeg Jim prompt blaasontsteking. Ik werd daar heel gestrest van, want ik wilde voor mijn zieke kat zorgen en voor mijn schoonzusje. Uiteindelijk is mijn schoonzusje op 1 maart 2010 overleden en Jim kreeg daarna weer “blaasontsteking”.

Kan een kat ziek worden door stress?

Opeens was ik het zat en heb een andere dierenarts gebeld en kon daar meteen langskomen. Mijn moeder was ook mee en daar ben ik achteraf gezien heel blij mee want mensen zouden mij nooit geloofd hebben. Bij deze dierenarts heb ik het vermoeden geuit dat Jim misschien ziek werd van mijn stress en heb haar uitgelegd wanneer hij ziek werd, iedere keer als er iets met mijn schoonzusje was.

Probeer je dier eens de situatie uit te leggen

Deze dierenarts begon niet hard te lachen maar zei dat dit zeker kon. Er is hier een officiële naam voor maar die ben ik kwijt. Om blaasontsteking uit te sluiten heeft ze Jim daar ’s middags gehouden en heeft zijn urine onderzocht en er was dus niks aan de hand. Wat zij mij als advies gaf is: Leg Jim dingen uit. Dat ben ik vanaf toen gaan doen en hij heeft nooit meer blaasontsteking gehad.

Situaties uitleggen helpt jouw kat, maar jezelf ook!

Soms als ik gestresst thuiskom, dan komt hij van boven, staat stil op de trap en gaat mij heel aandachtig aankijken. Dan leg ik hem heel duidelijk uit waarom ik van slag ben en dat het wel weer goed komt en soms kan het even duren maar dat hij zich niet ongerust hoeft te maken en dan is goed. En voor mij is het ook goed want dan is voor mij ook de druk van de ketel.

 

Dit is mijn verhaal en misschien heeft iemand er iets aan, want ik heb hier in ieder geval van geleerd dat je altijd je intuïtie moet volgen zeker als het om je eigen dieren gaat en dat hebben jullie eigenlijk ook bevestigd met de Cursus Communiceren met Dieren.