Vogeltje tegen raam gevlogen

Vogeltje tegen raam gevlogen. Een vervelende bijkomstigheid van het voeren van wintervogels, is dat veel vogeltjes de infrastructuur van jouw huis en erf/tuin niet kennen. En daarmee dan niet snappen dat je niet door dat raam heen kunt vliegen. Totdat ze hun nek voelen breken.

Vogeltje tegen raam gevlogen

Zojuist knalt er een vinkje tegen het raam.
Ik sta op om te kijken of ik hem ergens zie liggen met een gebroken nekje.
Maar dat is niet zo.
Een paar meter verderop zit ze, rechtop voor zich uit te kijken.
In shock.

Wat doe je met een vogeltje in shock?

Ik loop naar de keuken en pak daar een grote placemat.
Op mijn weg naar buiten pak ik een anti-vliegenkap mee. Je weet wel, zo’n horretje dat je in de zomer buiten over het voedsel zet tegen de vliegen.
Heel rustig loop ik naar het vinkje. Aan de groen/bruine kleur zie ik dat het een meisje is.
Ik benader haar van achteren en plaats behoedzaam de kap over haar heen.
Vervolgens neem ik de placemat en schuif deze voorzichtig onder het meisje.

Geef het vogeltje eerst rust binnen

Dan loop ik met het hele spul naar binnen en plaats het vogeltje in haar tijdelijke kooi (placemat met anti-vliegenkap) op een rustige plaats in de keuken. Ik lift de vliegenkap nog even voorzichtig op en laat een druppeltje Rescue tegen de schrik, het trauma en de shock op het verenkleedje vallen. Dan pak ik een theedoek uit het kastje en dek het geheel af. Zo krijgt het diertje ook geen visuele prikkels meer. Ik sluit de deur achter mij.
Op deze manier laat ik het vogeltje het liefst een paar uur staan. Afhankelijk van de activiteit die ik af en toe waarneem.

Ruim voor de schemer valt, kan het ik vogeltje vaak weer vrij laten. Het heeft dan nog de tijd zich opnieuw te oriënteren waar het zich bevindt en om nog wat voedsel voor de nacht ‘in te slaan’.

Laat haar buiten acclimatiseren

Ik zet hiertoe de placemat met antivliegenkap en theedoek op de picknicktafel buiten en laat het diertje zo een paar minuten staan om weer te wennen aan de geluiden buiten en aan de temperatuur hier. Zo is de overgang niet zo groot.

Bereid haar voor op de terugkeer

Vervolgens haal ik de theedoek van de antivliegenkap zodat het vogeltje even om zich heen kan kijken en zich verder kan oriënteren.

Laat haar weer vrij

Als laatste til ik, als ware het een gerecht van een topkok, de antivliegenkap omhoog.
Het vogeltje kijkt om zich heen. Zoekt een goede tak voor de eerste landing en vliegt weg.

Met geen vinger heb ik het diertje dan aangeraakt. Oppakken en aaien zijn de grootste stressfactoren voor dit soort getraumatiseerde vogeltjes. Sterven ze niet aan een gebroken nek, dan wel aan een hartstilstand vanwege onze goede bedoelingen of omdat we het diertje zo nodig moeten ‘redden’.

Vogeltje tegen raam gevlogen

Ik heb diertje wat rust gegeven, de tijd gegeven om op adem te komen voordat de kat van de overburen het versufte vogeltje heeft gevonden, binnengehaald om op temperatuur te blijven, met rust gelaten en weer weg laten vliegen.

Zou jij dit anders aanpakken? Heb jij dan nog een andere handige tip?

Wij staan er wel open voor hoor! We horen het graag als reactie onder dit artikel.