Paarden op stal in de winter?

Vóór onze blog over paarden op stal in de winter bedanken wij iedereen die heeft gereageerd op onze oproep om een reactie te plaatsen op de link van het artikel over de prijs die De Zomerhof aan asiel Goofy mocht overhandigen. Echt geweldig zoals de lezers van deze nieuwsbrief op onze vraag zijn ingegaan. Zoveel Likes en reacties … we hebben het als hartverwarmend ervaren. Had je nog niet gereageerd, dan kun je dat alsnog doen: Goofy en De Zomerhof en daarmee heel veel dieren zijn er ontzettend blij mee. Reageer op het artikel over Goofy en De Zomerhof

Hoe meer leven er immers in de ‘Communiceren-met-Dieren-brouwerij’ komt, hoe krachtiger we als dierenliefhebbers komen te staan en hoe meer dieren wij met z’n allen kunnen helpen een beter leven te geven.

Paarden op stal in de winter?

En in de tussentijd stevent Nederland langzaam op de winter af …

of de winter op ons, net hoe je het bekijkt. Reden voor onze veterinair natuurgeneeskundige om een tip te schrijven over het stallen van paarden als het weer wat kouder wordt. Doe er je voordeel mee. Moeten paarden op stal in de winter?

Kouder dus paarden op stal?


Het ‘slechte’ weer heeft zich wederom aangediend. Paarden hebben de hele zomer kunnen genieten van het weer en als het goed is lekker veel buiten gelopen. Nu er weer meer regen gaat vallen, de temperatuur omlaag gaat en de dagen korter worden verruilen veel paardenliefhebbers de weide van hun paard voor een stal. Immers, zo denken zij: het paard wil toch lekker droog, beschut en knus warm binnen staan?

Paarden buiten laten lopen

Niets is minder waar. Het paard is van nature een dier dat de hele dag in beweging is, en nauwelijks stil staat. Ook de vacht van het dier is bestand tegen regen, sneeuw en hagel. Wat daarom een beter alternatief is, is om het paard, ook in de winter, gewoon lekker buiten te laten lopen. Een optie is een afdak te creëren zodat het paard toch droog kan staan wanneer er heel heftige regen of sneeuw valt. Maar de praktijk zal uitwijzen dat het dier daar nauwelijks gebruik van zal maken.

Stalgeld besparen

Wat voor veel paardenliefhebbers ook een reden is om het paard naar binnen te doen, is omdat anders het weiland wordt vertrapt. Wat daar een goede oplossing voor is, is om simpelweg een stuk te betegelen of een rijbak te gebruiken. Het kost misschien even wat tijd en inzet, maar bedenk ook wat een tijd je bespaart als je niet meer telkens die stal hoeft uit te mesten. Reken voor de grap maar eens uit hoeveel geld je in de wintermaanden bespaart op al dat stro, vlas of zaagsel! Maar bovenal: je paard zal je er zo dankbaar voor zijn. En dat is toch waar het allemaal om draait?

En als geruststelling voor dierenliefhebbers die zich druk maken over ‘verwaarloosde’ paarden die in de winter buiten ‘moeten’ staan: paarden lopen van nature buiten. Daar zijn ze op gebouwd. Met de juiste verzorging trotseren onze edele viervoeters met gemak wind, regen, sneeuw en guur weer. Wat voor mensen misschien zielig overkomt, kan voor dieren een zegen zijn.

Hou je ook zo veel van paarden en andere dieren? Zou je ook graag willen kunnen communiceren met je dier? Dan is onze Cursus Communiceren met Dieren zeker iets voor jou! Ook kun je het zelf uitproberen met de Gratis tips om met dieren te kunnen communiceren. Bovendien is het boek Dieren – Sprekend als Mensen echt iets voor jou als je hierin geïnteresseerd bent!